Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

O Εργκίν Αταμάν ως “πολυεργαλείο” της “soft power” της Τουρκίας…

 

Τα οπαδικά συναισθήματα στην Ελλάδα -και όχι μόνο- είναι ισχυρά. Κι εγώ προσωπικά, δηλώνω οπαδός της ομάδας του Παναθηναϊκού. Ολοένα και περισσότερο όμως, αυτή η υπόθεση με τους Τούρκους αθλητές και προπονητές στην Ελλάδα, μου μοιάζει να αξιοποιείται στο πλαίσιο της τουρκικής “soft power” (μαλακή ισχύς), με στόχο την πανέξυπνη και αποτελεσματική υποβοήθηση των στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τελευταίο κρούσμα ήταν οι αντιδράσεις του προπονητή του μπασκετικού Παναθηναϊκού, κ. Εργκίν Αταμάν, με αφορμή την ύψωση πανό από τους Κύπριους οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ισραηλινή Μακάμπι, όπου αναγραφόταν “50 χρόνια παράνομης κατοχής, κανείς δεν ξεχνά“. Η νευρικότητα του Αταμάν ήταν έκδηλη. Αντελήφθη ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις στην πατρίδα του; Θα ισχυριστώ ότι δεν ήταν μόνο το πανό, αλλά και αυτό καθαυτό το γεγονός ότι αγωνιζόταν με ισραηλινή ομάδα.

Δεν αποκλείεται όντως να προκάλεσε την αποβολή του. Για να μην κατηγορηθεί στην Τουρκία ότι -όντας προπονητής και της Εθνικής Τουρκίας- παρέμεινε, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί ότι αποδέχτηκε έμμεσα το συγκεκριμένο πανό που υπενθύμιζε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974. Την κατοχή μεγάλου μέρους (περίπου 40%) της νήσου. Και εν τέλει τους αγνοούμενους, για την τύχη των οποίων τόσα έχουν γραφτεί, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με την καταγεγραμμένη σχέση της χώρας με “ανδραγαθήματα”, τα οποία στην καθομιλουμένη αποκαλούνται “γενοκτονίες“. Κι ας μην αντέχουν να το ακούν…

Εξάλλου, ο Αταμάν  είχε προβεί σε κάπως περίεργες δηλώσεις μετά τον αγώνα των play-off, πάλι με την Μακάμπι, ισχυριζόμενος ότι μέλος της αποστολής των Ισραηλινών, τον είχε απειλήσει! Του είχε πει, “θα δεις στο Ισραήλ, θα δεις τι θα κάνουν οι Σιωνιστές σε εσένα“. Σαν πολλά μαζεύονται. Εάν στο πλαίσιο της επίδειξης καλής πρόθεσης δεν μπορούν ακόμα να χαρακτηριστούν ως “προβοκάτσιες“, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι, ότι τουλάχιστον ο κ. προπονητής δεν θα υπαγορεύσει εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα.

Αγάπη, θαυμασμός, αποδοχή… και στραβά μάτια;

Με την ευκαιρία, όταν η αποστολή του Παναθηναϊκού αφίχθηκε στην Κύπρο και έγινε ενθουσιωδώς δεκτή στο αεροδρόμιο από τους οπαδούς της ομάδας, χωρίς να κάνουν διάκριση σε ανθρώπινο και αθλητικό επίπεδο- για τον Αταμάν και τους δυο κορυφαίους Τούρκους καλαθοσφαιριστές  που απέκτησε πρόσφατα, με ποιον τρόπο μπήκε σε κυπριακό έδαφος, όντας πολίτης που δεν προέρχεται από χώρα της Ζώνης Σένγκεν; Μιας χώρας η οποία δεν αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της νήσου; Διότι αν έδειξαν τουρκικά διαβατήρια, ίσως πρέπει κι εμείς να εξάγουμε… διπλωματικά συμπεράσματα.

Ο Αταμάν θεωρείται -και βάσει αποτελεσμάτων είναι- κορυφαίος προπονητής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ψίθυροι τον θέλουν να παρακολουθείται και από το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Το NBA στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, παιδί και ανιψιός, αντίστοιχα, των θρυλικών για τον κόσμο της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου, έχει κληρονομήσει ατόφιο το πάθος τους για την ομάδα. Επανήλθε, επενδύοντας πολλές δεκάδες εκατομμύρια, καταφέρνοντας από τον πρώτο χρόνο να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή.

ΠΑΟ… με Τούρκους στο ποδόσφαιρο

Σε αντίθεση με την ιστορία των Τούρκων στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, στο τμήμα μπάσκετ δεν φαίνεται να υπάρχει οποιοδήποτε κίνητρο υποστήριξης κάποιου ελληνοτουρκικού “αφηγήματος”. Στην πρώτη περίπτωση υπήρχε και έντονη φημολογία για ενδεχόμενη πώληση της ομάδας ποδοσφαίρου σε τουρκικά συμφέροντα. Στο θέμα έχουμε αναφερθεί με εκτεταμένο σχόλιο. Ο Γιαννακόπουλος είναι διαφορετική περίπτωση και δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή έγερσης υποψιών περί του αντιθέτου.

Ο Αταμάν όμως, όπως και στην περίπτωση του προαναφερθέντα αγώνα με την Μακάμπι, δεν βάζει “γλώσσα μέσα” και παρότι δηλώνει ότι ο αθλητισμός πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική, φροντίζει να κάνει τη ζωή δύσκολη στον εργοδότη του. Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που του αποδίδει την ύψιστη τιμή να τον θεωρεί -δικαιολογημένα- κορυφαία επιλογή για την ομάδα του, δείχνοντας στην πράξη ότι βλέπει απέναντί του έναν άξιο επαγγελματία τουρκικής καταγωγής. Τίποτε άλλο.

Πέραν τον συνεχών δηλώσεων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φρόντισε να πει ότι η διοίκηση της ομάδας είναι εξοργισμένη, ότι ήταν πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ατόμων, ότι του ζήτησε συγγνώμη η “Θύρα 13” του Παναθηναϊκού! Ακόμα κι αν συνέβη κάτι από όλα αυτά με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας στην ομάδα, ο Αταμάν φρόντισε να τους βγάλει “στα μανταλάκια”, δημιουργώντας τους πρόβλημα!

Δεν μοιάζει λοιπόν και τόσο αθώο. Θα μπορούσε να φοβάται τη μεγάλη δημοκρατία στην πατρίδα του και προσφέρει συνεχώς διαπιστευτήρια στο καθεστώς (σύμβουλος Ερντογάν προέβη σε αξιοποίηση μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα), τον οποίο είχε σπεύσει να συναντήσει όταν είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Κάπου εκεί είχαν για πρώτη φορά διατυπωθεί υποψίες ότι η παρουσία Τούρκων στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αξιοποιείται έξυπνα και μεθοδικά από το επικοινωνιακό γραφείο της τουρκικής προεδρίας.

Ο κύριος Αταμάν θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρο μήνυμα, να περιοριστεί στα αθλητικά του καθήκοντα. Το να προσπαθεί να δείξει ότι όσοι ασπάζονται το περιεχόμενο του επίμαχου πανό, να τον πληροφορήσουμε ότι το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” εξακολουθεί να λέει πολλά στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Εξωτερική πολιτική δεν θα μας υπαγορεύσει κανένας Αταμάν.

Όπως δεν το αποτόλμησε π.χ. ο Μπακασέτας όταν αγωνιζόταν με μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία επί πολλά χρόνια. Αγαπούσε τον κόσμο που τον αποθέωνε και τους το ανταπέδιδε. Μέχρι εκεί. Παρέμενε Έλληνας, παρέμεναν Τούρκοι. Μέσα του μπορεί να ευχόταν να επικρατήσει λογική και να βρεθεί λύση, μακριά από νεο-αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και ναζιστικών καταβολών κρίσεις μεγαλείου

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού εξακολουθούν να επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης, ώστε να επιχειρηθεί η επανάληψη των θριάμβων της περασμένης χρονιάς. Ευγνωμονούν και σέβονται προσωπικά τον Εργκίν Αταμάν για τη δουλειά του και θα ήθελαν να τον δουν να τη συνεχίζει. Εάν όμως το θέμα τεθεί με διαζευτικό “ή”, ας είναι βέβαιος ότι η πατρίδα θα έρχεται πάντα πρώτη. Και ας μην ξεχνάμε ποτέ τη σοφή λαϊκή ρήση: “Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους”.

Το επίμαχο πανό για την τραγωδία του 1974 στον αγώνα Παναθηναϊκού – Μακάμπι επί κυπριακού εδάφους                              https://www.defence-point.gr/news/ergkin-ataman-soft-power-tis-toyrkias

Δεν υπάρχουν σχόλια: