Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Τα Ηνωμένα Έθνη συγκαλύπτουν για μια ακόμη φορά την τουρκική αρνητικότητα

Κώστας Βενιζέλος


Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, ήλθε-είδε-άκουσε και απήλθε. Όπως κάθε φορά που πραγματοποιεί επισκέψεις αστραπή στο νησί.
Αυτή τη φορά, πραγματοποίησε επαφές προετοιμασίας «τριμερούς» του Βερολίνου, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Νοεμβρίου, στη σκιά και της απαράδεκτης έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που εξίσωσε για μια ακόμη φορά θύμα και θύτη και εξευμένισε την κατοχική Τουρκία. Μια έκθεση που προδικάζει και την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Η κ. Λουτ στη Λευκωσία κατέγραψε για μια ακόμη φορά τις εκατέρωθεν απόψεις και θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γουτέρες.
Υπήρξε διαφοροποίηση θέσεων από προηγούμενες συναντήσεις; Καμία. Το γνώριζε άλλωστε πριν από την άφιξη της στο νησί.
Η Τζέιν Χολ Λουτ ήλθε μόνο στην Κύπρο. Και οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις; Δεν πήγε γιατί της έχει χαλάσει τα σχέδια η Άγκυρα. Η κατοχική Τουρκία αρνήθηκε να την δεχθεί και ως εκ τούτου, η Αμερικανίδα απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού αποφάσισε να ματαιώσει την περιοδεία της στις εγγυήτριες χώρες. Γιατί; Προφανώς για να μην εκθέσει την Τουρκία καθώς η Αθήνα την ανέμενε.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να συγκρουστεί ο ΟΗΕ με την Τουρκία καθώς αυτό δεν θα βοηθούσε ποσώς τις προσπάθειες στο Κυπριακό.
Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ δεν έχει ποτέ συγκρουστεί με την Άγκυρα. Το σημαντικό, όμως, είναι πως εάν, για παράδειγμα, αυτή τη στάση και συμπεριφορά είχε η Αθήνα, είναι βέβαιο πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να εκθέσουν την ελληνική πλευρά.
Από την Τουρκία, πάντως, δεν παρέλειψαν να της στείλουν τα μηνύματα.  Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη της στο νησί έφθαναν τα γνωστά μηνύματα από την Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε την απειλή του πως η κατοχική δύναμη είναι έτοιμη να επαναλάβει το έγκλημα που διέπραξε το 1974.
«Όπως τότε δεν σιωπήσαμε και κάναμε αυτό που έπρεπε ενάντια στις αδικίες και τις ενέργειες εναντίον των αδελφών μας, έτσι και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ομογενών μας και αδελφών μας. Αυτό καλό θα ήταν όλοι να το αντιλαμβάνονταν και να το γνώριζαν», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Αυτές οι τοποθετήσεις είναι διαχρονικές και δεν παρουσιάζουν οτιδήποτε το καινούργιο. Έγιναν, ωστόσο, κατά την άφιξη της κ. Λουτ στη Λευκωσία και είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο  διατύπωσε και τη θέση για τις εγγυήσεις:
Είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να παραιτηθεί από τη συμφωνία των εγγυήσεων και δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο.
Είναι προφανές πως η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να στείλει τα μηνύματα της και να καθορίσει το τοπίο. Οι προοπτικές για τη συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο, την ερχόμενη Δευτέρα δεν είναι ευοίωνες.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί για μια σειρά λόγους τώρα εξελίξεις κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Την ίδια ώρα, όμως, δεν θα πρέπει κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, να κλείνουν τα αυτιά τους και  σε αυτά που ανέφερε στο διάγγελμα του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ότι δηλαδή η δημιουργία της «ΤΔΒΚ» δεν αποτελεί εμπόδιο στην δημιουργία ενός συνεταιρισμού μεταξύ δύο ίσων λαών, κάτω από ομοσπονδιακή δομή αλλά επιπλέον θα είναι προς… διευκόλυνση.

Αυτή η τοποθέτηση μιας ανάγνωσης μπορεί να τύχει: Δυο κράτη συνεργάζονται δημιουργώντας μια κοινή ομπρέλα για διεθνή προφανώς εκπροσώπηση.
            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: