Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Βόμβα: Από το 2009 η Τουρκία σχεδίαζε και οργάνωνε την συμφωνία με τη Λιβύη


Με ένα άκρως αποκαλυπτικό δημοσίευμα  η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Türkiye, αποκαλύπτει ότι από το 2009 η Τουρκία είχε σχεδιάσει να φέρει προ τετελεσμένων  την χώρα μας με την συμφωνία για την ΑΟΖ με την κυβέρνηση στη Λιβύης.
Συγκεκριμένα :
1) Τον Οκτώβριο του 2009 στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας ο Ερντογάν ανάγγελλει για πρώτη φορά ότι προτίθεται να συνάψει συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ που καταργούσε την Κρήτη, Ρόδο και Καστελόριζο.
2) Το Νοέμβριο του 2010 ο Ερντογάν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην Λιβύη, όπου είχε τις πρώτες επαφές με τους Λίβυους για την συμφωνία για την ΑΟΖ.
3) Ένα χρόνο μετά,  τον Νοέμβριο του 2011 ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου παρουσιάζει για πρώτη φορά   το προσχέδιο της συμφωνίας που κοινοποιεί και στην Λιβύη.
4) Τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή πριν τρία χρόνια, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε συνάντηση που είχαν με την ελληνική πλευρά, κάνουν γνωστό για πρώτη φορά τις τουρκικές διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης.
5) Δυο χρόνια μετά, αρχές του 2018, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με έγγραφο του στο Εθνικό Συμβούλιο γνωστοποιεί ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες από το τουρκικό ναυτικό για την κατοχύρωση και προάσπιση της τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή.
6) Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, 2018, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πηγαίνει στην Λιβύη όπου συζητά τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ΑΟΖ.
7) Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fawzi Abdullah, έρχεται στην Άγκυρα όπου συζητά με τους Τούρκους  την ολοκλήρωση του σχεδίου για την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.
8) Στις 24 Απριλίου του 2019, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας ανακοινώνουν επίσημα την ανάγκη της σύναψης συμφωνίας με την Λιβύη για την χάραξη της μεταξύ τους ΑΟΖ.
9) Στις 30 Ιουλίου του 2019 συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας όπου εκεί το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει την ανάγκη επίσπευσης της υπογραφής συμφωνίας με την Λιβύη για την χάραξη της κοινής ΑΟΖ, κάτι που στηρίζει και ο ίδιος ο Ερντογάν.
10) Τον Σεπτέμβριο του 2019 με αίτημα του Ερντογάν ο Χουλουσί Ακάρ διεξάγει επαφές με το υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Başaga, για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
11) Στις 7 Νοεμβρίου του 2019 μετά τις συναντήσεις της τουρκικής και λιβυκής αντιπροσωπείας συντάσσεται για τρωτή φορά το κείμενο της συμφωνίας σε τρεις γλώσσες, τουρκικά, αραβικά και αγγλικά.
12) Στις 19 του ίδιου μηνός Νοεμβρίου 2019, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει συνάντηση με την αντιπροσωπία της Λιβύης όπου συζητιούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή της συμφωνίας  και κρατούνται τα πρακτικά της συνάντησης.
13) Τέλος στις 27 Νοεμβρίου 2019, ο πρόεδρος της κυβέρνησης του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fayez es-Sarrac, υπογράφει στην Κωνσταντινούπολη με τον Ταιγίπ Ερντογάν σε τελετή στα ανάκτορα του Ντολμαμπαξέ την τελική συμφωνία για την συνοριακή γραμμή της ΑΟΖ των δυο χωρών.
Αλήθεια, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν η ελληνική πλευρά ;;; Το αμείλικτο ερώτημα σε όλους αυτούς τους…καραγκιόζηδες που παριστάνουν τις ελληνικές κυβερνήσεις ;;;

Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και τουρκολόγος                                                             ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: