Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης: Χτυπάνε το «σαμάρι» για να πονέσει ο «γάιδαρος»

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος



Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πριν από λίγο την απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή, του πρεσβευτή της Δυτικής Λιβύης εν τοις πράγμασι, αλλά που ο ΟΗΕ για λόγους μη κατανοητούς αναγνωρίζει την κυβέρνηση του σαν την «only true goverment» κι ας μην έχει εκλεχτεί, κι ας αποφασίζει παρανόμως χωρίς την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου το οποίο ελέγχεται από τον έτερο «πόλο» εξουσίας στην χώρα, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Ο Νίκος Δένδιας σε επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δήλωσε πως έδωσε διορία 72 ωρών στον Λίβυο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη ωστόσο αποτελεί προοίμιο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με το νυν καθεστώς της Λιβύης αλλιώς δεν θα καλούσε η Αθήνα τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής, δηλαδή τον εκπρόσωπο του έτερου «πόλου» εξουσίας στην διχοτομημένη χώρα.
Από την στιγμή που επισήμως έχει προσκληθεί «η άλλη πλευρά» τότε καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την επιζήμια αναγνώριση προς την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ​.
Μια αναγνώριση που εξ'αρχής δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί καθώς η χώρα δεν είχε κανένα εθνικό συμφέρον να το πράξει. Η συγκεκριμένη φράξια από την αρχή «φιλοτούρκιζε» και αποτελούσε μέρος του σχεδιασμού της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα-Κλίντον για τοποθέτηση «μετριοπαθών» ισλαμιστικών κυβερνήσεων στις χώρες της «Γόνιμης Ημισελήνου».
Έτσι είχε  τοποθετηθεί και ο ισλαμιστής πρόεδρος στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Μόρσι που και αυτός όλως τυχαίως ήταν... φιλότουρκος και ετοίμαζε μια βολική για την Άγκυρα οριοθέτηση ΑΟΖ.
Μέχρι εδώ όλα καλά, ο Λίβυος πρέσβης απελάθηκε επειδή η χώρα του (η μισή χώρα του) υπέγραψε μια επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία με την οποία Λιβύη και Τουρκία αρπάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και «εξαφανίζουν» την Κρήτη.
Μόνο που υπάρχει ένα μικρό οξύμωρο: Η κυβέρνηση της Λιβύης (το καθεστώς της Λιβύης πιο σωστά) δεν υπέγραψε μόνη της. Σε μια συμφωνία υπάρχουν δύο μέρη. Έτσι λοιπόν ο έτερος συμβαλλόμενος είναι η Τουρκία.
Η Άγκυρα φέρει το 50% της ευθύνης για αυτή την παράνομη ενέργεια η οποία αποτελεί αιτία πολέμου καθώς επιχειρεί να αποσπάσει υφαλοκρηπίδα άλλου κράτους.
Άρα διερωτώμεθα. Γιατί για την ίδια ακριβώς ενέργεια με το ίδιο ποσοστό ευθύνης, δεν απελάθηκε ως ελάχιστη τιμωρία και ο Τούρκος πρέσβης; Αυτός γιατί παρέμεινε στην χώρα; Το ίδιο ακριβώς αδίκημα δεν διέπραξε η κυβέρνησή του; Πώς λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε ούτε καν να το αναφέρει, να το ψιθυρίσει ρε αδελφέ, ώστε να σκεφτούν εκεί στην Άγκυρα ότι κάποιος θύμωσε επιτέλους στην Αθήνα;
Μη το ψάχνετε πρόκειται για την γνωστή λαϊκή ιστορία «χτυπάμε το σαμάρι για να πονέσει ο γάιδαρος» καθώς στην Λιβύη ήταν εύκολο να κάνουμε μια «απελασούλα», στην Τουρκία είναι το πρόβλημα...
Να πούμε επίσης πως εμείς δεν διατηρούμε πρεσβεία στην Λιβύη εδώ και κάποια χρόνια για λόγους ασφαλείας οπότε δεν μπορούν να απελάσουν κανέναν από το ελληνικό διπλωματικό προσωπικό. Ο ορισμός του «play safe».
Πριν από λίγο στην ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είπε πράγματα που δείχνουν πως για πρώτη φορά η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει την «αναγνώριση» στο καθεστώς της Λιβύης και να προχωρήσει στην σύναψη σχέσεων με την παράταξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
«Μπορεί στην τουρκική Βουλή να επικύρωσαν ένα χαρτί το οποίο δεν σημαίνει τίποτα. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος στη Λιβύη για να το επικυρώσει. Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής επισκέπτεται τη χώρα μας. Η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, καθώς καταδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο».
Δεν είναι έτσι όμως, από την στιγμή που το καθεστώς της Λιβύης ήταν αναγνωρισμένο από ΕΜΑΣ, τότε ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και τις πράξεις του και του δίναμε το δικαίωμα να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.
Τώρα η απόσυρση της αναγνώρισης θα έρθει «κατόπιν εoρτής».
Δεν έχουν δικαιολογία οι ελληνικές κυβερνήσεις καθώς εδώ και αρκετά χρόνια είχαν προειδοποιηθεί με εκτενή αρθρογραφία και για «το φιλοτουρκον» φρόνημα του λιβυκού καθεστώτος αλλά και για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας να προβεί σε αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε συμφωνία με την Τρίπολη έχοντας έτσι ένα τρίτο κράτος να «νομιμοποιεί» τις εχθρικές και ληστρικές πράξεις της.
Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης διεθνούς απήχησης του pronews.gr το οποίο έγκαιρα είχε αποκαλύψει και προειδοποιήσει για τα σχέδια της Άγκυρας με σειρά δημοσιευμάτων με πιο πρόσφατο στις αρχές Ιουλίου.
Σα να το είχαμε «ψιλιαστεί» ότι οι Τούρκοι πολύ σύντομα θα προχωρούσαν σε μια άκρως επιθετική ενέργεια, διότι η αρπαγή υφαλοκρηπίδας είναι σαν αρπαγή εθνικού εδάφους, είναι αιτία πολέμου.
Δεν είναι τυχαία η στοχοποίηση του pronews.gr από τον Αμερικανό πρέσβη Τ.Πάιατ στις αρχές Ιουνίου με αφορμή τα όσα έγραψε σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφορικά με τις πιθανές συμφωνίες των εμπλεκόμενων μερών στην Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας την σχετική τοποθέτηση του Τ.Πάιατ στο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στην Αθήνα.
Ο Κ.Σημίτης, αναφερόμενος στην απάντηση Τ.Πάιατ σε σχετικό ερώτημα στο συνέδριο που είχε μιλήσει για «συμφωνίες win-win των εμπλεκόμενων μερών», δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας έγραψε στο άρθρο του ότι ο Πάιατ μίλησε για «συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας»!
Ο Κ.Σημίτης, αντικαθιστώντας απλά την έκφραση «win-win» με την μετάφραση «συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη» προχώρησε και σε μία ερμηνεία του τί σημαίνει αυτό: Η απάντηση του Πάιατ υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας! !
Εδώ είναι που ο Αμερικανός πρεσβευτής αναζήτησε υπευθύνους για το περιεχόμενο του άρθρου του Κ.Σημίτη. Ποιος ήταν υπεύθυνος για την «παραπληροφόρηση του Κ.Σημίτη»; Κρατηθείτε: Το... pronews.gr!
Ναι, αυτό αναφέρει  επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας. Ότι το pronews.gr παρέσυρε με το ρεπορτάζ του εκείνης της ημέρας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να γράψει αυτά που έγραψε, γιατί έχει «φιλωρωσικές θέσεις» (το pronews.gr)!
«Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το pronews.gr (σ.σ.: αναφέρει και μία άλλη ιστοσελίδα την οποία δεν αναφέρουμε για λόγους δεοντολογίας) και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ότι δικαιωθήκαμε όμως... «είναι αλλού παπά ευαγγέλιο»
Ένα μήνα μετά με ένα πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα άρθρο, το μεγαλύτερο think tank των συντηρητικών στις ΗΠΑ, το Gatestone Institute, όχι απλώς φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά θεωρούμενο ότι εκφράζει τις θέσεις του Λευκού Οίκου, επιτίθεται σφοδρά στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Αφορμή; Τα όσα είπε στην ομιλία του στο 7ο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στις 15 Μαΐου για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και την εν συνεχεία στοχοποίηση από αυτόν του pronews.gr, για τον τρόπο που απέδωσε την ομιλία του και «παρέσυρε» (σ.σ.: !!!) τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε «λανθασμένες θέσεις» σε άρθρο του στην «Καθημερινή»!
Δηλαδή το Gatestone Institute προτίμησε τις απόψεις του pronews.gr
Σήμερα, ακόμα και o τουρκικός Τύπος με το pronews.gr ασχολείται.
Τουρκική αμηχανία για το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσίευμα του pronews.gr αναφορικά με την συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο οποίο ρεπορτάζ τίθεται ταυτόχρονα και το ερώτημα προς την ελληνική πολιτική ηγεσία «Αν όχι πόλεμος τώρα, πότε;».
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Τουρκίας, η Yeni Safak, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο, προσκείμενο στον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν, εκδοτικό συγκρότημα με τον διευθυντή της Ιμπραχίμ Καραγκιούλ να είναι στενός σύμβουλος και φίλος του Τούρκου προέδρου, έκανε πρωτοσέλιδο το κύριο θέμα του pronews.gr, για το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι είναι «από τα κορυφαία ελληνικά  ειδησεογραφικά Μέσα»
Το πρωτοσέλιδο άρθρο της Yeni Safak για το pronews.gr δανείζεται τον ελληνικό τίτλο: «Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έχει εξοργίσει τους Έλληνες: Αν όχι πόλεμος τώρα, πότε»;
Μεταξύ άλλων η Yeni Safak αναφέρει: «Ο Τύπος της γείτονος αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών παραλύει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή: Εάν δεν γίνει πόλεμος τώρα, πότε θα γίνει; Αναφέρουν οι επικεφαλίδες».
Χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφία του άρθρου του pronews.gr το οποίο προκάλεσε αίσθηση και αμηχανία στην γειτονική χώρα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έπρεπε να γνωρίζει τι του έρχεται... «κατακέφαλα». Δεν μπορεί να ξέρουν «οι απ'έξω» και να μην γνωρίζουν «οι μέσα».
Η απέλαση του Λίβυου πρεσβευτή από την στιγμή που δεν ακολούθησε και ο Τούρκος πρεσβευτής, είναι μια απλή επικοινωνιακή «στράκαστρούκα» και τίποτε άλλο.
Από εκεί και πέρα το μόνο που μπορεί να γίνει εάν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε, εν τοις πράγμασι, αρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι πολεμική ενέργεια, τίποτε λιγότερο και κατά βάση να δείξουμε διεθνώς ότι όποιος τολμήσει να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για απόπειρες γεώτρησης ή οποιεσδήποτε άλλες έρευνες θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μας δει σαν κανονική χώρα...
Το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη αξιοπιστίας από το 2008 όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψας στην κρίση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους Malene Ostervold είπε «ή φεύγετε ή σας βυθίζω» όπως αποκάλυψε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και δημοσιοποιήθηκε από τα Wikileaks,  ουδείς έχει προχωρήσει σε μια τέτοια σαφή ενημέρωση-προειδοποίηση για το τι μέλλει γενέσθαι αν επιμείνουν κάποιοι να βγάλουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι την περιουσία των άλλων.
Αναφέρεται ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας. Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά.
Λίγες ημέρες μετά τις προκλήσεις υπήρξε συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ με τον αμερικανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν. Στη συνάντηση σύμφωνα με το Wikileaks o Τούρκος υφυπουργός “κατήγγειλε” ότι το ελληνικό πλοίο του ΠΝ που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει.
Έκτοτε όμως δεν έχει υπάρξει καμία δυναμική ενέργεια και φυσικά κανείς δεν μας υπολογίζει με αποτέλεσμα ακόμα και «μισές» τρίτες χώρες να συμμετέχουν στην απόπειρα λεηλασίας της δικής μας περιουσίας.
!Εμείς από την άλλη έχουμε μάθει να κάνουμε «μαγκιές» εκεί που μας παίρνει στα δύσκολα κάνουμε πως... κοιμόμαστε.         ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: