Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ολοκλήρωση Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης «ΕUΝΟΜΙΑ-5/2024»


 

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, με την πραγματοποίηση της τελικής φάσης η οποία αποτέλεσε παράλληλα την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day), ολοκληρώθηκε η τετραμερής αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την ονομασία «EUNOMIA-5/2024», η οποία διεξάγεται ανελλιπώς από το 2020 στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνεργασίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD).

Στην DV – Day παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας, κ. Βασίλης Πάλμας, οι Πρέσβεις της Ελλάδας κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και της Γαλλίας κα Clelia Chevrier Kolacko, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Εκ μέρους των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας συμμετείχαν, ο Αρχηγός Στόλου της Ελλάδας, Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, ο Υποδιοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Μεσογείου, Υποναύαρχος Vincent Gregorie και ο Ιταλός Υποναύαρχος Alberto Tarabotto. Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τις δραστηριότητες εν πλω, επί της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν, επιχειρήσεις επιφανείας, ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης καθώς και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής – νηοψίες. Διεξήχθησαν ασκήσεις κυβερνοπολέμου (CYBER) και εξετάστηκαν σενάρια εκκένωσης αμάχων (NEOCG). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα αεροπορικών επιχειρήσεων με καθοριστική τη συμμετοχή του ζεύγους αεροσκαφών F-16 των Ελληνικών ΕΔ.

Στην άσκηση συμμετείχαν:

 

  • Το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Παράκτια Περιπολικά, Μονάδες αεράμυνας και ελικόπτερο AW-139 της Εθνικής Φρουράς.

 

  • Η Φ/Γ ΕΛΛΗ, το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, Α/Φ έγκαιρης προειδοποίησης EWAC και Α/Φ F-16 των Ελληνικών ΕΔ.

 

  • Η Φ/Γ LANGUEDOC των Γαλλικών ΕΔ.

 

  • Η Φ/Γ MARTINEGOME και UAV των Ιταλικών ΕΔ.

 

  • Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των 4 χωρών.

 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στο περιθώριο της άσκησης, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των χωρών της QUAD, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αναβάθμισης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Η άσκηση πέραν των μηνυμάτων που εξέπεμψε σε στρατηγικό επίπεδο, συνέβαλε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών και Αεροπορικών δυνάμεων, των τεσσάρων χωρών, σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, καθώς και της ικανότητας να συντονίζουν κοινές δράσεις σε διεθνή ύδατα, με τη σχεδίαση και διεξαγωγή ευρέως φάσματος αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Η διεξαγωγή της άσκησης «EUNOMIA», για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί την επιβεβαίωση της διακηρυχθείσας πρόθεσης, δέσμευσης και ικανότητας της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για συνεργασία, με στόχο τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: