ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΚΜ Αξιότιμη κυρία Υπ...
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΩΝ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΚΜ
Αξιότιμη κυρία Υπουργός,
Αξιότιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μουσείο Αιγών,
Αξιότιμοι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού ΠΚΜ
Μετά λύπης μας παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του Μουσείου ΑΙΓΩΝ στην Πέλλα από τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό, το μακεδονικό σύμβολο-θυρεό του Ήλιου (ή Άστερι) της Βεργίνας που είναι τοποθετημένο επί της πρόσοψης του κεντρικού κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου ΑΙΓΩΝ και επί της επίσημης ιστοσελίδας του Μουσείου, να φέρει 8 ακτίνες αντί για 16.
Στην κοιτίδα της ελληνικής-μακεδονικής Ιστορίας, στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, στο Μουσείο που φέρει ρόλο «πρεσβευτή» της ένδοξης ελληνικής και μακεδονικής Ιστορίας, ο Ήλιος της Βεργίνας φέρει πλέον μόλις 8 ακτίνες, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων και αντιδράσεων.
“Σύμφωνα με την αρμόδια για το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το αστέρι που υπάρχει στην αρχαία εικονογραφία και συσχετίζεται ειδικότερα με τους Τημενίδες στα χρόνια του βασιλιά Αλέξανδρου Α ́ (497-454 π.Χ.) και γενικότερα με τους βασιλείς των Μακεδόνων στα χρόνια των Αντιγονιδών μπορεί να έχει 8, 12, 16, σπανίως και 6 ακτίνες, ενώ το αστέρι στην λάρνακα του Φιλίππου Β ́ έχει στο κέντρο του και έναν ρόδακα. Όλα τα αρχαία αντικείμενα, μεταξύ αυτών και τα χρυσά ελάσματα με τα αστέρια, όπως και οι λάρνακες κλπ., εκτίθενται στις αίθουσες του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.
Διευκρινίζεται ότι, στην όψη του νέου μουσείου των Αιγών εμφανίζεται το λογότυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα εκθέματα του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, ωστόσο δεν φιλοδοξεί να είναι βασιλικό σύμβολο”.
Ας δούμε επί τροχάδην ένα μέρος της γενεαλογίας των Μακεδόνων βασιλέων που ξεκινά από τους Τημενίδες Άργους, περνάει στους Αργεάδες, μετά στους Αντιγονίδες, Ιολαϊδες κλπ.
Οίκος Τημενίδων: Κάρανος, Γαυάνης, Κοίνος, Αέροπος, Τύριμμας, Πέρδικκας
Οίκος Αργεάδων: Πέρδικκας Α, Αργαίος, Φίλιππος Α, Αέροπος Α, Αλκέτας, Αμύντας Α, Αλέξανδρος ο Φιλέλλην, Πέρδικκας Β, Αρχέλαος, Ορέστης, Αέροπος Β, Αμύντας Β, Παυσανίας, Αμύντας Γ, Αλέξανδρος Β, Πτολεμαίος Αλωρίτης, Πέρδικκας Γ, Φίλιππος Β, Αλέξανδρος Γ, Φίλιππος Γ, Αλέξανδρος Δ, Πέρδικας, Αντίπατρος, Πολυπέρχων, Κάσσανδρος.
Βάσει των άνωθεν λεγομένων της Υπουργού, ουσιαστικά υπήρξε η προτίμηση να επιλεχθεί η 8στερι μορφή του μακεδονικού σύμβολου από τους πρώτους βασιλείς (Τημενίδες-απαρχή μακεδονικής δυναστείας) και από τους τελευταίους βασιλείς (Αντιγονιδών -παρακμή μακεδονικής αυτοκρατορίας), αφήνοντας πίσω σε προτίμηση το 16ακτινο αστέρι που χρησιμοποιείτο επί βασιλείας Φιλίππου Β και Μεγάλου Αλεξάνδρου, και το οποίο αντικατοπτρίζει την περίοδο ακμής του μακεδονικού πολιτισμού.
Επίσης να επισημάνουμε ότι ο Αλέξανδρος Ά (495-454 π.Χ.) ανήκει στον οίκο Αργεάδων και το μακεδονικό αστέρι των Τημενίδων Άργους φέρει 12 ή 16 ακτίνες (σπανίως 6 ή 8).
Οι κάτωθεν ερωτήσεις δεν θα είχαν κανένα λόγο ύπαρξης αν δεν υφίστατο οι παράνομες διεκδικήσεις και η συνεχής καπήλευση της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Να υπενθυμίσουμε ότι προσφάτως η ελληνική δικαιοσύνη αναγνώρισε σύλλογο ο οποίος προωθεί την «μακεδονική» (σκοπιανή) γλώσσα. Να υπενθυμίσουμε επίσης την τοποθέτηση «μακεδονικής» (σκοπιανής) πινακίδας επί του τάφου του τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά Περσέα στην Ιταλία, στην οποία υπήρχε μάλιστα το 16ακτινο αστέρι. Ας υπενθυμίσουμε και το οικονομικό κόστος σε Έλληνες παραγωγούς π.χ. κρασιού από την παράνομη χρήση του όρου «μακεδονικό» πάνω σε σκοπιανά προϊόντα. Δυστυχώς τα παραδείγματα είναι ατελείωτα.
Τα ερωτήματα λοιπόν που θέτουμε και για τα οποία περιμένουμε όχι μόνο απάντηση αλλά και επίλυση, καθώς έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην πολιτισμική παρακαταθήκη που οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Ερωτήματα:
1. Με ποια λογική επιλέχθηκε το αστέρι των Τημενίδων και των Αντιγονιδών και όχι το αστέρι του Φιλίππου ΄Β και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν συνεχίζονται οι παράνομες και ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων?
2. Θεωρείται επαρκής επεξήγηση ότι το συγκεκριμένο σύμβολο είναι το λογότυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας?
3. Για ποιο λόγο το μουσείο δε φέρει τον τίτλο «Μακεδονικό Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών»?
4. Υπήρξε αντίδραση άλλων φορέων, επιστημόνων, πολιτών?
5. Προτίθεστε να αλλάξετε το «σήμα» προς διασφάλιση του ιστορικού αληθούς της Μακεδονίας?
Με εκτίμηση,
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΚΟΣ
Επικεφαλής «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» - Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης https://www.stoxos.gr/2024/01/blog-post_8955.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου