Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Eurogroup: Διαπραγμάτευση «Βατερλώ» - «Ναυάγιο» για το χρέος


Eurogroup: Διαπραγμάτευση «Βατερλώ» - «Ναυάγιο» για το χρέος

Η κυβέρνηση της υποταγής κατάφερε να φύγει με ακόμα πιο ασφυκτική εποπτεία - Το αίμα του ελληνικού λαού θέλουν οι δανειστές για να δώσουν τη δόση 10,3 δισ σε... δόσεις

Με «χάρτες» και «πυξίδες» θα ψάχνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βρει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το χθεσινό Eurogroup (24/5). Ένα ακόμα διαπραγματευτικό «Βατερλώ» έζησε χθες το βράδυ η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, δίνοντας πολλά για ακόμα μια φορά στους δανειστές και παίρνοντας μόνο υποσχέσεις για το χρέος.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας ψηφίσει τα σκληρότερα και πιο εμπαθή μέτρα που έχουν περάσει ποτέ κατάφερε να φύγει με ακόμα πιο ασφυκτική εποπτεία και δεν κατάφερε να κλείσει και πάλι την αξιολόγηση.

Κυριολεκτικά σε μπαλάκι που «πινκ-πονκ» μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου μετατράπηκε χθες το βράδυ η Ελλάδα κατά τη «διαπραγμάτευση» του Eurogroup. Οι δανειστές φαίνεται πως δεν δείχνουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στην «Αριστερή» κυβέρνηση, αφήνοντας για ακόμα μια φορά ημιτελή την συμφωνία και έχοντας ακόμα περισσότερες απαιτήσεις. Οι θεσμοί αποφάσισαν να δοθούν τα 10,3 δισ. σε δυο υποδόσεις, ενώ το ΔΝΤ εμφανίστηκε με νέες απαιτήσεις και όρους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση πλέον θα υποχρεούται να λαμβάνει μέτρα, να προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις αλλά και σε είσπραξη φόρων και άλλων υφεσιακών μέτρων, προτού θελήσει να ζητήσει οτιδήποτε από τους δανειστές, οι οποίοι θα εποπτεύουν ακόμη πιο στενά και θα αποφασίζουν στη συνέχεια τόσο για τις δόσεις που θα δίνονται όσο και για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους.
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή πιο απλά «πολύς ντόρος για το (σχεδόν) τίποτα» η μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες, καθώς το μόνο που επικυρώθηκε ήταν η έγκριση της δόσης με την οποία θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ πέρασε η γραμμή Βερολίνου να μην προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος, αλλά να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης και... βλέπουμε.
Όσον αφορά στα 10,3 δισ. θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, μια τον Ιούνιο (7,5 δισ.) και μία το Σεπτέμβριο (2,8 δισ.). To πρώτο κομμάτι της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών εξυπηρέτησης χρέους και εκκαθάριση οφειλών προς ιδιώτες. Το εναπομείναν ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση εκπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω εξυπηρέτηση χρέους.
Ντάισελμπλουμ: Έχουμε πλήρη συμφωνία
Για πλήρη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα θα λάβει τα 10,3 δισ. ευρώ.
«Το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει μία καλή πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Συζητήσαμε την βιωσιμότητα του χρέους. Ήδη έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία. Συμφωνήσαμε σε μία σειρά μέτρων έτοιμων για έναν ορίζοντα μεσοπρόθεσμο, εάν αυτά χρειαστούν. Σχεδιάσαμε κι έναν οργανισμό για τα μακρυπρόθεσμα μέτρα», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, σε ότι αφορά το χρέος, το Eurogroup θα κινηθεί στη βάση τριών σταδίων:
  • Βραχυπρόθεσμα θα εξεταστεί από τον ESM τι κινήσεις σταθεροποίησης πρέπει να γίνουν.
  • Μεσοπρόθεσμα υπάρχει δεύτερο σετ κινήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος το 2018 αν αυτό ολοκληρωθεί κανονικά. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ANFA).
  • Μακροπρόθεσμα θα εξεταστεί ένας μηχανισμός διαχείρισης του χρέους που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος στο μέλλον και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν όπως είπε «θα βρίσκεται μαζί μας το ΔΝΤ στο μέλλον», με τον ίδιο να εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. «Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Θα προηγηθούν δύο βήματα, μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.
Ναι μεν, αλλά... από Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ
Τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφεραν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση της αποταμίευσης αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε με «γοργά βήματα» τις τελευταίες ημέρες.
«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδέσμευση χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Θα δοθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Είναι μία καλή συμφωνία, αλλά η συζήτηση δεν ήταν απλή ουτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Οι δόσεις που σχετίζονται με το χρέος θα λάβουν χώρα αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα όπως το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι πολύ σημαντικό πως συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το χρέος. Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος για τα βραχυπρόθεσμα, ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό που δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα απαλύνει τη διαδικασία πληρωμής της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, ένα μαξιλάρι ασφαλείας επιστράφει τον προηγούμενο χρόνο στον EFSF και αυτό μπορεί να το ξαναδούμε ώστε να αλλάξει το προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την Ελλάδα», σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα ο επικεφαλής του EFSF έθεσε τα νέα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα: 
  • Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
  • Άνοιγμα της αγοράς
  • Πώληση όλων των δανείων σε funds
  • Επίσπευση αποκρατικοποιήσεων
  • Παρεμβάσεις στην Ενέργεια
  • Νέα υπηρεσία εσόδων
Επιμένει για ελάφρυνση χρέους ο Τόμσεν 
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτό αναγνωρίστηκε από την Ε.Ε.
«Πρόκειται για σημαντικό πακέτο μέτρων. Κατανοούμε ότι μιλούμε για λεπτά ζητήματα και ήταν δύσκολο να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις. Συνολικά, αυτό το πακέτο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Για μία αξιοπιστη συμφωνία χρειαζόμασταν δύο μέρη, προς τούτο, καλωσορίζουμε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση», είπε ο κ. Τόμσεν, επιβεβαιώνοντας τις διαφορές ΔΝΤ - ΕΕ για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε πως «τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος. Θα επιδείξουμε αυτή την ευλυγισία. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση εάν το Ταμείο παραμένει ή όχι».
Νέο χαστούκι για Τσίπρα και Καμμένο
Η απόφαση του Eurogroup σηματοδότησε και την κατάρρευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε από την αρχή της διακυβέρνησής της θα είχαν ως αντίβαρο την ελάφρυνση του μη βιώσιμου χρέους.
Η επιθυμία του Σόιμπλε, η οποία και τελικά επικράτησε, ήταν να ληφθούν οι όποιες πρωτοβουλίες μετά το 2017, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο λόγος είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «ξορκίζει» το να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση περί αναδιάρθρωσης του χρέους από την Γερμανική Βουλή πριν τις γερμανικές εκλογές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο που έχει στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες, ότι θα ψηφίσει υπέρ του να ελαφρυνθούν τα οικονομικά βάρη της Ελλάδας.
Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, ψήφιση μέτρων που κατάργησαν κοινωνικά κεκτημένα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, περικοπές σε συντάξεις , άγρια φορολόγηση και διατήρηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, τελικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του χρέους μπαίνουν στο ψυγείο ως το 2018 και το μόνο που μένει ως σκληρή πραγματικότητα είναι τα επαχθή μέτρα και ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων που τίθεται σε ισχύ από την άνοιξη του 2017.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακουφισμένος ο Τουσκ από την κατάληξη του Eurogroup

Ανακουφισμένος ο Τουσκ από την κατάληξη του Eurogroup

Τι αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση
Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις.
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: