Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Ο Ναύαρχος Φαράγκ ελ Μαχντάουι συναντά την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς



     Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Λιβύης  βρέθηκε στην  Κύπρο , ως μέλος της αποστολής του Προέδρου της Βουλής της χώρας που επισκέφτηκε την Κύπρο από 27 έως 29 Δεκεμβρίου 2019. Στο πλαίσιο της παραμονής του στο νησί ο Ναύαρχος συναντήθηκε με το Διοικητή Ναυτικού, τον Υπαρχηγό και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.
      Κατά τις συναντήσεις του ο Αρχηγός του ΠΝ της Λιβύης ανέπτυξε χρονολογικά την εξέλιξη της κρίσης στη χώρα του και ενημέρωσε την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς για την παρούσα κατάσταση και περιέγραψε την εξελικτική πορεία της δημιουργίας του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Αναφέρθηκε στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, στα οπλικά συστήματα τα οποία είναι σήμερα επιχειρησιακά, στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  στη λειτουργία τους ως οργανισμός αλλά και στη συντήρηση των μέσων.
        Αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε τις προκλητικές ενέργειες της, αποκαλώντας την ταραχοποιό της περιοχής ενώ την κατηγόρησε γα τις επεκτατικές της προθέσεις και κυρίως σ’ ότι αφορά στα ενεργειακά αποθέματα της Λιβύης είπε ότι η Τουρκία έχει αποστείλει μυστικά  τζιχαντιστές,  δυνάμεις του ISIS και οπλισμό για τις παραστρατιωτικές δυνάμεις.
         Αναφέρθηκε στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους μαχητές του ISIS, στις καταστροφές στην υποδομή της χώρας αλλά και στην κλοπή και πώληση αρχαιοτήτων. Επεσήμανε δε ότι, «Αν πατήσουν Τούρκοι στρατιώτες σε λιβυκό έδαφος, δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί». Αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια για το Στρατηγό Χαφτάρ  (Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι λιβυοαμερικανός αξιωματικός και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, που ελέγχονται από την εκλεγμένη Βουλή). Υποστήριξε ότι το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλό και αυτό είναι προϊόν της εμπειρίας και των επιτυχιών που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα ώστε να ελέγχουν το 98% περίπου της χώρας και μπορούν με τα δικά τους μέσα να πολεμούν τους τζιχαντιστές αποτελεσματικά.
         Υπογράμμισε ότι ο λαός της Λιβύης στηρίζει το Στρατηγό Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου βρίσκονται (την ώρα της συνάντησης) στα όρια της περιοχής της Τρίπολης και ότι είναι θέμα χρόνου η κατάληψη της πρωτεύουσας. Συνέχισε λέγοντας ότι καθυστερούν  λίγο γιατί αυτή η επιχείρηση είναι λεπτή, στην πόλη της Τρίπολης,  ο κόσμος φοβάται και πρέπει ναι είναι προσεκτικοί διότι δεν θέλουν να έχουν θύματα στον  άμαχο πληθυσμό.
          Στον τομέα της Στρατιωτικής Συνεργασίας, τόνισε ότι απευθύνονται προς κάθε χώρα που έχει την πρόθεση να συνεργαστούν και κυρίως προς  όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Στρατηγός Λεοντάρης προέβη σε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση, οργάνωση, ρόλο και την αποστολή της Εθνικής Φρουράς και εντόπισε τομείς και περιοχές στις οποίες υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκδήλωσης ή ανάληψης ενεργειών συνεργασίας. Συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή της νήσου καθώς και η απειλή την οποία συνθέτουν οι κατοχικές δυνάμεις.
          Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ ενημέρωσε το Ναύαρχο για τις καθημερινές και συστηματικές παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας.
          Ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται  με την Ελλάδα, είναι απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον αείμνηστο Αρχπχο Ανδρέα Ιωαννίδη με τον οποίο ήταν στον ίδιο θάλαμο για ένα χρόνο. Επεσήμανε το έντονο αποτύπωμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στη χώρα του αλλά και το αντίστοιχο χριστιανικό καθώς όπως είπε, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος είναι Λιβυκής καταγωγής.

31/12/2019    ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: