Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έρχονται και τα πετρέλαια


| Εκτύπωση | 23/05/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Σε πιο στενές οικονομικές σχέσεις προσβλέπουν Κύπρος και Αυστρία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στη Βιένη πως θέση των εμπειρογνωμόνων είναι ότι, σε μεγαλύτερο βάθος από το φυσικό αέριο, βρίσκεται πετρέλαιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Ιδιαίτερη σημασία αποδόθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες της Κύπρου, κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώθηκε χθες από το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας στη Βιένη, παρουσία του Προέδρου Χριστόφια. Προσφωνώντας το φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αν υπάρξει γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος, θα ανευρεθούν και ποσότητες πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ανεύρεση μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες. Όπως είπε ο Πρόεδρος, υπάρχει καλό υπόβαθρο για την παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Αυστρίας, καλώντας, παράλληλα, τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχονται. Ανέφερε ότι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να διερευνηθεί επιχειρηματική συνεργασία, είναι αυτός της ενέργειας.

Επιχειρηματικό κέντρο

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σ’ ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών. Απέδωσε αυτή την αναβάθμιση στη στρατηγική - γεωγραφική θέση του νησιού μας και στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και στο νομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές. Τα πιο πάνω, είπε, εδραιώνουν την Κύπρο ως έναν ελκυστικό προορισμό εισροής ξένων κεφαλαίων και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Τα προτερήματα αυτά αποτυπώνονται και στο σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων στη χώρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κύπρος εργάζεται μεθοδικά, αποσκοπώντας στην ταχεία επάνοδο της κυπριακής οικονομίας στον δρόμο της ανάκαμψης. «Εκτός από τη δημοσιονομική εξυγίανση, προχωρούμε και στην εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η Κύπρος», είπε. Πρόσθεσε πως στη χώρα μας υπάρχει συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, πράγμα που οδηγεί σε ανάπτυξη και ομαλότητα των εργασιακών σχέσεων, ενώ υπάρχει κοινωνική ειρήνη, ένεκα της συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του συνεργατισμού και των εργοδοτών.
«Ίσως έχετε περισσότερα»
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε από πλευράς του ότι η ενίσχυση των οικονομικών και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ενίσχυση του τομέα των επενδύσεων ήταν από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έκανε λόγο για εξαιρετικά μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από πλευράς Αυστρίας, σημειώνοντας, επίσης, ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο οι τουριστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά την ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο κ. Φίσερ ανέφερε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου ενδέχεται να είναι περισσότερα από 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, υπογραμμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου αποτελεί μια καλή βάση για μια σύγχρονη οικονομία. «Η Κύπρος, ως δημοκρατική χώρα και μέλος της ΕΕ, έχει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας», επισήμανε. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι πλούσια και σε ηλιακή ενέργεια, ενώ η Αυστρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον τομέα αυτό                                                                      .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: