Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ο “γάμος” της IDE με την IAI (Ισραήλ) στην DEFEA… και οι επερχόμενες(;) “ανακατατάξεις”

 


Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις που επισημοποιήθηκαν κατά την πρώτη μέρη διεξαγωγής της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA 2023, ήταν η οριστικοποίηση μέσω επίσημης τελετής υπογραφής, της συμφωνίας εξαγοράς της πασίγνωστης ελληνικής εταιρίας INTRACOM DEFENSE (IDE) από την κρατική ισραηλινή εταιρία IAI (Israel Aerospace Industries). Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία επιστεγάζει τη στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, ενώ αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση των εξοπλιστικών δεσμών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η τεχνογνωσία της IDE είναι σημαντική, καθώς εξειδικεύεται στην παραγωγή εκτοξευτών πυραύλων και άλλων συναφών υποσυστημάτων, χερσαίων και θαλάσσιων τακτικών επικοινωνιών, υβριδικών συστημάτων παροχής ενέργειας, ενώ “τρέχει” και το πρόγραμμα του UAV “Lotus”. Η εταιρία καθίσταται βραχίονας της ανάπτυξης της IAI, του ισραηλινού κρατικά ελεγχόμενου κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι εξελίξεις στη εγχώρια αμυντική βιομηχανία, συνεπεία της συγκεκριμένης στρατηγικής κίνησης των Ισραηλινών, αναμένονται συναρπαστικές. Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο, το παράδειγμα της IAI να βρει επίδοξους μιμητές!

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν και με ποιον τρόπο θα επηρεαστούν διεθνείς συνεργασίες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η IDE με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας σημαντικών οπλικών συστημάτων της παγκόσμιας εξοπλιστικής αγοράς, ή μάλλον για την ακρίβεια, του δυτικού κόσμου (π.χ. ESSM, IRIS-T, PATRIOT). Οι συνεργασίες αυτές είναι και προϊόν γεωπολιτικών ισορροπιών, οπότε μένει να διαπιστωθεί η αντίδραση των εμπλεκομένων κύριων κατασκευαστών των συστημάτων, που ενδεχομένως θεωρούν την IAI ως ανταγωνιστή σε κάποιες αγορές και κατηγορίες συστημάτων.

Επιπρόσθετα, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί εάν θα προχωρήσει, σε ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά, το σχέδιο ανάθεσης της εργοστασιακής υποστήριξης και επαναφοράς σε πτητική κατάσταση τριών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να απαιτηθεί η αποσυναρμολόγηση και μεταφορά τους στο Ισραήλ με πλοία. Η ιδιοκτησία της Intracom Holdings (Συμμετοχών), έχει ήδη προχωρήσει στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου στην ίδρυση της Intacom Aviation, όπου η IDE κατέχει το 49%, το οποίο περνά, μετά την εξαγορά, στην ισραηλινή IAI, ενώ το 51% θα ελέγχεται από την Intracom Ventures.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει ως βασικό σκοπό της ίδρυσής της, την τροποποίηση, επισκευή, συντήρηση και μετατροπή αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών και τις αεροπορικές εφαρμογές πάσης φύσεως, συν τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς με σκοπό την ανάληψη των συναφών έργων! Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αναφερόταν: Η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (δ.τ. «INTRACOM HOLDINGS»), ανακοινώνει την ίδρυση της “INTRACOM ΑVIATION ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”. Ιδρυτές μέτοχοι της νέας εταιρείας του Ομίλου, είναι η “INTRACOM VENTURES”, κατά ποσοστό 51%, και η “INTRACOM DEFENSE A.E.”, κατά ποσοστό 49%. H INTRACOM ΑVIATION έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως, και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οποιοσδήποτε φύσεως με σκοπό την ανάληψη των παραπάνω έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: