Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κόμματα και Κυβέρνηση εκτρέφουν αδίστακτα τη φοροδιαφυγή


| Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Εάν ο υποφαινόμενος δεν καταβάλει καθηκόντως τους φόρους του, ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) μπορεί να με οδηγήσει στη φυλακή. Όταν, όμως, πρόκειται για κατά νόμον υπευθύνους εταιρειών ή επιχειρήσεων, ο νόμος παθαίνει αφλογιστία. Δηλαδή, τα μεν φυσικά πρόσωπα, εμείς οι γνωστοί στο ΤΕΠ φορολογούμενοι, μπορεί και να φυλακιστούμε, αλλά τα νομικά πρόσωπα είναι μάγκες φοροφυγάδες! Αυτή είναι η… ισονομία, που λειτουργεί στην κυπριακή μπανανία. Το άρθρο 24(1) του Συντάγματος αναφέρει:
«Έκαστος υποχρεούται να συνεισφέρη εις τα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων αυτού». Και το άρθρο 28(1) διακηρύσσει: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης, και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως». Α! ναι; Πού είναι η ισονομία στην υποχρέωση όλων των πολιτών να συνεισφέρουν ανάλογα στα δημόσια βάρη; Και πού είναι η ίση μεταχείριση, όταν το 70% των καθυστερημένων φόρων οφείλονται από νομικά πρόσωπα;
Με επιστολή του ημ. 30/4/2012 προς την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο Διευθυντής του ΤΕΠ, Γ. Πούφος, εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της Βουλής και των κομμάτων αλλά και εναντίον της Κυβέρνησης, της πολιτείας και θεσμικών οργάνων, που παρόπλισαν, αποδυνάμωσαν ενσυνείδητα και παρεμποδίζουν το ΤΕΠ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Με απλά λόγια, τα κόμματα και η Κυβέρνηση εμπεδώνουν την παρανομία και την αδικοπραγία σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. Με σκληρή αλλά δικαιολογημένη γλώσσα, ο Γ. Πούφος καταγγέλλει τα κόμματα και την Κυβέρνηση ότι δεν επαναπροώθησαν προς ψήφιση τρία νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ιδιαίτερα, οι βουλευτές επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα για να εμποδίζουν το ΤΕΠ να αναζητεί φοροφυγάδες. Το ΤΕΠ έτσι περιορίζεται στη μαρίδα -στους απλούς πολίτες- όταν οι μεγαλοκαρχαρίες διαρρηγνύουν τα δίκτυα του φόρου ή ακόμα και απειλούν και εκβιάζουν για να μη φορολογηθούν.
Διερωτώμεθα με οργή κατά των βουλευτών: Γιατί νομοθέτησαν την αδικοπραγία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών; Τόσα χρόνια δεν… είδαν τα κενά στη σχετική νομοθεσία; Γιατί δεν προώθησαν ξανά προς έγκριση τις τρεις νομοθεσίες, αφού από πρωίας άχρι νυκτός κανοναρχούν φαρισαϊκά περί πάταξης της φοροδιαφυγής; Μήπως επειδή θα αρπάξει και αρκετούς από αυτούς η δαγκάνα του νόμου; Ή υπάρχει διαπλοκή; Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γ. Γεωργίου, διαβεβαίωσε ότι βλέπουν την ανισότητα και την έκδηλη αδικοπραγία σε βάρος των πολιτών και κάτι θα κάνουν γι’ αυτό. Πότε; Τόσα χρόνια, τόσοι… ευπαίδευτοι νομικοί, που εκλέγονται στη Βουλή, να πιστέψουμε ότι κανένας από αυτούς δεν διαπίστωσε αυτά, που με τόση αιτιολογημένη οργή καταγράφει στην εφτασέλιδη επιστολή του ο Γ. Πούφος; Μα, εμείς θυμόμαστε τους φιλιππικούς πολλών κομματικών αρχηγών και βουλευτών, που ξεσπάθωναν δήθεν οργισμένοι κατά της φοροδιαφυγής.
Θυμόμαστε ακόμα τη μη διαψευσθείσα δήλωση του ΓΓ του ΠΑΣΥΔΥ Γλ. Χατζηπέτρου (από το Τρίτο του ΡΙΚ), ότι από τις 400 χιλιάδες εργαζομένων μόνο 120 χιλιάδες είχαν φορολογικό φάκελο (λίγο αργότερα έγιναν… 130.000). Ρωτάμε ξανά: Γιατί 270 χιλιάδες πολίτες φοροδιαφεύγουν; Είναι μάγκες; Είναι έξυπνοι; Είναι καπάτσοι; Όχι, βέβαια. Απλώς, η πολιτεία αρνείται ανεύθυνα, δηλαδή ανεπίτρεπτα, να δώσει στο ΤΕΠ όλα εκείνα τα νομικά όπλα και να το επανδρώσει… προχτές με προσωπικό, ώστε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να γεμίσει τα πάσχοντα από οικονομική αναιμία κρατικά ταμεία. Χθες είχαμε πάλι το ίδιο κακόγουστο θέατρο κομματικών αντιπαραθέσεων για τη φοροδιαφυγή, αντί επειγουσών λύσεων…                                                                                                                               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: