Τούρκος έγινε ο Ερντογάν μετά το Ψήφισμα-ράπισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 το οποίο με ψήφους 434 υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές «ρίχνει πόρτα» στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ.

Έτσι ο σουλτάνος άρχισε τις απειλές δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να κόψει δεσμούς με την Τουρκία. Αυτήν την περίοδο, που η Ευρώπη κινείται με στόχο την απομάκρυνση από την Τουρκία, εμείς θα κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις. Αφού τα δούμε όλα αυτά μπορεί και να χωρίσουν οι δρόμοι μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Την σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο τουρκικός τύπος που άρχισε να μιλά για «Turexit» κατά το «Brexit» λες και η Τουρκία να ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Ακολούθησαν εκτεταμένα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου με το Politico μάλιστα να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ευρωβουλή προτείνει πλέον τη σύναψη εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας αντί για την περίφημη τουρκική ένταξη στην ΕΕ.