Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Καθαρίζουν» τους Κύπριους εργαζομένους στις βάσεις οι Βρετανοί


ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ ΤΟΥΣ
ΕΝΤΟΝΩΣ προκλητικοί εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό οι Βρετανοί με τους Κύπριους εργαζόμενους στις Βάσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», οι Αρχές των βρετανικών βάσεων τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει μια εκκαθάριση των Κυπρίων, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος κατάργησης των θέσεων εργασίας, ή μείωση του όγκου εργασίας.
Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει τα δύο προηγούμενα χρόνια και έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Επικαλούμενοι διάφορους λόγους, οι Αρχές των βάσεων δεν διστάζουν να περικόψουν τις θέσεις εργασίας που, με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, πρέπει να καλύπτονται από Κυπρίους και να διορίζουν σε αυτές τις συζύγους τους ή ακόμη και τις φιλενάδες τους, που τους συνοδεύουν κατά την παραμονή τους στην Κύπρο.
Όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, για να μη φαίνεται μάλιστα ότι με βάση την πιο πάνω διαδικασία πληρούνται πλεονάζουσες θέσεις, οι θέσεις προκηρύσσονται με διαφορετικό όνομα για Βρετανούς που διαμένουν προσωρινά στις βάσεις, αλλά τα καθήκοντα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ασκούσαν προηγουμένως Κύπριοι. Όπως είναι ευρέως γνωστό, οι επιπτώσεις που υπάρχουν για την Κύπρο από τη λειτουργία των βάσεων είναι πολλές και πολύπλοκες.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε την οχληρία που προκαλούν τα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τις στέγες των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν με τις βάσεις, μολύνοντας την ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια και τους εκκωφαντικούς θορύβους, καθώς και τις κεραίες με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία. Είναι, επίσης, γνωστό ότι από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υφυπουργού Άμυνας της χώρας, έχει εκφραστεί η άποψη ότι είναι πιθανόν οι πύραυλοι του Ιράν να μπορούν να κτυπήσουν τις εγκαταστάσεις των Βρετανών στην Κύπρο.
Με βάση τα πιο πάνω, η προσφορά εργασίας σε Κύπριους πολίτες εκ μέρους των βρετανικών βάσεων αποτελεί το μόνο ουσιαστικό αντιστάθμισμα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που καθορίζεται μάλιστα από τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης που έχουν υπογραφεί από τις δύο χώρες, για τη λειτουργία των βάσεων στην Κύπρο. Οι Βρετανοί, όμως, για λόγους δικούς τους έχουν ήδη προαποφασίσει την εκκαθάριση των Κυπρίων εργαζομένων χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.
Οι συντεχνίες των εργαζομένων παρακολουθούν τις εξελίξεις και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Τα αρμόδια Υπουργεία, όμως, δεν έχουν αντιδράσει καθόλου μέχρι στιγμής, αφήνοντας τους Βρετανούς να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους χωρίς καμία επίπτωση.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: