Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μίλησε… φιμωμένος


| Εκτύπωση  ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Σφοδρή επίθεση Δημήτρη Χριστόφια κατά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη
Εάν ο κ. Χριστόφιας είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την «τραγική διακυβέρνησή του», θα σιωπούσε, απάντησε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως το ΑΚΕΛ προσπαθεί να εξιλεωθεί από το καταστροφικό παρελθόν του

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά των κυβερνώντων ο Δημήτρης Χριστόφιας. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά από αρκετό καιρό, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως, ειδικά αυτές τις ημέρες, «που ζωντανεύουν οι μνήμες του δίδυμου εγκλήματος του 1974, ακριβώς θα ήταν φρονιμότερο να μη λένε πολλά. Η φασιστική νοοτροπία της φίμωσης θα πρέπει να τερματιστεί», πρόσθεσε. «Λένε τοις φρονίμοις ολίγα. Άλλο αυτό και άλλο η φίμωση», είπε ο τέως Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιστάθηκαν και στους εντός και στους εκτός που προσπαθούσαν να τους φιμώσουν. «Εμείς υπερασπιστήκαμε στη διάρκεια της θητείας μας την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της πατρίδας μας. Δεν ξεπουλήσαμε τίποτε εν μιά νυχτί στο όνομα της αποτροπής της χρεοκοπίας. Οπότε, ακριβώς, τοις φρονίμοις ολίγα».

Φοβάται τα χειρότερα
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας, κατά την ομιλία του στο μνημόσυνο του Αθανάση Χριστοφόρου Γεωργίου, εξέφρασε τον φόβο πως «δυστυχώς, μετά τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος μας, μεγάλωσε και ο κίνδυνος να γίνει προσπάθεια επιβολής μιας κακής λύσης στο Κυπριακό». Γι’ αυτό, είπε, επιβάλλεται στον χρόνο που απομένει μέχρι την έναρξη των συνομιλιών, να υπάρξει συλλογικότητα, σωφροσύνη και προβληματισμός, για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη εποχή στην οποία εισήλθε ο τόπος μας, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις διαχρονικές θέσεις, αλλιώς οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι και τα αδιέξοδα αναπόφευκτα. «Θεωρούμε θετική την προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή Κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την πρότασή μας για απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνδυασμό με άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου με εποπτεία του ΟΗΕ και της ΕΕ, και ταυτόχρονο άνοιγμα κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», πρόσθεσε. Ασκησε, ωστόσο, κριτική, λέγοντας πως θα είναι σοβαρό ολίσθημα η αλλαγή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, καθώς και ο διορισμός συνομιλητή.
Τους ευχαριστούμε που δεν μας κηρύσσουν παράνομους
Σε δηλώσεις για το θέμα προέβησαν και στελέχη του ΑΚΕΛ. Σε γραπτή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ έχουν διαχρονικά πολύ περίεργη αντίληψη για τη δημοκρατία. «Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή τους να απαιτούν συνεχώς από την αντιπολίτευση να μη μιλά και να μη ρωτά τίποτα, σε σχέση με τους χειρισμούς των κυβερνώντων», είπε. Πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, τους ευχαριστούμε που μας ζητούν μονάχα να αυτοφιμωθούμε και δε μας κηρύσσουν παράνομους». Ακολούθως, ο κ. Λουκαϊδης επεσήμανε, «μπροστά σ’ αυτήν τη μεγαλοψυχία που επιδεικνύουν απέναντι στο ΑΚΕΛ», πως πρέπει να απολογηθούν, επειδή δεν κάνουν το χατίρι στους κυβερνώντες να σιωπήσουν. «Ούτε οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες, όταν μας κήρυσσαν παράνομους, ούτε η Χούντα, ούτε η ΕΟΚΑ Β’, όταν δολοφονούσε τα στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν μπόρεσαν ποτέ να μας φιμώσουν», υπογράμμισε. Πρόσθεσε πως προφανώς δεν θα το πετύχουν ούτε και σήμερα, όσοι από την μέρα που ανέλαβαν την εξουσία, όπως άλλωστε δεσμευτήκαν, έβαλαν την Κύπρο «στον σωτήριο, λυτρωτικό δρόμο των αποφάσεων των Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου».
Αναμένουν υπεύθυνη στάση
Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και ο βουλευτής και Επικεφαλής Γραφείου Νομικών της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, αναφέροντας ότι μετά την εκλογή Αναστασιάδη και παρά το πολιτικό χάσμα, το ΑΚΕΛ έκρινε πως τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν συλλογικότητα, χαμηλούς τόνους και υπευθυνότητα. Μεσολάβησαν, σημείωσε, οι «κάκιστοι χειρισμοί του περασμένου Μαρτίου», που, υπό άλλες συνθήκες, ως αντιπολίτευση, θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις εκμεταλλευτούμε. «Δεν το πράξαμε, ακριβώς σε μια προσπάθεια διατήρησης κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, μετά τις παλινδρομήσεις και τις εμφανείς σκοπιμότητες των κυβερνώντων στο θέμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, έθεσαν σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών προς την Κυβέρνηση, και όχι μόνο δεν έλαβαν απάντηση, αλλά άκουσαν και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λέει πως το ΑΚΕΛ δεν δικαιούται να αναμένει απαντήσεις. «Λυπούμαστε για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που επιλέγουν και υιοθετούν οι κυβερνώντες», είπε. Καταληκτικά ανέφερε πως στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος και ο λάος μας, θα ανέμεναν πιο υπεύθυνη στάση από την πλευρά της Κυβέρνησης, που να ενισχύει και όχι να δυναμιτίζει την ενότητα.
Ας διαχειριζόταν την κρίση
Απάντηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, προς τους ισχυρισμούς ΑΚΕΛ και Δημήτρη Χριστόφια, ήρθε μέσω δύο ανακοινώσεων από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο. Στην πρώτη, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως εάν ο τέως Πρόεδρος «είχε το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης για την τραγική διακυβέρνησή του, που οδήγησε τον τόπο στις οδυνηρές, αδιέξοδες και εκβιαστικές αποφάσεις του Μαρτίου, θα σιωπούσε». Πρόσθεσε πως εάν διαχειριζόταν την κρίση, έστω και στο ελάχιστο, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που βρεθήκαμε στις 15 Μαρτίου, μόλις 15 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Είχε όλο τον χρόνο ο κ. Χριστόφιας να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο μνημόνιο, αν ήθελε, ή να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας. Ούτε το ένα έπραξε ούτε το άλλο, αφήνοντας τη χώρα να οδηγηθεί στα όρια της χρεοκοπίας», είπε. Συνεπώς, σημείωσε, τοις φρονίμοις ολίγα. Ο λαός και κρίση και μνήμη διαθέτει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο. Σε σχέση με την κριτική αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε τον Δημήτρη Χριστόφια πως είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και μπορεί να καταθέτει εκεί τις απόψεις του, όταν θα ληφθούν συνολικά οι αποφάσεις.

Ζητούμε να μην προκαλούν

Στη δεύτερη ανακοίνωσή του, η οποία αφορούσε τα όσα καταλογίστηκαν περί φίμωσης, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κυβέρνηση κατανοεί τη δυσκολία του κ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ να υπερασπιστούν μια «πλήρως αποτυχημένη διακυβέρνηση, που συσσώρευσε στη χώρα και τον λαό μας πρωτοφανή οικονομικά δεινά» και μπροστά σ’ αυτήν την αδυναμία επιστρατεύουν πρακτικές και καταφεύγουν σε επιχειρήματα για «να εξιλεωθούν για το καταστροφικό παρελθόν τους». Η κοινωνία γνωρίζει, δήλωσε. Τόνισε ότι «κανείς δεν τους φιμώνει, απλώς ζητάμε να μην προκαλούν και άλλο το δημόσιο αίσθημα. Οι αστειότητες και τα κλαψουρίσματα, περί κυνηγημένου ΑΚΕΛ και έλλειψης δημοκρατίας, μόνο θυμηδία προκαλούν», πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας πως η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένουν προσηλωμένοι στη διάσωση της χώρας, έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Να κρίνουν με προτάσεις

Σε δηλώσεις για το ζήτημα προέβη και ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, σημειώνοντας πως είναι πολύ σεβαστό το δικαίωμα της αντιπολίτευσης και, κατά την άποψή του, και υποχρέωση να ασκεί τον ρόλο της, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο, να ελέγχει τα όσα η Κυβέρνηση πράττει ή δεν πράττει. «Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτήν την ώρα, μόνο κρίση και επίκριση έχουμε, χωρίς θεμέλιο επιχειρημάτων και χωρίς προτάσεις για έξοδο της χώρας, σε μια δύσκολη περίοδο από το αδιέξοδο, ενώ η Κυβέρνηση είναι σαφές ότι προσπαθεί, κάνει μια πολύ σκληρή προσπάθεια, να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε σε μια οικονομία, που θα έχει το στοιχείο της ανάπτυξης και της ευημερίας της κοινωνίας μας», πρόσθεσε. Άρα, είπε, έτσι, με έναν πιο λογικό φακό, να αντιληφθούν όλοι ότι θα πρέπει να συντείνουν και να συνθέσουνν και όχι να δημιουργούν απλώς θέσεις και ρήξεις, στη βάση μιας δικής τους απόφασης και να συγκρούονται χωρίς επιχειρήματα. «Νομίζω πως δεν έχουμε πλέον προεκλογικό αγώνα, αλλά είμαστε στην επόμενη ημέρα μιας νέας Κυβέρνησης, η οποία παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», κατέληξε.        ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: