Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Θερμό καλοκαίρι για Κύπρο και Τρ. Κύπρου


| Εκτύπωση | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Κάλεσμα εταίρων να ξεμπερδεύουμε το συντομότερο με την εξυγίανση
Επιβεβαιώθηκε το διπλό ορόσημο του Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη δόση και την εξυγίανση των τραπεζών

Ξεμπερδέψτε το συντομότερο δυνατό με την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου, για την οποία, όπως και για την οικονομία, θα είναι θερμό το καλοκαίρι. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που δόθηκε από το Γιούρογκρουπ στη Λευκωσία, μέσω του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η ίδια η Κυβέρνηση προσδιορίζει το πέρας της εξυγίανσης περί το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, για να είναι δυνατή η επαναλειτουργία της αγοράς, η οποία στεγνώνει και δεν έχει άλλα περιθώρια. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πρόδηλο ότι θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την προσδοκία να φυσήξει δροσερό αεράκι μετά τον Οκτώβριο...

Χρονοδιάγραμμα με διπλό ορόσημο

Στην ουσία, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου, είχαμε μια συνέχεια της συνάντησης της 3ης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ότι δηλαδή υπάρχει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα με διπλό ορόσημο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Το πρώτο αφορά στην εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και το άλλο στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης, που περνά μέσα από τον έλεγχο, τον οποίο θα πραγματοποιήσει η Τρόικα επί του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας στην εξής πρακτική: Εάν εφαρμόζεται ή όχι. Εκτιμάται πάντως, και αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης, όπως περατωθεί η αξιολόγηση των ενεργητικών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου το αργότερο ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, για να διαπιστωθεί και το ύψος του κουρέματος.

Διαβεβαιώσεις

Ο κ. Γεωργιάδης έχει διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι υπάρχει πρόθεση, η οποία εκδηλώνεται στην πράξη, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επί τούτου είπε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται και προσβλέπει σ’ αυτήν την αξιολόγηση. Θα προσπαθήσουμε και τις επόμενες ημέρες να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, ενώ το ζήτημα που δεσπόζει είναι το τραπεζικό και, κυρίως, το ζήτημα της Τράπεζας Κύπρου και η ανάγκη να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις».
Απόδειξη τούτου, είναι ότι αύριο Πέμπτη θα τεθούν ενώπιον της κυπριακής Βουλής πέντε νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, εκ των οποίων το ένα αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Εάν οι Τροϊκανοί δώσουν το πράσινο φως, εάν δηλαδή η Κυβέρνηση περάσει στις εξετάσεις, τότε στις 13 Σεπτεμβρίου, στη Λιθουανία, θα είναι δυνατή η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης.

Κατανόηση και πρακτικά προβλήματα

Η κυπριακή Κυβέρνηση ζητά κατανόηση από τους εταίρους στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα διάσωσης, τόσο στην παρούσα φάση όσο και στη συνέχεια, δηλαδή μετά τη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί σταθμό για την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίδουν το μήνυμα ότι θα μπορέσουν να συζητήσουν τα πρακτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, εφόσον δουν δείγματα γραφής, εφόσον δηλαδή περάσουν τις εξετάσεις. Αληθές, βεβαίως, είναι ότι οι εξετάσεις της Τρόικας θα είναι ανά τριμηνία... Στην παρούσα φάση είναι μόνο η αρχή.          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: