Σήμερα θέλουμε να μείνουμε στην πολύ πρόσφατη ανάλυση του γνωστού αμερικανικού think tank «Strategic Forecasting» (STRATFOR). Διότι για πρώτη ίσως φορά, το συγκεκριμένο ινστιτούτο, γνωστό για τις διασυνδέσεις του με συγκεκριμένα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, προβαίνει σε ανοιχτές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα ότι βρίσκεται σε επικίνδυνο δρόμο.
Η τελευταία ανάλυση λοιπόν του αμερικανικού think tank, υπογραμμίζει με νόημα ότι η Τουρκία θέλει να καταστεί ο σημαντικότερος γεωστρατηγικός παίκτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενη στις απειλές της Άγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας, ως προς την διαδικασία των ερευνών για φυσικό αέριο.
Το STRATFOR, επιστρέφοντας στα ψυχροπολεμικά περί αναχώματος της Τουρκίας, υποστηρίζει στην ανάλυση ότι η Άγκυρα δεν υπολόγισε σωστά το πόσο απαραίτητη είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως γεωπολιτικός εταίρος, κυρίως ως παράγοντας ανάσχεσης της Ρωσίας. Με αυτό το σκεπτικό το STRATFOR προβλέπει κάποια ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το προσεχές διάστημα.
Επισημαίνεται πως ο Μπάρακ Ομπάμα και η κυβέρνησή του θέλουν να δώσουν στην Τουρκία πολιτική και στρατιωτική ισχύ, ώστε να ελέγξουν την περιοχή πιο αποτελεσματικά. Επηρεάζει όμως αρνητικά την Ουάσινγκτον πως η υπερφιλόδοξη Τουρκία «έχει ξεφύγει», παίζοντας το δικό της παιχνίδι. Η ανάλυση επικρίνει την πρακτική των Τούρκων εναντίον του Ισραήλ, αλλά και πρωτοβουλίες τους στη Μέση Ανατολή με τις οποίες δεν συμφωνούν οι ΗΠΑ.
Οι απόψεις του STRATFOR ενδιαφέρουν (ή θα έπρεπε τουλάχιστον...) Αθήνα και Λευκωσία για έναν πρόσθετο, τον σημαντικότερο κατά την γνώμη μας, λόγο: Ένα μέρος της συγκεκριμένης ανάλυσης εστιάζει στο ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τι λένε και ισχυρίζονται εδώ οι Αμερικανοί; Πως ναι μεν η Ελλάδα παλεύει εν μέσω σκληρής οικονομικής κρίσης, αν όμως η Τουρκία επιμείνει στη διενέργεια δικών της ερευνών σε «αμφισβητούμενα» ύδατα στην κυπριακή ΑΟΖ, και αν συνεχίζει να προκαλεί, τότε η ελληνική κυβέρνηση ίσως επενδύσει σε μια σύγκρουση, ενώνοντας τον ελληνικό λαό και τραβώντας του την προσοχή από την οικονομική και κοινωνική αναταραχή.
Τι μήνυμα περνά εδώ η Ουάσινγκτον, μέσω του think tank της, προς τους Τούρκους; Νομίζουμε είναι φανερό: Εμμέσως διαμηνύεται στην Άγκυρα ότι από τις ΗΠΑ δικαιούται να έχει κάποιον ρόλο, αλλά όχι «τον» ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Και πως όλα πρέπει να γίνονται κατόπιν «συνεννόησης» με την υπερδύναμη. Ειδάλλως η Άγκυρα θα βρεθεί (ίσως...) προ δυσάρεστων εξελίξεων, διότι σε ένα διπλό θερμό μέτωπο με Ελλάδα - Ισραήλ, την περιμένει καταστροφή. Αυτό υποννοείται σαφέστατα από το STRATFOR, το οποίο εκτιμούμε πως θέλει εκφοβιστικά να περάσει στους Τούρκους το μήνυμα πως δεν είναι ούτε άτρωτοι ούτε πανίσχυροι.
Το θέμα για εμάς δεν είναι η -δεδομένη- καχυποψία των ΗΠΑ απέναντι στα ηγεμονικά παιχνίδια της Τουρκίας. Το ζήτημα είναι Αθήνα - Λευκωσία να αξιοποιήσουν τηγν καχυποψία αυτή, στη βαση μιας ευρύτερης συνεννόησης με όλους τους γεωστρατηγικούς παίκτες που επιθυμούν σταθερότητα και ασφάλεια σε μια ήδη βεβαρυμένη περιοχή.. .πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου