Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ελληνικός Στρατός και τροχοφόρα οχήματα: Οι δυνητικές επιλογές


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Ελληνικός Στρατός και τροχοφόρα οχήματα: Οι δυνητικές επιλογές
Το άρθρο αποτελεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας στις δυνητικές επιλογές του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), στον τομέα των σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων, ερπυστριοφόρων και τροχοφόρων. Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος («Ελληνικός Στρατός και ερπυστριοφόρα οχήματα: Οι δυνητικές επιλογές και η ευκαιρία της εγχώριας λύσης») είχαμε αναφερθεί-παρουσιάσει τις επιλογές σε ερπυστριοφόρα οχήματα. Όπως κάναμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, έτσι και σε αυτό η επιλογή των οχημάτων έγινε με κριτήριο την ολοκλήρωση της ανάπτυξης τους, είτε ως νέες σχεδιάσεις, είτε ως βελτιωμένη έκδοση παλαιότερης σχεδίασης, τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η παρουσίαση αφορά στα πλέον σύγχρονα οχήματα.
Με βάση αυτό το κριτήριο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το VBCI II (Véhicule Blindé de Combat d’ Infanterie) της γαλλικής Nexter, το Boxer που είναι προϊόν συνεργασίας της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας (κοινοπραξία ARTEC), το Piranha V και το Pandur II της αμερικανικής General Dynamics (μέσω της εξαγοράς της ελβετικής MOWAG και της αυστριακής Steyr), το SuperAV της ιταλικής Iveco, το AMV-XP (Armored Modular Vehicle-Extra Payload, Extra Performance, Extra Protection)της φινλανδικής Patria, το Lazar-3 της σερβικής Yugoimport, το ισραηλινό Eitan, το Terrex-3 της ST Kinetics της Σιγκαπούρης και το K808 της νοτιοκορεατικής Hyundai Rotem (όλα τα οχήματα αφορούν σε εκδόσεις 8 x 8).
VBCI II
Το γαλλικό VBCI ΙΙ αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του γνωστού VBCI. Το VBCI II ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2015 και έχει επιλεγεί από το Κατάρ για την προμήθεια 490 οχήματος. Το όχημα ενσωματώνει τον πύργο CTA-40, όμοιο με τον πύργο του οχήματος Jaguar, του προγράμματος SCORPION του Γαλλικού Στρατού. Ο πύργος CTA-40 ενσωματώνει πυροβόλο των 40 χιλιοστών, ένα (1) πολυβόλο των 12,7 ή των 7,62 χιλιοστών και δίδυμο εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων MMP (στην έκδοση VBCI του Γαλλικού Στρατού το όχημα ενσωματώνει πύργο της Dragar με το πυροβόλο M-811 των 25 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών).
Επίσης, το VBCI ΙΙ έχει αυξημένο εσωτερικό χώρο, λόγω της υπερυψωμένη οροφής που έχει, ενισχυμένη θωράκιση, νέο σύστημα κλιματισμού, νέες κάμερες όρασης και τον ισχυρότερο κινητήρα Volvo D13 μέγιστης ισχύος 600 ίππων (έναντι κινητήρα μέγιστης ισχύος 550 ίππων του VBCI). Το βάρος μάχης έχει αυξηθεί στους 32 τόνους (έναντι των 28,5 τόνων του VBCI), αλλά η μεταφορική ικανότητα των 11 ατόμων (τρία άτομα πλήρωμα και οκταμελής ομάδα) παραμένει ίδια. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του ανέρχεται στα 750 χιλιόμετρα περίπου.            ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ        https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-kai-trochofora-ochim/

Δεν υπάρχουν σχόλια: