Είναι γεγονός ότι ο Παπανδρέου και τότε αλλά και επί των ημερών του στο Μαξίμου χρησιμοποίησε τα «εργαλεία» της ΕΥΠ με ποικίλους τρόπους και με διάφορους στόχους, προκειμένου να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους του (Καραμανλής, Τσίπρας επί των ημερών Μπίκα κ.α.)….»
Η Χίλαρι, ο ΓΑΠ, η «Πυθία» και η ΕΥΠ
Του Κωνσταντίνου Τερζή
- Σάλος στις ΗΠΑ από τα «μαύρα» e-mail της Χίλαρυ Κλίντον, απόλυτη σιωπή στην Ελλάδα…
- Η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον, αναφέρει ότι ο Γ.Α. Παπανδρέου θα προωθούσε τα συμφέροντά τους με τον καλλίτερο τρόπο…
- Κι εδώ το «σύστημα» εξακολουθεί να κυνηγά τους υπαλλήλους της ΕΥΠ που αντιστάθηκαν…
Το ιστολόγιό μας, ήταν από αυτά που δεν σιώπησαν όταν τα περίφημα WikiLeaks απεκάλυπταν τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως έπραξαν όλα σχεδόν τα συστημικά ΜΜΕ και ιστολόγια… Θα σας θυμίσουμε παρακάτω το τι γράφαμε τότε για όλα αυτά, αφού πρώτα σας παραθέσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως τις διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»…
Να θυμίσουμε βέβαια ότι τότε υπήρξαν και ελάχιστοι αληθινοί Έλληνες πατριώτες βουλευτές που έφεραν με ερωτήσεις τους το θέμα των αποκαλύψεων WikiLeaks, όπως ο τότε βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβης ε.τ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος και η Σταυρούλα Ξουλίδου.
Υπήρξαν όμως και πατριώτες Έλληνες υπάλληλοι – συνδικαλιστές της ΕΥΠ που έφεραν το θέμα στην Δικαιοσύνη, όπως η αείμνηστη Ευγενία (Τζένη) Λεβογιάννη, το στέλεχος της Ελληνικής κατασκοπίας Κώστας Αγγελάκης και το στέλεχος της Ελληνικής αντικατασκοπίας Αθανάσιος Χαϊκάλης.
Είναι πλέον γνωστό ότι οι υπάλληλοι αυτοί της ΕΥΠ, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και σήμερα με απίστευτες διώξεις την τότε αντίδρασή τους στις προδοτικές ενέργειες του καθεστώτος ΓΑΠ & ΣΙΑ…
Τα θέματα αυτά ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα λόγω του ότι κάποιοι προσπαθούν, έστω και την υστάτη στιγμή και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να τους «τελειώσουν» για την, στάση που κράτησαν την περίοδο 2009 – 2012… Στήνουν Υπηρεσιακά Συμβούλια – «Έκτακτα Στρατοδικεία» επιβάλλοντας εξοντωτικές ποινές σε υπαλλήλους με απαλλακτικά πορίσματα από ΕΔΕ και αθωωτικές Αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ υποβάλλουν αιτήματα αναιρέσεως των αθωωτικών Αποφάσεων του Εφετείου, που δεν τους βολεύουν, στον Άρειο Πάγο… Βλέπετε οι τότε στενοί συνεργάτες του καθεστώτος ΓΑΠ είναι σήμερα πρωτοκλασάτα στελέχη του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…
Ας δούμε όμως πρώτα τι συμβαίνει στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού…
Άγνωστο παρασκήνιο για τις στενές σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με την Ουάσινγκτον, τις οποίες, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο παραμικρό την περίοδο 2009-2011, για το συμφέρον της Ελλάδας, κρύβουν τα περίφημα e-mails της Χίλαρι Κλίντον.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τότε υπουργού Εξωτερικών, πρώην πρώτης κυρίας και σήμερα υποψήφιας για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο (με τα ποσοστά της να έχουν πάρει την κατιούσα λόγω και των τελευταίων αποκαλύψεων) βρίσκονται αυτή την εποχή στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των ΗΠΑ.
Η αιτία είναι ότι, όπως αποκαλύφτηκε τον Μάρτιο του 2015, η κυρία Κλίντον χρησιμοποιούσε από το 2009 έως το 2012 προσωπικό λογαριασμό e-mail μέσω server που ήταν εγκατεστημένος στο σπίτι της στην Νέα Υόρκη, αντί όλα τα μηνύματά της να διεκπεραιώνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών αφενός παραβίασε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας -αφού τα μηνύματά της θα μπορούσαν να υποκλαπούν από την Ρωσσία, την Κίνα ή και από τρομοκράτες-, αφετέρου καταπάτησε όλες τις διατάξεις περί διαφάνειας και ευθύνης υπουργών. Τα αρχεία και τα e-mails του προέδρου και των υπουργών στις ΗΠΑ θεωρούνται δημόσια έγγραφα, που είναι σημαντικά για τον έλεγχο της συμμορφώσεώς τους προς τον νόμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μαγνητοταινίες επί Νίξον με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και τις εντολές του επιτελείου Ρέιγκαν στο σκάνδαλο Ιράν – Κόντρας.
Ενώπιον της γενικής κατακραυγής, η Χίλαρι Κλίντον -αφού παρεδέχθη ότι είχε ήδη διαγράψει 32.000 «προσωπικά» μηνύματα- υποχρεώθηκε να παραδώσει τον Ιούνιο τον επίμαχο server στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τότε έχει αρχίσει ο «αποχαρακτηρισμός» διαβαθμίσεως απορρήτου και η διάθεσή του στις αρμόδιες ερευνητικές επιτροπές του Κογκρέσου.
Αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται πολλές αποκαλύψεις (που ίσως και να εξηγούν τον φόβο του Γιώργου Παπανδρέου να κατεβεί στις εκλογές και την ουσιαστική αποχώρησή του από τον δημόσιο βίο), τα έως τώρα λίγα διαθέσιμα e-mails προσφέρουν μια χρησιμότατη εικόνα για την επικοινωνία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας με τις ΗΠΑ:
Δεν ήταν όμως μόνο αυτά που αναφέρει στα e-mail της για τον ΓΑΠ η γνωστή σφαγέας των Λαών Χίλαρυ Κλίντον. Ας θυμηθούμε τι άλλο είχαμε αποκαλύψει για τον απίστευτο αυτόν τύπο, που δυστυχώς τον εμπιστεύθηκε ο Ελληνικός Λαός να τον κυβερνήσει… Ας πάρουμε όμως με την σειρά τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις, όπως κατεγράφησαν στο ιστολόγιό μας και σε άλλα μέσα…
- Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009, στις 8.58 το πρωί, ο Στρόουμπ Τάλμποτ (επί σειρά ετών στέλεχος του περιοδικού «Time», υφυπουργός Εξωτερικών το 1994-2001 επί Μπιλ Κλίντον και από τον Δεκέμβριο του 2011 πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) γράφει στην Χίλαρι: «Συγχαρητήρια για [την συμφωνία διπλωματικών σχέσεων] Αρμενίας – Τουρκίας. Δύσκολο πράγμα, ξέρω. Μεγάλο επίτευγμα. Είμαι στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Π. (σ.σ.: εννοεί προφανέστατα τον Γιώργο Παπανδρέου), που έχει κερδίσει τις εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα) θα είναι μεγάλη βοήθεια».
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κ. Τάλμποτ, ο οποίος επισκεπτόταν την Αθήνα υπό την ιδιότητα του προέδρου του “Brookings Institution”, είχε ήδη καταλήξει στην χρησιμότητα του Γ. Παπανδρέου για τα αμερικανικά συμφέροντα, αν και ακόμα δεν είχε μιλήσει μαζί του. Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, και τα διαμειφθέντα περιέχονται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας, που είχαν διαρρεύσει από τα WikiLeaks. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Γ. Παπανδρέου εξηγεί στον Τάλμποτ και τον τότε πρεσβευτή Ντ. Σπέκχαρντ (σ.σ.: ίσως τον πλέον αποτυχημένο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες) την πολιτική του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Ο κ. Τάλμποτ, «παλαιά καραβάνα» στην πολιτική, δεν φαίνεται να ασχολείται και τόσο πολύ με όσα λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, καθώς το μόνο αποτέλεσμα της συνομιλίας τους είναι η συμφωνία ανταλλαγής ιδεών σε θέματα ίντερνετ και ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως.- Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 10.08, η Χίλαρι Κλίντον απαντά στο e-mail του Τάλμποτ για την χρησιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ευχαριστώ. Μόλις μίλησα με τον Γιώργο από το αεροπλάνο, πριν προσγειωθώ στο Δουβλίνο, και συμφωνώ. Να έχεις ασφαλή ταξείδια».
- Στις 8 Φεβρουαρίου 2010, το απόγευμα, το επιτελείο της Χίλαρι την ενημερώνει για τις εκκρεμότητές της και για την επιθυμία του Γ. Παπανδρέου και των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βέστερβελε και της Βρετανίας Ντ. Μίλιμπαντ να μιλήσουν μαζί της στο τηλέφωνο. Η υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Αν μπορείς να πιάσεις τον Βέστερβελε, θα ήμουν ευτυχής να μιλήσω, αλλά κράτα [γι’ αργότερα] τους άλλους δύο».
Δεν είναι γνωστό τι ήθελε να πει -και αν τελικά το είπε- ο Γ. Παπανδρέου στην Χ. Κλίντον. Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα είχε να κάνει με την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας, γιατί τρεις ημέρες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου τελικά εξεδόθη μια απλή δήλωση στηρίξεως της Ελλάδας, καθώς έως τότε απαγορευόταν στα κράτη-μέλη να «διασώζουν» άλλα.- Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, από τις 13.00 έως τις 14.00, το πρόγραμμα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προβλέπει τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες. «Πιθανόν», όπως αναγράφεται, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας, της Δανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Εκείνη την περίοδο -και έως τον Σεπτέμβριο του 2010- ο Γ. Παπανδρέου ήταν και υπουργός Εξωτερικών, με αναπληρωτή τον Δ. Δρούτσα, ο οποίος είχε συναντήσει την Χ. Κλίντον στην Ουάσινγκτον την 1η Φεβρουαρίου. Δεν είναι σαφές σε ποιον από τους δύο αφορά ο προγραμματισμός του τηλεφωνήματος.
- Την Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 (δηλαδή περίπου 10 ημέρες μετά το περίφημο διάγγελμα Παπανδρέου στο Καστελόριζο και ανήμερα της επίσημης υποβολής του ελληνικού αιτήματος για το πρώτο Μνημόνιο των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ) η σύμβουλος και προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τσέριλ Μιλς στέλνει στην Χίλαρι την περίληψη των πρωινών υπηρεσιακών συσκέψεων. Σύμφωνα με το e-mail, o βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φιλ Γκόρντον (παλαιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου) παρουσιάζει μια περίπου ειδυλλιακή εικόνα, αναφέροντας: «Η Ελλάδα εμφάνισε βελτιωμένο πακέτο λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου απηύθυνε μια καλή ομιλία προς την χώρα. Οι Γερμανοί συνεχίζουν με κονδύλια υποστηρίξεως. Οι αγορές, ανάμεικτες σήμερα».
- Το Σάββατο 26 Ιουνίου, στη 1.40 το πρωί, η υποδιευθύντρια του γραφείου της Κλίντον, η Χούμα Άμπεντιν, αναφέρεται σε άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπανδρέου, αλλά τα έχει κάνει «μπάχαλο» με τα γεγονότα στην Ελλάδα. Γράφει μεταξύ άλλων: «Μόλις έστειλα τα χαρτιά για τηλεφωνική επικοινωνία με την [βουλευτή Νέας Υόρκης] Νίτα Λόουεϊ και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου. Νομίζω πως ο Τζέικ (σ.σ.: ένας άλλος σύμβουλος της Κλίντον) θα σου είπε ότι ο υπασπιστής του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη σκοτώθηκε κατά τις διαμαρτυρίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: αναφέρεται στον αστυνομικό διευθυντή Γ. Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις εκείνων των ημερών αλλά από έκρηξη βόμβας στο γραφείο του). Η Διεύθυνση Ευρώπης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) παρακάλεσε να κάνεις ένα συλλυπητήριο τηλεφώνημα στον υπουργό Εξωτερικών Παπανδρέου αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εβδομάδα θα είναι σκληρή, πολιτικά και προσωπικά, για τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ.: εννοεί τον πρωθυπουργό). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών και των θανάτων (σ.σ.: δεν υπήρξε παραίτηση Χρυσοχοΐδη). Ενημέρωσέ με, αν θέλεις». Σχόλιο δικό μας: Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνηθισμένοι βλέπετε από τις δικές τους πρακτικές σε ανάλογες περιπτώσεις το θεωρούσαν σίγουρο ότι ο Χρυσοχοΐδης θα έδειχνε την στοιχειώδη ευθιξία να υπέβαλε, τότε, την παραίτησή του… Αλλά φευ!!!
- Την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010 και πάλι η Χούμα Άμπεντιν, ενημερώνει την «H» (Hillary): «Πήρε και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου. Θέλει να σου δώσει ενημέρωση από το ταξίδι του στην Μέση Ανατολή» (σ.σ.: ο Γ. Παπανδρέου μόλις είχε επιστρέψει στην Αθήνα από το Ισραήλ).
Αποκαλύπταμε, από τους πρώτους, από αυτό εδώ το ιστολόγιο, την Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011, με το άρθρο μας με τίτλο: «Wikileaks – Παπανδρέου προς ΗΠΑ: «Νοιώθω πολύ κοντά σας, κάντε με μεσολαβητή σας»!» και υπότιτλο: «Προσοχή οδόστρωμα ολισθηρό λόγω… σιέλου!!!», τα εξής:
Τραγική για Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον πρωθυπουργό, είναι η σημερινή αποκάλυψη της wikileaks για συνάντηση του ΓΑΠ με τον γερουσιαστή Durbin, τον Γιαννούλα και τον Σπέκχαρντ.
Το τι τους είπε δεν περιγράφεται!!
Παραβλέπουμε ότι στην συνάντηση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2009 σε ερώτηση του Γιαννούλα τι σκέφτεται να κάνει με το διογκούμενο χρέος, του λέει ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που να μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν…
Παραβλέπουμε ότι παραδέχεται ότι η κρίση είναι τόσο εξωγενής όσο και ενδογενής ενώ δημόσια έλεγε ότι η κρίση είναι ελληνική… και τα παραβλέπουμε όλα γιατί η συνομιλία περιέχει δύο βόμβες που ως συνήθως θα θαφτούν από τα ελληνικά ΜΜΕ:
Στην τελευταία του «εμφάνιση» κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει κάποιους εκτός ΠΑΣΟΚ να δουν με συμπάθεια τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά τις 45 ήμερες, σύμφωνα με το γερμανικό FOCUS, πολυτελείς διακοπές του, σε διάφορα ελληνικά νησιά, «προσγειώθηκε» στα εγκαίνια εκθέσεως του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου, που διοργανώθηκε για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω «επευφημιών» και εκδηλώσεων «λατρείας», που του ήταν μάλλον ευπρόσδεκτες, καθώς δεν έκανε καμμία προσπάθεια για να τις παρεμποδίσει. Τα συνθήματα που ακούστηκαν την ώρα που ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τύχαινε θερμής υποδοχής από μικρή, αλλά ηχηρή μερίδα οπαδών του, αποτελούν τον ορισμό του υπαρκτού «σουρεαλισμού». Τα «Παπανδρέου – Παπανδρέου», «Σεισμός, σεισμός Σοσιαλισμός», «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Γιώργο αρχηγό» και «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά» (αυτό το τελευταίο ίσως είναι η επιτομή του όρου), έγιναν αντικείμενο μιάς μεγάλης συζητήσεως στο διαδίκτυο, σχετικά με το ψυχολογικό υπόβαθρο του «πασοκισμού», που οδήγησε σε πολλά «χαμόγελα» στην μπλογκόσφαιρα…
- Ο Παπανδρέου γλύφει πατόκορφα τον Αμερικανό Γερουσιαστή και του λέει ότι νοιώθει πάρα πολύ κοντά στις ΗΠΑ, ενώ του θυμίζει τόσο ότι γεννήθηκε όσο και ό,τι σπούδασε εκεί!!
Στην συνέχεια λέει ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να προωθήσει τις δημοκρατικές αξίες, δίνοντας ουσιαστικά πράσινο φως για επεμβάσεις σε στυλ Λιβύης…
Τέλος δεν ξεχνά να τους θυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή χώρα» … που μπορεί όμως να συμβάλει σε επίλυση προβλημάτων… ηγέτης να σου πετύχει…- Αφού τους λέει ότι σαν Πρόεδρος της ΣοσιαλΗστικής Διεθνούς βοήθησε τους πρώην κομμουνιστές του ανατολικού μπλοκ να καμουφλαριστούν σαν δημοκράτες και κατάφερε να κάνει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συνομιλήσουν… Τους σκάει το μεγάλο παραμύθι, που μοιάζει σαν αγγελία για δουλειά: Είμαι διατεθειμένος αν θέλετε να μεσολαβήσω μεταξύ των ΗΠΑ και διαφόρων ηγετών στον κόσμο, με τους οποίους έχετε προβλήματα!!! Και αυτός ο άνθρωπος είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας… Εννοείται ότι τους φλόμωσε στις παπαριές «η Ελλάδα μπορεί να καλύψει όλη την ενέργειά της με τον άνεμο» η «μπορούμε να φτιάξουμε ανεμόμυλους που θα δένουν και με το τοπίο» κ.λπ. παπαριές για πράσινη ανάπτυξη. Τέλος αυτονόητο θεωρείται ότι τους έλεγε «μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σας» και σαν καλός «Έλληνας» τα έχωσε στην Μέρκελ, που δεν γυρνάει να μοιράζει ακάλυπτες επιταγές σε όσους χρωστούν λεφτά…
Διαβάστε όλο το έγγραφο να φρίξετε:
UNCLAS SECTION 01 OF 02 ATHENS 000250
SENSITIVE
SIPDIS
E.O. 12958: N/A
TAGS: PREL PGOV ECON OVIP ENRG TU GR
SUBJECT: CODEL DURBIN’S MEETING WITH GREEK OPPOSITION
LEADER PAPANDREOU
REF: ATHENS 207
Summary
——-
ΒΆ1. (SBU) In a wide-ranging discussion February 18, Senator Durbin and main opposition PASOK party president George Papandreou shared views on the global economic crisis, Cyprus, Greek-Turkish relations, Afghanistan, and other issues. They agreed that the international goodwill surrounding the new U.S. administration provided an opportunity to make lasting reforms in the global economy — including expansion of renewable energy — and to improve the global image of the U.S. Papandreou stressed the “closeness” he feels with the U.S., the country of his birth, and he argued that the U.S. is “the only power in the world” able to take the lead in promoting our shared democratic values. He added that Greece would be ready to do its part under a future PASOK government. Papandreou expressed admiration for the recently signed U.S. economic stimulus package, and said he wished the EU would consider something similar.
Unfortunately, he said, Germany had taken the lead in holding back the EU’s reaction to the economic crisis, based on what Papandreou considered a misguided commitment to fiscal rules that made little sense in a recession. Noting his role as current head of the Socialist International, Papandreou explained his work with leaders in the Muslim world and elsewhere to find peaceful ways to resolve disputes and to deal with terrorism. He said he would be open to U.S. ideas if there were ways he could help build connections to confrontational leaders anywhere in the world. End Summary.
“Time to Work Together”
———————–
ΒΆ2. (SBU) Papandreou began the meeting with Senator Durbin, Illinois Treasurer Alexi Giannoulias, and the Ambassador by offering congratulations for the election of President Obama and by noting how his own life story was deeply connected with the U.S. (including a year Papandreou spent in high school in Elmhurst, Illinois). Durbin noted the wide range of challenges facing the new administration, including the global economic crisis, Iraq, and Afghanistan. Durbin also shared impressions of his recent visit to Cyprus, including the prospects for progress this year in the negotiations, as well as weaknesses in civil society. Papandreou thanked Durbin for his work in the Senate on Greek-Turkish relations and other issues of importance to Greece. Papandreou said that now is the time for us to work together, and he endorsed what he called President Obama’s “message to world” to solve our common problems. Papandreou said that although Greece is a “smaller country,” it can contribute to stability in surrounding regions, and he noted in particular Greece’s historic relationships with the Muslim world.
ΒΆ3. (SBU) Durbin noted the importance of President Obama’s first Executive Order on Guantanamo, torture, and ensuring humane standards for rendition, and Papandreou expressed strong support, adding that he had publicly used the President’s statement about security and freedom not being mutually exclusive. He agreed that there is currently an opportunity for the U.S. to create a different image around the world, observing that in the past it was easy for groups opposed to our shared democratic values to point to torture as a way to discredit the U.S. Papandreou said that while the U.S. could not “dictate solutions,” it was the “only power in the world that can lead” in promoting our values.
Papandreou said we would have his support in this effort.
Seeking a Large EU Stimulus
—————————
ΒΆ4. (SBU) Papandreou said that early parliamentary elections were a real possibility in Greece, and he noted that opinion polls showed PASOK would likely win. He stressed that the current government had been weakened by internal and external crises, and Greece needed a new government that would have the credibility with society to make difficult decisions and to mobilize people. Telling the delegation “we can work with you,” Papandreou noted that his top priority in government would be the same as President Obama’s: dealing with the economic situation. Papandreou said it would be in the interest of both Greece and the U.S. to push the EU to consider a larger stimulus package on the model of the U.S. stimulus. He said the EU should do its part to encourage investment for the good of the global economy. Papandreou lamented that the EU’s cumbersome rules and the opposition of key members — especially an overly inflation-phobic Germany — had constrained the EU response to the crisis. He called for the EU to relax its “master criteria” that require member states to run no more than a 3 percent budget deficit, arguing that these rules made no sense in a recession. He also expressed support for ending disparities in interest rates for loans within the euro zone.
ATHENS 00000250 002 OF 002
ΒΆ5. (SBU) Durbin noted that energy independence was a key goal of the U.S. stimulus, and that the package’s investment in renewable energy had resonated with the U.S. public.
Papandreou agreed, noting it would be possible “to power Greece only with wind.” He expressed support for new windmills based on traditional Greek designs, so that tourist areas would embrace them as part of the Greek “brand” rather than opposing them as an eyesore. He added that Greece had the potential to do more with solar, water, and geothermal power. Papandreou also agreed with the Ambassador’s suggestion that Greece look at developing its communication infrastructure, noting the economic benefits of expanding broadband access.
ΒΆ6. (SBU) Asked by Durbin for his views on trade, Papandreou emphasized that he was not a protectionist, but instead took the social democratic view that markets should be open but governed by rules to encourage development. He said he would like to see an organization like the IMF that would do more to put clear, strict international rules on financial development, “geared toward where we want to move the planet,” including greater use of renewable energy. He expressed support for “incentives for free competition” in the WTO that would over time improve the poor conditions that workers currently face in many poor countries. Papandreou said both the U.S. and EU should be more open for trade in agriculture. He noted that Greece could do well as a niche producer of high-quality agricultural goods in a more competitive market.
ΒΆ7. (SBU) Giannoulias asked about the alarming growth in Greece’s public debt, and Papandreou agreed it was a problem, unlike private debt and toxic assets, two problems Greece had largely managed to avoid. Papandreou said Greece lacked of competitiveness, and this could be dealt with through modernization, including moving toward a green economy. He noted that Greece was made more vulnerable to the global financial crisis because its banks had invested heavily in the Balkans. He peppered the delegation with questions about how the U.S. was responding to the current economic challenges in the areas of real estate, unemployment, and public transportation. Durbin and Giannoulias noted the importance of infrastructure investment as part of the U.S. stimulus.
Papandreou’s International Outreach
———————————–
ΒΆ8. (SBU) Papandreou said his position as leader of the Socialist International had given him access to a wide range of leftist parties around the world, some in power and some not. Noting that he had helped eastern European communist parties to democratize after the fall of the Berlin Wall, Papandreou said he would be willing to reach out to confrontational leaders in Latin America or elsewhere in the world if the U.S. thought he could be of use in building connections. Papandreou noted that the Socialist International had brought together Palestinian and Israeli parties to discuss peace plans, and that he had discussed with Pakistani President Zardari the idea of setting up a committee to find ways to isolate terrorist groups without relying solely on force. Papandreou added that he had doubts about the wisdom of Zardari’s recent cease-fire agreement that permits Sharia law in parts of Pakistan, but he understood that Zardari was in a difficult situation.
Papandreou said he had developed contacts with such countries as Syria and Iran during his tenure as Foreign Minister (1999-2004).
ΒΆ9. (SBU) Turning to Turkey and Cyprus, Papandreou stressed that as Foreign Minister he and his Turkish counterpart, the late Ismail Cem, had launched a new era in bilateral relations, based in part on a significant increase in person-to-person contacts. These started with mutual assistance efforts following earthquakes in both countries in 1999 and continued with exchanges in music, soccer, business, and local government. By the initiative’s second year, Papandreou saidhttp://www.blogger.com/img/blank.gif, there were so many cross-border civil society activities that it was impossible to count them. He said he had promoted similar efforts in Cyprus, including a high-profile case in which a Turkish Cypriot boy with leukemia had been matched with a Greek Cypriot donor. These initiatives stopped after the failed referendum in Cyprus in ΒΆ2004. Papandreou said it would be important to push on initiatives such as these when PASOK is back in power. If the leadership empowers people to establish contacts, he said, those contacts will happen.
ΒΆ10. (U) CODEL Durbin departed post prior to clearing this cable.
SPECKHARD
Στις 10 Μαΐου 2014, λόγω των τότε πολιτικών εξελίξεων, επανήλθαμε στο θέμα αναδημοσιεύοντας το πολύ καλό άρθρο – ρεπορτάζ της καλής συναδέλφου Μαρίας Διαμαντοπούλου στο περιοδικό «Crash» του Γ. Τράγκα (Τεύχος Οκτωβρίου 2014, αριθμός 34) με τίτλο: Wikileaks: «Γιώργο γερά, να φύγει η δεξιά»
Ο Γ. Παπανδρέου με το «βλέμμα» της πρεσβείας
Αποσπάσματα – κλειδιά από τις αποκαλύψεις των Wikileaks
Ο «απίστευτος» Γιώργος Παπανδρέου, του Καστελλορίζου και των δηλητηριωδών δηλώσεων εκτινάξεως των spreads, ο γόνος των Παπανδρέου, που έμελλε να γκρεμίσει με τις επιλογές του, εν μία νυκτί, την εθνική μας κυριαρχία, έχει μάλλον το πράσινο παπάκι του ως φυλακτό, αφού έχει καταφέρει να παραμείνει στο απυρόβλητο, παρά τον ορυμαγδό των κατηγοριών (βλ. Ρουμελιώτης, Τσοχατζόπουλος, Λίστα Λαγκάρντ κ.λ.π.), αποκαλύψεων (Wikileaks και απόρρητα τηλεγραφήματα του ΔΝΤ), αλλά και αντιπαραθέσεών του με βαρειά ονόματα του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι (ακόμη και του Κ. Σημίτη που κάποτε του έδωσε το περίφημο δακτυλίδι). Παρά την «καραντίνα», στην οποία τον έχουν βάλει ακόμη και πρώην στενοί του συνεργάτες, και ανάμεσα στην «ανεμελιά» των οργανωμένων από αμερικανικό γραφείο, επί πληρωμή, δημοσίων εμφανίσεών του, σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, ο ΓΑΠ μοιάζει να «υπερίπταται» της εγχώριας πολιτικής σκηνής, σχεδόν απειλητικά, διατηρώντας εξ όσων δηλώνει, προσδοκίες επανόδου του στους θώκους της εξουσίας –κύριος οίδε πώς…
Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται αποσπάσματα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αναρτήθηκαν στα Wikileaks, αλλά περιέργως δεν μεταφράστηκαν ολόκληρα ως σήμερα, ενώ περιέχουν σημαντικές και διαφωτιστικές πληροφορίες για τον πρώην πρωθυπουργό που τελευταίως εκλήθη από πιστούς οπαδούς του «να σπρώξει γερά για να πέσει η Δεξιά».
Η στάση του Βενιζέλου και η απάντηση Παπανδρέου
Στον αντίποδα, όταν μετέβη στον χώρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν μέσα σε ατμόσφαιρα ψυχεδέλειας να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά», αποδοκιμάζοντας τον τωρινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει την δυσφορία του, που χαράκτηκε στον μορφασμό του προσώπου του. Λίγο αργότερα, από το βήμα είπε: «Άκουσα το σύνθημα «γερά να πέσει η δεξιά», θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φθάσαμε στην συνεργασία με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας», παραπέμποντας στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε αυτή την «πολύ ωραία ατμόσφαιρα» δεν το άφησε να πέσει κάτω: «Κανένας μας δεν είναι αλάθητος και πρώτος το ομολογώ. Ο κόσμος εκφράζει την αισιοδοξία του για μία νέα αρχή, θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση όσο πιο απλά και ενωτικά με ευθύνη της ιστορίας» είπε και οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως σχέδια για επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα. Άλλωστε, οι προθέσεις του Γεωργίου διεφάνησαν και πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όταν απέστειλε το δικό του μαύρο «μήνυμα» προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο εκτόξευε πυρά τόσο κατά του Σαμαρά όσο και του Τσίπρα.
Ο Παπανδρέου στα Wikileaks
Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τα ελληνικά μίντια τις αποκαλύψεις των Wikileaks για την εικόνα που είχαν οι ΗΠΑ για τον Παπανδρέου, σε σχέση με τα συμφέροντά τους, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Οι Αμερικανοί έβλεπαν πολύ θετικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και την απομάκρυνση από την λήψη των αποφάσεων του «Βούδα» και «απρόβλεπτου» Κ. Καραμανλή και οι λόγοι της προστασίας και στηρίξεώς του αφορούσαν στα ενεργειακά, τα εθνικά θέματα, την διάρρηξη, φυσικά, των σχέσεων με την Μόσχα και δεν αποκλείεται την απόβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Παπανδρέου θεωρείται ο άνθρωπος που «άνοιξε την κερκόπορτα», ανεξάρτητα αν υπήρχε και επιθυμία του Βερολίνου να χρησιμοποιηθεί η «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ στα μνημόνια. Ο άνθρωπος – πολιτικός που καλείται «να ρίξει την Δεξιά» περιγράφεται σε όλες τις απόρρητες εκθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας ως «ο προθυμότερος των προθύμων» να διακόψει άμεσα τις σχέσεις με την Μόσχα και να επαναφέρει στην γεωπολιτική «τάξη» την χώρα.
Αποκαλύπτουμε τα μεταφρασμένα αποσπάσματα των εμπιστευτικών κειμένων – εκθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας (mot a mot), που σκιαγραφούν τις αμερικανικές μεγάλες «προσδοκίες» για την πολιτική και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Παπανδρέου στο ενεργειακό αλλά και στα εθνικά θέματα. Περιγράφουν όμως και τι έλεγε ο ίδιος και οι άνθρωποί του στους Αμερικανικούς διπλωμάτες.
Στο τηλεγράφημα της 18/9/2009, με τίτλο «ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΜΗΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ», διακρίνεται μεταξύ άλλων το εξής απόσπασμα:
«Όταν εκλήθη να συζητήσει κατά πόσον η ελληνική εξωτερική πολιτική θα διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που το κόμμα της αντιπολιτεύσεως ΠΑΣΟΚ κερδίσει την κυβερνώσα ΝΔ του πρωθυπουργού Καραμανλή, η Λάμψα άσκησε κριτική στον Καραμανλή για τις στενές σχέσεις του με την Ρωσσία και την Κίνα και τόνισε ότι η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ θα προσανατολιστεί προς τα οικονομικά και εθνικά της συμφέροντα».Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
«Αν και ο Παπανδρέου αρέσκεται στο να αναφέρεται στην προσέγγιση με την Τουρκία κατά την διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΕΞ ως μία ένδειξη των καλών σχέσεων που μπορούν να επέλθουν, η Λάμψα ανεγνώρισε ότι, δέκα χρόνια μετά, οι παίκτες στην Τουρκία είναι πλέον διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι ο Παπανδρέου θα έχει περισσότερη αξιοπιστία με την Τουρκία στην δέσμευσή του να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υπεστήριξε ότι η Τουρκία είναι καχύποπτη απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ δεδομένης της στενής της σχέσεως με την γαλλική κυβέρνηση».Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος εντοπίζεται μία πιο άμεση αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και στην «προστασία» του Παπανδρέου από ενδεχόμενο χαρακτηρισμό του ως «Αμερικανό» που θα μπορούσε να τον βλάψει εκλογικά.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας θα καλυτερεύσουν… από απόσταση» τιτλοφορείται το κομμάτι αυτό και αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Λάμψα προέβλεψε ότι η συνεργασία «θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα καλυτερεύσει» υπό μία κυβέρνηση της οποίας την πλειοψηφία θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε την συνέχιση της στηρίξεως των κοινών δράσεων σε θέματα όπως η ειρήνη στην Μέση Ανατολή, το περιβάλλον, το Αφγανιστάν και το εμπόριο, αλλά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μία καλά προετοιμασμένη στρατηγική επικοινωνίας, προκειμένου να απομακρυνθεί ο Παπανδρέου από τους ισχυρισμούς των δεξιών ότι είναι Αμερικανός, που θα μπορούσαν να υποθάλψουν πλάνες σχετικές με τον ελληνικό αντιαμερικανισμό και να βλάψουν τον Παπανδρέου στην ψηφοφορία. (σημείωση: ο Παπανδρέου είναι πράγματι γεννημένος στις ΗΠΑ και στο παρελθόν έχει έρθει αντιμέτωπος με κριτική από πολιτικούς και ΜΜΕ ότι παραείναι «Αμερικανός»).Μετά την κατάρρευση του Σχεδίου Ανάν, εντύπωση προκαλεί και η προθυμία του Παπανδρέου, έτσι όπως σκιαγραφείται από τα λόγια της συνεργάτιδάς του, για γρήγορη «λύση» στο Κυπριακό.
«Η Λάμψα πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στο να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αν η διαμάχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων επιλυθεί, αυτό θα βοηθούσε να επιλυθούν και τα ζητήματα για το Αιγαίο και να σφυρηλατηθεί ο δρόμος για μία καλλίτερη συνεργασία σε θέματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μεταναστεύσεως. Αναγνωρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει για το Κυπριακό», η Λάμψα τόνισε ότι, «ακόμη και αν δεν μπορεί να σχηματισθεί μία ολοκληρωμένη συμφωνία για την Κύπρο, το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει να επιτευχθεί μία μερική λύση και μερική συμφωνία, προκειμένου να «αφεθεί μία ανοικτή πόρτα».Στο τηλεγράφημα με τίτλο «Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΚΑΙ ΤΕΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TALBOTT» και ημερομηνία 14/10/2009 είναι ο ίδιος ο Παπανδρέου που δίνει το στίγμα του μετά την ανάληψη πλέον της εξουσίας.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αφορά στα ελληνοτουρκικά: «ΑΙΓΑΙΟ:
«Αν θέλετε τα νησιά μας, ποτέ δεν θα το λύσουμε», είπε ο Παπανδρέου στον Ερντογάν για το Αιγαίο, αλλά είπε ακόμη ότι αν το ζήτημα για την Τουρκία είναι πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, τον διεθνή χώρο, την υφαλοκρηπίδα και τους οικονομικούς πόρους, ο Παπανδρέου πιστεύει ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν ενώπιον ενός τρίτου μέρους όπως η Χάγη για να αποφασισθεί μία δίκαιη λύση, στην οποία θα μπορούσαν να μπουν υπό διαπραγμάτευση, πάντα εκτός από την εθνική κυριαρχία. Αρνήθηκε την ιδέα των «γκρίζων ζωνών» και κατά την γνώμη του αυτή εισήχθη αρκετά πρόσφατα ως πολιτικό τέχνασμα και δεν έχει νομική βάση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σε αυτό άφησε παράθυρο λέγοντας ότι αν και η Ελλάδα αρνηθεί με σφοδρότητα κάθε ανταπαίτηση για την ελληνική εδαφική κυριαρχία, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μία χώρα από το να φέρει όποιο θέμα θέλει στην Χάγη».Το τηλεγράφημα συνεχίζει με ένα διευκρινιστικό σχόλιο του ίδιου του Σπέκχαρντ, του τότε πρέσβη, που είναι και ο συντάκτης του.
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτή είναι μία σημαντική μετατόπιση της ελληνικής θέσρβς, αν κρατήσει. Στο παρελθόν, αν και ήταν ανοικτοί σε μία διευθέτηση από το Δικαστήριο της Χάγης του θέματος των οικονομικών ζωνών, οι Έλληνες ήταν απρόθυμοι να προσθέσουν το συνολικό ζήτημα του Αιγαίου με τον φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να απωλέσουν διεθνή νομικά δικαιώματα που πιστεύουν ότι ήδη έχουν υπό το θαλάσσιο Δίκαιο και άλλες συνθήκες σε ένα τουρκικό στιλ παζάρι για οφέλη στο ζήτημα των οικονομικών ζωνών. Παρότι κατέθεσε την αναγκαία πολιτική θέση μη συμβιβασμού, στα θέματα των «γκρίζων ζωνών» και της ελληνικής κυριαρχίας, ο τόνος του και η όλη του θέση να μεταφερθεί το ζήτημα στην Χάγη θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία για μια πραγματική διέξοδο. Αυτό το βλέπει ως εκκρεμότητα από την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ και είναι έτοιμος να είναι τολμηρός στην περίπτωση που οι Τούρκοι τον ακολουθήσουν στην επίλυση με αυτή τη μέθοδο της διαμάχης για το Αιγαίο.
Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος, ο Σπέκχαρντ φτάνει στο σημείο να ειρωνευθεί σχεδόν τον θαυμασμό του Παπανδρέου προς την ομάδα επικοινωνίας του Ομπάμα:
«Ο κ. Talbott προσκάλεσε τον Παπανδρέου στο Brookings για μία διάλεξη και συζητήσεις σε κλειστό κύκλο σε μία μελλοντική ημερομηνία, βολική για τον Παπανδρέου. Προσεφέρθη επίσης να διευκολύνει την επαφή με την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως της καινούριας διοικήσεως που είναι υπεύθυνη για την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας της επικοινωνίας και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την ορκωμοσία του Προέδρου. Ο Παπανδρέου είναι φανερά ερωτευμένος με την τεχνολογική ενημερότητα της διοικήσεως Ομπάμα (πολλές αυθεντίες εδώ έχουν σημειώσει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο εκστρατείες)».Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα με τίτλο «ΠΙΘΑΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ / ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΗΠΑ» που είχε σταλεί λίγο νωρίτερα, στις 25/9/2009. Σε αυτό ο Σπέκχαρντ σημειώνει ακριβώς τα σημεία που θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συγκλίνει προς τα αμερικανικά συμφέροντα:
«Η Κύπρος, οι διαμάχες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα της ονομασίας της «Μακεδονίας», όλα πρόκειται να είναι εντός του πλαισίου της πολιτικής της καινούριας κυβερνήσεως και δεν περιμένουμε οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές να ξεπερασυούν. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει σκληρά στο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των σχέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να φέρουμε τον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό πιο κοντά σε μία συμφωνία για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο».Πιο κάτω αναφέρει για τον Παπανδρέου
«υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει το ΥΠΕΞ προσωπικά κατά τους πρώτους μήνες της διακυβερνήσεώς του. Έχει ήδη δείξει δείγματα εναντίον του να επιδιώξει την πολιτική Καραμανλή προσεγγίσεως με την Ρωσσία – πυροδοτώντας έκρηξη όταν είπε ότι θα επανεξετάσει την συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αγωγό αερίου South Stream. Και είναι βέβαιο ότι θα πλησιάσει τους ομολόγους του σε Τουρκία και Δημοκρατία της «Μακεδονίας»…».Τελικώς ο Γ. Παπανδρέου δεν «απογοήτευσε» τους Αμερικανούς την περίοδο που είχε το τιμόνι της χώρας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πάμπολλες προσκλήσεις που δέχεται πλέον για να δώσει ομιλίες πέραν του Ατλαντικού.
Διαλέξεις με το… αζημίωτο
Οι διαλέξεις του Παπανδρέου ανά την υφήλιο αλλά και η συχνότατη απουσία του από το ελληνικό Κοινοβούλιο ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα και προκάλεσε τα βέλη του γερμανικού περιοδικού FOCUS, που σχολίασε καυστικά και τα δύο. «Την περασμένη εβδομάδα» έγραφε τότε το περιοδικό, «κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξειδέψει μαζί με τους πρώην υπουργούς Πάνο Μπεγλίτη και Γιάννη Μανιάτη στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής για την συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι πρόεδρος. Με γέλιο και την επισήμανση ότι ο Παπανδρέου έτσι κι αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;» σχολίασε ένας βουλευτής» αναφέρει ο Γερμανός συντάκτης.
Το Focus συνεχίζει τα «κολακευτικά» σχόλια, τονίζοντας ότι ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αποτελεί ήδη μέλος του πρακτορείου ομιλητών Harvey Walker Agency (που εκπροσωπεί ακόμη και τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπόνο, τον Σβαρτσενέγκερ κ.α.):
«Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει. Μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει την βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο».Για τον πολιτικό, που τόσο ευπρόσδεκτος είναι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και που σύμφωνα με τους «οπαδούς» του θα «σπρώξει» για «να φύγει η Δεξιά», έχει πει πολλά και ο τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στις ευθύνες του στον χειρισμό της υποθέσεως του χρέους.
Απόδοση ευθυνών στον Παπανδρέου από τον Π. Ρουμελιώτη
Το ιστορικό στέλεχος κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως ενημερωθεί ότι η «συνταγή» που επειλέγη την άνοιξη του 2010 ήταν λανθασμένη και το πρόγραμμα δεν «έβγαινε» και ωστόσο αδιαφόρησε! Μάλιστα, κατά τον κ. Ρουμελιώτη, ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε τονίσει στον Παπανδρέου ότι το πρόγραμμα ήταν αδιέξοδο χωρίς ένα γενναίο κούρεμα.
«Από την αρχή έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση. Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους».Ο Παπανδρέου στο… Χάρβαρντ
Η σειρά διαλέξεων του Παπανδρέου στο Χάρβαρντ είχε τον «εμπνευσμένο» τίτλο «Επανασχεδιάζοντας την Ευρώπη» και επικεντρωνόταν σε θέματα λειτουργίας της Ευρώπης παγκόσμιας διακυβερνήσεως και δημιουργίας παγκοσμίων οργάνων, πέρα από τα εθνικά, μία ατζέντα που δείχνει σαφώς τις ιδεολογικές θέσεις του σε αυτά τα ζητήματα.
Η ομιλία στο Χάρβαρντ, ωστόσο, απέκτησε έξτρα δημοσιότητα, αφού κρυφή κάμερα, που την κατέγραψε, καταδεικνύει ότι, παρά τις αρχικές αρνήσεις του, ο Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι ο Ρουμελιώτης είχε δίκιο στο ό,τι ήταν εν γνώσει του ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε, χωρίς να παραλείψει βέβαια να δικαιολογηθεί για τους χειρισμούς του.
«Ζήτησα αναδιάρθρωση του χρέους κι εκείνος που είπε όχι ήταν η ΕΚΤ. Δεν θα έδιναν ποτέ την συγκατάθεσή τους, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ ήταν εναντίον», ενώ καταλήγει «ή θα παίρναμε το πακέτο ή θα χρεοκοπούσαμε»…Η παρουσία του, πάντως, στο Χάρβαρντ φαίνεται ότι του άνοιξε την όρεξη και φαίνεται να ενδιαφέρεται να διδάξει στο ίδρυμα Angelopoulos Public Leaders του Χάρβαρντ, που ίδρυσε και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ζεύγος Θεοδώρου και Γιάννη Αγγελοπούλου.
Τα απόρρητα τηλεγραφήματα της “Wall Street Journal”
Δύο απόρρητα τηλεγραφήματα της “WSJ”, ένα ακόμη από τον Π. Ρουμελιώτη και ένα τελευταίο από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας, επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Τα έγγραφα δείχνουν ακριβώς το κλίμα που προηγήθηκε πριν από την υιοθέτηση του ελληνικού προγράμματος και αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.
«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος του χρέους της καταπονημένης χώρας»αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με την παραδοχή του τότε εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ από την Αργεντινή, Andres Pereira: «Η εναλλακτική μίας εθελοντικής αναδιαρθρώσεως του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος».
Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου» μιάς ελληνικής χρεωκοπίας, ενώ άλλος αξιωματούχος, που συμμετείχε στην συνάντηση του 2010, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε πει ότι «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».
Αλλά και στην εφημερίδα «6 μέρες» έγινε αναφορά σε δύο άλλα τηλεγραφήματα. Το ένα είχε αποσταλεί στις 29 Μαρτίου 2010, από τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Σε αυτό προειδοποιούσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ ήταν της απόψεως ότι,
«μόλις συμφωνούσε η Ελλάδα να μπει σε μνημόνιο, θα έπρεπε ταυτόχρονα να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της, προκειμένου να καταστεί επιτυχές και βιώσιμο το πρόγραμμα».Το δεύτερο τηλεγράφημα εστάλη την 1η Απριλίου του 2010 από ανώτατο διπλωματικό στέλεχος της ελληνικής πρεσβείας και ενημέρωνε την κυβέρνηση ότι στελέχη του ΔΝΤ αμφισβητούν έντονα το αν μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να αποδειχθεί βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση.
Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έχουν και αυτές πάρει μία περίεργη τροπή, ύστερα από τον έλεγχο των οικονομικών αλλά και την έκδοση του βιβλίου του Κώστα Σημίτη.
Τα «οικονομικά» του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ
Άνοιγμα που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ δείχνει το πόρισμα του ελέγχου των εταιρειών που ανέλαβαν την ελεγκτική διαδικασία για την οικονομική διαχείριση στο ΠΑΣΟΚ από το 2004, ενώ υπάρχουν μεγάλα κενά σχετικά με τη νομιμοποιητική βάση δαπανών αλλά και τις ελλείψεις παραστατικών. Και, βεβαίως, το εν λόγω πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του Ευαγγέλου Βενιζέλου, ο οποίος είναι λογικό να το θεωρεί μία ευκαιρία να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς του με το παπανδρεϊκό μπλοκ.
Ο Σημίτης για τον Παπανδρέου
Ακόμη όμως και ο άνθρωπος που του έδωσε κάποτε το δαχτυλίδι και τον όρισε ως διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», όπου ο ίδιος μάλλον απέφυγε κάθε ίχνος αυτοκριτικής, αφού τεκμηριώνει ότι η Ελλάδα μπήκε «επάξια» στην ευρωζώνη, στη συνέχεια αποδίδει σοβαρότατες ευθύνες στους δύο πρωθυπουργούς που ακολούθησαν. Μάλιστα, για τον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι για καιρό έμοιαζε να αρνείται την πραγματικότητα και ότι χειρίστηκε την κρίση κυρίως ως «επικοινωνιακό τέχνασμα».
Κινήσεις που προκαλούν
Από τις σπορ του εμφανίσεις, τα καγιάκ και τα ποδήλατα, ως τα άρθρα του, όπως αυτό στο Foreign Policy, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τον Ομπάμα να σώσει την Ελλάδα και τον προσκαλεί κιόλας να επισκεφθεί την χώρα, ο Παπανδρέου προκαλεί την αισθητική με κινήσεις που μοιάζουν «ξένες» άλλοτε στα ελληνικά πολιτικά ήθη, άλλοτε ακόμη και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αλλά και κάποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις του ότι οι «δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων» ή πως «το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει», μάλλον εκνευρίζουν παρά συγκινούν Έλληνες και Ευρωπαίους.
Από την άλλη, όλες αυτές του οι «συνήθειες» φαίνεται να εκτιμώνται στις ΗΠΑ, όπου γυρνάει ως επισκέπτης – συνεργάτης το ένα μεγάλο πανεπιστήμιο μετά το άλλο (Χάρβαρντ, Κολούμπια κ.α.) αλλά και συνέδρια οργανισμών που αρέσκονται στην παγκόσμια διακυβέρνηση, της οποίας και ο ίδιος είναι θιασώτης, όπως το World Affairs Council, αλλά και το Rockefeller Bros Fund, σε εργασίες του οποίου στην Θεσσαλονίκη φέρεται, από δημοσιογραφικά site, να απηύθυνε χαιρετισμό. Αντίθετη άποψη έχει οργάνωση του Εδιμβούργου, που με αφορμή την επίσκεψή του για το TEDGlobal, έφτασαν στο σημείο να συλλέξουν υπογραφές κατά της συμμετοχής του στο εν λόγω συνέδριο, δικαιολογώντας μάλιστα την στάση τους.
Ευθύνες…
Υποθέσεις όπως αυτές της Λίστας Λαγκάρντ αντιμετωπίζονται με εύλογες σιωπές. Πρόσφατα, μία ακόμη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά σε τριετή ομόλογα, που φθάνουν στα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, ομόλογα που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Οι ΜΚΟ και οι χρηματοδοτήσεις τους, την εποχή που ο ίδιος ήταν ΥΠΕΞ (και αλώνιζαν το υπουργείο Ζέππος και Άλεξ Ρόντος) απασχολούν ήδη την δικαιοσύνη και ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ταράξει την νηνεμία στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου.
Και χλεύη
Ίσως εκτός από τις ειρωνείες και τον διασυρμό που δεν έχουν τέλος, αφού ο Παπανδρέου έγινε και θεατρικός ήρωας, σε ρόλο κονφερασιέ στην παράσταση «Vive le crise», όπου συμπρωταγωνιστούν Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ και ενέπνευσε ενδεχομένως και τον τίτλο της γαλλικής “Le Monde”, «Γιώργος Παπανδρέου, ο παρίας που μετετράπη σε κονφερασιέ», που δείχνει με σκληρή γλώσσα την «εκτίμηση» που τρέφουν οι Γάλλοι στον τέως πρωθυπουργό. Στο δημοσίευμά τους στηλιτεύουν το οξύμωρο να δίνει διαλέξεις ο άνθρωπος που σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνος για την άσχημη κατάσταση της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης σημειώνει ακόμη ότι
«το όνομα Παπανδρέου έγινε σύμβολο του νεποτισμού μίας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».Παρά την σιγουριά για το πολιτικό τέλος των Παπανδρέου του Γαλλικού Τύπου, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να είναι ένας έμμισθος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και να κάνει τις «κινήσεις» του, σε απόσταση ασφαλείας από οποιεσδήποτε ευθύνες για τους χειρισμούς του, και δηλών την επιθυμία του να «παίξει» ξανά στο ετοιμόρροπο γήπεδο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αυτό το περισσό «θάρρος», κάποια αόρατα χέρια, εντός και εκτός χώρας, το θρέφουν, για τους δικούς τους λόγους και σίγουρα χαμογελούν με τις αφέλειες των συνθημάτων που βροντοφωνάζουν κάποιοι ξεχασμένοι στο παρελθόν οπαδοί του.
Νομίζουμε πως πλέον τα σχόλια περιττεύουν… Ο καθένας μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν…
Ας έρθουμε όμως να δούμε το τι απεκάλυψαν στην Δικαιοσύνη, για το ίδιο θέμα και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση στην υπηρεσία τους, από το 2004 και εντεύθεν, οι υπάλληλοι της ΕΥΠ, που τόλμησαν να αντισταθούν στο τότε σύστημα διακυβερνήσεως και δεν έσκυψαν το κεφάλι ή δεν στήθηκαν στα τέσσερα (για να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ προσφιλή, τελευταία, έκφραση των πολιτικών μας) προκειμένου να εκτελέσουν παράνομες εντολές της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΥΠ –Παπανδρέου, Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή, Μπίκα, Παπαγεωργίου και Τσαντρίζου) η οποία ηγεσία με την συνεργασία «προθύμων» υπαλλήλων, που επιβιώνουν καταλαμβάνοντας οφίτσια, ακόμη και μέχρι σήμερα, φέρει ακέραια την ευθύνη ακόμα και για την σύλληψη και τον θάνατο πηγών – συνεργατών της υπηρεσίας στην Τουρκία (παραμονή Χριστουγέννων του 2009)…
Επ΄ αυτού όμως θα επανέλθουμε σύντομα…
Να ξεκινήσουμε με την κατάθεση του Κώστα Αγγελάκη στον τότε 3ο Τακτικό και σήμερα, Ειδικό Ανακριτή Διαφθοράς κ. Δημήτριο Φούκα, που ερεύνησε την μεγάλη υπόθεση «ΠΥΘΙΑ» που αφορούσε ντην αποσταθεροποίηση της κυβερνήσεως του Κ. Καραμανλή και την απόπειρα δολοφονίας του, αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών της “VODAFONE” από τους Αμερικανούς, όπως απεδείχθη από την έρευνα του κ. Ανακριτή. Είχε καταθέσει τότε το στέλεχος της ΕΥΠ:
«… Επίσης δεν μπορώ να λάβω υπόψον μου γεγονότα όπως οι φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2007, που δεν μπορεί να έγιναν χωρίς καλά οργανωμένο σχέδιο και που, όπως φημολογείται, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να παράσχουν βοήθεια, μέσω των δορυφόρων τους, με γελοία επιχειρήματα, όπως δολοφονικές – τρομοκρατικές επιθέσεις και κτυπήματα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας, με εντυπωσιακό τρόπο, όπως ο σχεδιασμός από την Τουρκία προκλήσεως «θερμού» επεισοδίου τύπου Ιμίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, στην προσπάθεια της δημιουργίας «γκρίζων ζωνών», όπως η στάση της τότε Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως (ΠΑΣΟΚ – ΓΑΠ) με την εμμονή της σε θέματα όπως της «υποθέσεως» Πακιστανών, προμηθείας συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από την ΕΥΠ κ.λ.π., αλλά και οι αποκαλύψεις των Wikileaks για τον ρόλο του, που δήλωνε ευθαρσώς στους Αμερικανούς «Νοιώθω πολύ κοντά σας, κάντε με μεσολαβητή σας…» (επισυνάπτονται – σ.σ.: όλες οι απόρρητες εκθέσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας – Σπέκχαρντ), αλλά και η στάση του ίδιου και στελεχών της κυβερνήσεώς του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που έσπευσαν να δώσουν «αναφορά» στον Αμερικανό πρέσβη της Αθήνας (Χρυσοχοΐδης – Μπίκας) για τα συμβαίνοντα στο υπουργείο και την υπηρεσία (επισυνάπτονται), αλλά και η στάση του ίδιου του ΓΑΠ στην συνάντησή του, τον Φεβρουάριο του 2010, με τον Πούτιν στην Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επιστολή του ομογενούς βουλευτή της Ρωσσικής Δούμας και επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιβάν Σαββίδη (επισυνάπτεται), αλλά και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα και αναλύσεις έγκυρων ξένων αναλυτών, όπως του Γερμανού «γκουρού» επί των χρηματιστηριακών Ντιρκ Μιούλερ, γνωστού και ως «Mr Dax», που στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», αλλά και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου ήταν η εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ και αποστολή του ήταν με κάθε τρόπο να επιφέρει την ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας με την Ευρώπη… Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τι ρόλο έπαιξε ο Παπανδρέου. Για λογαριασμό ποίου έδρασε; …Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω ότι το εγκληματικό σχέδιο σε βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας ήταν πολυεπίπεδο και η προσπάθεια Καραμανλή με τα ανοίγματα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έπρεπε να σταματήσει με κάθε τρόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσαρέσκεια των συμμάχων μας ήταν δεδομένη, όπως δεδομένη ήταν και η παρέμβασή τους στην αποσταθεροποίηση της τότε κυβερνήσεως και της χώρας γενικότερα και θεωρώ δεδομένη και την συμμετοχή στο σχέδιο αυτό «προθυμων» ιθαγενών συνεργατών…».Δεν θα πρέπει δε να διαφύγει της προσοχής μας και η επισήμανση σε τηλεγράφημα του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ότι «Ο Γιώργος Παπανδρέου ανυπομονεί να υπηρετήσει την νέα Αμερικανική Διακυβέρνηση…». Κι εμείς εδώ μετά έχουμε αυτόν τον άνθρωπο, τον Γ.Α.Π. (τον κατ’ επιλογή Έλληνα σύμφωνα με δήλωσή του) και τους τότε συνεργάτες του να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν και προνομίων…
Το ιστολόγιό μας είχε τότε (15 Μαΐου 2014) αναδημοσιεύσει ολόκληρο το καταπληκτικό ρεπορτάζ του Γ. Τράγκα, τον Μάιο του 2014, στο τεύχος 32, του περιοδικού “Crash” με τίτλο «Κασέτα-Φωτιά στα χέρια του ανακριτή»! Ιδού η τότε ανάρτηση:
Τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπείας με πρωταγωνιστές πολιτικούς και όχι μόνο…
Κασέτα – φωτιά στα χέρια του ανακριτή
Ομολογία για το πως έφταναν οι απόρρητες πληροφορίες που προορίζονταν για τον Καραμανλή στον Παπανδρέου από την Αμερικανική Πρεσβεία
filonoi ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου