Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Νέα παραλλαγή Ειδικών Δυνάμεων... Αντιπυρική με δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους !


   Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ για την νέα στολή παραλλαγής των Ειδικών Δυνάμεων (και περαιτέρω του ΕΣ) δείχνουν μιά βελτίωση τη...

  


Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ για την νέα στολή παραλλαγής των Ειδικών Δυνάμεων (και περαιτέρω του ΕΣ) δείχνουν μιά βελτίωση της χρωματικής σύνθεσης εν σχέση με την καθιερωμένη στολή παραλλαγής. 

Η νέα στολή θυμίζει την χρωματική σύνθεση των πρώτων στολών των Καταδρομών, όπου τα γαιώδη χρώματα υπερτερούσαν των πράσινων λωρίδων, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό καμουφλάζ σε συνδυασμό με το διασπαστικό σχέδιο “σαύρας” (lizard) το οποίο βασίστηκε στο γαλλικό σχέδιο παραλλαγής “σαύρας” TAP 47/52. 

Το παλαιό σχέδιο παραλλαγής, έχει πρασινωπό φόντο με αποτέλεσμα η στολή να εμφανίζει ένα πράσινο σύνολο, σε μία χώρα όπου το έδαφος είναι κυρίως γυμνό από δάση και πυκνή βλάστηση. Η έμφαση στα γαιώδη χρώματα και ο πιό ανοικτός τόνος τους προβάλλει έντονα τις πράσινες λωρίδες, δίνοντας στην παραλλαγή μία έντονη διασπαστική εικόνα, που θυμίζει εκείνη της παραλλαγής “λωρίδων τίγρης” (tiger stripe) του Νοτιοβιετναμέζικου στρατού την εποχή του πολέμου στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι σκοτεινές λωρίδες όντως διασπούν το σχήμα, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές την νύκτα, όπου κυριαρχούν οι σκιές. 

Η κατασκευή της στολής ανατέθηκε στην εταιρεία Σιαμίδης ΑΕ, η οποία σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ έχει δώσει έμφαση στην ποιότητα και τα ειδικά χαρακτηριστικά των υφασμάτων. Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt). Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο). Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR). Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας. 

Οι σύγχρονες στολές μάχης πετυχαίνουν ταχύτερο στέγνωμα και μεγαλύτερη αντοχή χάρις στην μείξη βαμβακερών και συνθετικών ινών. Συνήθως η αναλογία είναι 50/50, αλλά μπορεί και να αυξηθεί στο 40/60 υπέρ των συνθετικών ινών. Οι συνθετικές ίνες δεν είναι πλέον πολυεστέρας, αλλά πολυαμίδιο, το οποίο δεν λιώνει όταν έρθει σε επαφή με υψηλή θερμοκρασία, και έτσι δεν προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Δεν έχει ανακοινωθεί η αναλογία στην νέα ελληνική στολή.                                               https://www.stoxos.gr/2024/01/blog-post_7735.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: