Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πότε, επιτέλους, οι Χριστόφιας και Σταυράκης θα απολογηθούν;


 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Μόνο στην Κύπρο θα μπορούσε να συμβεί: Στις αρχές του 2008, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Δ. Χριστόφια, η κυπριακή οικονομία ήταν εύρωστη και δυναμική. Από την 1η Ιανουαρίου 2008 είχαμε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ, μια σωτήρια απόφαση, παρά την κωμική εισήγηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ να καθυστερήσουμε κατά ένα χρόνο για να… μάθουμε (!).
Η Κύπρος δανειζόταν με επιτόκιο μεταξύ 4-5%. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο τέλος του 2007, αρχές του 2008, ήταν της τάξης του 3,5%, δηλ. γύρω στα 557 εκ. ευρώ. Ήταν το σφριγηλό κομπόδεμα που με πολλές περικοπές (ιδιαίτερα από την άμυνα), ο μ. Τάσσος είχε παραδώσει στους ανεπρόκοπους και αχάμπαρους του ΑΚΕΛ. Αυτό το κομπόδεμα, οι ανεπαρκείς του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Χαρ. Σταυράκη, το κατασπάραξαν κυριολεκτικά! Το αφάνισαν! Μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, το δήθεν κόμμα του λαού και ο «Πρόεδρος λύσης» άνοιξαν την πρώτη απύθμενη τρύπα στην οικονομία.
Χθες, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθ. Ορφανίδης άνοιξε επιτέλους το στόμα και τα χαρτιά του, και ξεσκέπασε τους μέγιστους ενόχους της καταστροφής της οικονομίας. Τους δαχτυλόδειξε. Αυτοί είναι ο Δ. Χριστόφιας και ο Χαρ. Σταυράκης, με τη στενή παρακολούθηση και συνεπικουρία του ΑΚΕΛ. Ιδού το απίστευτο πλην ολέθριο «κατόρθωμά» τους: Το πλεόνασμα του μισού και πλέον δισεκατομμυρίου ευρώ σε ονομαστικούς όρους, στο τέλος του 2007-αρχές του 2008, μετατράπηκε στην περίοδο 2008-2009 σε έλλειμμα του ενός και πλέον δισεκ. ευρώ, ανοίγοντας ένα δημοσιονομικό χάσμα της τάξης του 1,6 δισεκ. ευρώ!
Πώς δημιουργήθηκε αυτή η φοβερή τρύπα; Οφείλεται σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή με απλά λόγια: ΟΙ δαπάνες αυξάνονταν με ρυθμό 4%, όταν η ανάπτυξη ήταν μηδενική! Η εφημερίδα αυτή και ο γράφων, με δεκάδες αναλύσεις και πυκνή αρθρογραφία, είχαμε έντονα προειδοποιήσει κατά της ανεξέλεγκτης παροχολογίας και επιδοματολογίας.
Δεν άκουγαν κανέναν! Ήταν τότε που ο Δ. Χριστόφιας ισχυριζόταν ότι η οικονομία μας είναι αλώβητη (ποιος τον συμβούλευε;), η κρίση θα μας προσπεράσει και στιγμάτιζε ως «κινδυνολόγους» και «καταστροφολόγους» όλους όσοι τον προειδοποιούσαμε για την κατά κρημνόν πορεία της οικονομίας. Μέχρι το 2011, το δημόσιο χρέος της Κύπρου έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 4,3 δισεκ. ευρώ! Αποτέλεσμα; Μας απέκλεισαν από τις διεθνείς αγορές. Κάποια στιγμή, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, ο Πρόεδρος παραδέχθηκε: «Καιγόμαστε όλοι»! Αλλ’ ήταν ήδη αργά. Ο Δ. Χριστόφιας και ο Σταυράκης δεν θέλησαν να αντιληφθούν τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και στην κυπριακή οικονομία, παρά τις υποδείξεις, συμβουλές, προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όλων των κομμάτων και του συνόλου σχεδόν του Τύπου.
Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ για να κατηγορηθεί ο Αθ. Ορφανίδης ότι ευθύνεται, που δεν… εμπόδισε τις τράπεζες να εκτεθούν. Λησμονούν ότι η Κεντρική έχει συμβουλευτικό και όχι διατακτικό χαρακτήρα. Και ξεχνούν ποιοι χαριεντίζονταν στα σκαλιά του Προεδρικού με τον Βγενόπουλο και ποιοι πίεζαν και ουσιαστικά εκβίαζαν τον Ορφανίδη να παρακάμψει κανονισμούς και ασφαλιστικές δικλίδες και να γίνει χαλί για τον Έλληνα Σόρος. Χθες ο Κυβ. Εκπρόσωπος, αντί να απολογηθεί, επιτέθηκε υβριστικά και αφοριστικά κατά του Διοικητή. Οι πολίτες, όμως, επιμένουν: Πότε, επιτέλους, οι Χριστόφιας και Σταυράκης, οι μεγάλοι ένοχοι, θα απολογηθούν για την, κομμουνιστικώ τω τρόπω, καταβαράθρωση της οικονομίας;                                                                                                                       ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: