Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

HARPAS Α/Κ – Α/Α: Η Σερβία μπορεί, εμείς παλιά άρματα δεν έχουμε;

 


Στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας Partner 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας παρουσιάστηκε  ένα πρωτοποριακό κινητό σύστημα αεράμυνας με το όνομα «HARPAS». Το  «HARPAS» είναι ένα υβριδικό σύστημα αιχμής σχεδιασμένο να παρέχει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα σε στρατεύματα και κρίσιμες υποδομές. Η κύρια λειτουργία του είναι να αντιμετωπίζει απειλές από αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Αυτό που κάνει αυτό το σύστημα ιδιαίτερα μοναδικό είναι η ενσωμάτωσή του στο σκάφος του άρματος M84, της σερβικής έκδοσης του σοβιετικού T-72 MBT.

ΠΗΓΗ armyrecognition.com

Αυτή η ενσωμάτωση εξασφαλίζει ανώτερη κινητικότητα στο πεδίο της μάχης και προσφέρει ισχυρή προστασία στο πλήρωμα, τις συσκευές και τα όργανα έναντι πυρών φορητών όπλων και θραυσμάτων βλημάτων πυροβολικού. Ισχυρά οπλισμένο το «HARPAS» διαθέτει δύο πυροβόλα Bofors των 40 mm L/70 με βεληνεκές 3,7 χλμ.. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με δύο τύπους αντιαεροπορικών πυραύλων, τους RLN-TK και τους RLN-RF. Αμφότεροι έχουν βεληνεκές 12 χλμ. Μπορούν να πλήξουν στόχους σε ύψος έως και 8 χλμ.  Το πυροβόλο Bofors χρησιμοποιεί δύο τύπους πυρομαχικών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συστήματος «HARPAS» είναι οι προηγμένες δυνατότητες του ραντάρ του το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει στόχους με μικρή ανακλαστική επιφάνεια σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Διαθέτει εμβέλεια ανίχνευσης 120 χλμ. σε ύψος έως και 20 χλμ. Επιπλέον, το ραντάρ χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για ταξινόμηση στόχων, διασφαλίζοντας ακρίβεια στην ανίχνευση απειλών. Το «HARPAS» είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός που ενσωματώνει αποστασιόμετρο λέιζερ και ελεγχόμενο από υπολογιστή μηχανισμό βολής.

Η αποκάλυψη του «HARPAS» στην έκθεση Partner 2023 υπογραμμίζει τη δέσμευση της Σερβίας να προωθήσει τις αμυντικές της ικανότητες και τη θέση της ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.   https://www.defence-point.gr/news/harpas-a-k-a-a-i-servia-mporei-emeis-palia-armata-den-echoyme

Δεν υπάρχουν σχόλια: