Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times», κατά τον πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν το 2004, στρατιώτες των ΗΠΑ φέρονται να είχαν ανακαλύψει περί τις 5.000 χημικές κεφαλές και βόμβες. Στο διάστημα μεταξύ 2004-2011, τουλάχιστον 17 αμερικανοί στρατιώτες και επτά Ιρακινοί αξιωματούχοι της αστυνομίας εκτέθηκαν στα χημικά και τοξικά αέρια των εν λόγω όπλων αλλά το Πεντάγωνο τους συνέστησε να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην κάνουν πλήρη αναφορά των τραυματισμών που έχουν σημειωθεί από τα χημικά του Σαντάμ.
Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ που είναι βασισμένο σε καταγγελίες Αμερικανών πυροτεχνουργών, οι λεπτομέρειες για την ύπαρξη χημικών όπλων στο Ιράκ τα οποία σήμερα πωλούνται και αγοράζονται μεταξύ των ομάδων των τζιχαντιστών, βγαίνουν τώρα στο φως από Ιρακινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν με τους στρατιώτες που συμμετείχαν στις εν λόγω αποστολές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο λόγος που δεν είχε μέχρι σήμερα αναφερθεί τίποτα περί ύπαρξης χημικών όπλων στο Ιράκ, ήταν για να μην έρθει σε δύσκολη θέση η αμερικανική κυβέρνηση η οποία είχε ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον Σαντάμ Χουσεΐν με τη βεβαιότητα πως διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία στην πλειοψηφία τους είχαν κατασκευαστεί μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.
Ομως, τα χημικά όπλα που βρέθηκαν από τους αμερικανούς στρατιώτες ήταν όλα κατασκευής προ του 1991. Αποτελούνταν κυρίως από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και ρουκέτες 122 χιλιοστών και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνταν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ είχαν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Επιπλέον, πέντε στις έξι περιπτώσεις τραυματισμών στρατιωτών από την προσπάθεια καταστροφής των πυρομαχικών ή κατά την εύρεσή τους, έγιναν από όπλα που είχαν σχεδιαστεί στις ΗΠΑ, κατασκευαστεί στην Ευρώπη και γέμισαν με χημικές ουσίες στο Ιράκ από δυτικές εταιρείες! Δηλαδή όχι μόνο δεν υπήρχα όλα μαζικής καταστροφής αλλά τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε ο Σαντάμ για να σκοτώσει χιλιάδες Κούρδους του τα έφτιαξαν οι ΗΠΑ και η Δύση.
Οι Times της Νέας Υόρκης τονίζουν στο ρεπορτάζ πως μια τέτοια αποκάλυψη θα ήταν ντροπιαστική για το Πεντάγωνο και τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα δεχόταν δριμείες κατηγορίες για έναν πόλεμο που κόστισε πολύ σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα στην αμερικανική κοινωνία.
Ετσι, οι οδηγίες από το Πεντάγωνο ήταν σαφείς προς τους αμερικανούς στρατιώτες: Αποκρύψτε τα περιστατικά και αποθηκεύστε τα όπλα στο Ιράκ. Ετσι, τα χημικά όπλα του Σαντάμ θαφτηκαν ή συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν σε στρατόπεδα και αποθήκες στο λεγόμενο Muthanna State Establishment (MSE).
Η εγκατάσταση MSE όμως ανήκει στην περιοχή που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει λόγο από το καλοκαίρι για μαρτυρίες αλλά και υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης με τζιχαντιστές να παίρνουν τον έλεγχο των αποθηκών. Λίγο αργότερα, οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατέστρεψαν τις κάμερες.
Πριν από μερικές μέρες χρησιμοποιήθηκαν ξανά εναντίον των Κούρδων μαχητών στην πόλη Κομπάνι, δείχνοντας όχι μονο κατοχή από το ISIL αλλά και χρήση του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεΐν. Έτσι λοιπόν πολύ βολικά είχαμε το καλοκαίρι τρεις χιλιάδες ξυπόλητους ισλαμιστές να καταλαμβάνουν την πόλη της Μοσούλης των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και να εκδιώχνουν εύκολα ολόκληρες ταξιαρχίες του ιρακινού Στρατού, και πολύ βολικά να έχουν πέσει στα χέρια τους αμερικανικές σκηνές, αμερικανικά τυφέκια εφόδου, αμερικανικές σφαίρες, αμερικανικοί TOW, και χημικά όπλα τα οποία αποθήκευσαν οι ΗΠΑ σε περιοχή όπου πολύ βολικά βρέθηκε εντός της ακτίανς δράσης του ISIL.
Όπως και να το δει κανείς είναι ευθύνη της Ουάσιγκτον που τέτοιος εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια παραφρόνων. Οι Αμερικανοί έδωσαν με δικιά τους ευθύνη χημικό οπλοστάσιο σε ισλαμιστές εγκληματίες. Δεν ισχύει ούτε το κατά λαθος, καθώς διαθέτουν την δύναμη να προστατέψουν μια τόσο σημαντική εγκατάσταση. Αφήνοντάς την να πέσει στα χέρια τους είναι σαν να την έδωσαν οι ίδιοι.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου