Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Επανασχεδιάζεται η αμυντική συνεργασία


| Εκτύπωση ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων συζήτησαν Φωτίου -Αβραμόπουλος
Ελλάδα και Κύπρος επικαιροποιούν τις αμυντικές τους σχέσεις υπό το φως των νέων γεωστρατηγικών δεδομένων στην περιοχή και της ανακάλυψης αποθεμάτων υδρογονανθράκων

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η οικονομική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου, με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, όπου ο κ. Φωτίου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Οι δύο Υπουργοί, στο πλαίσιο της συνάντησής τους, αναφέρθηκαν στην κοινή αμυντική θωράκιση για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού, σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που αφορούν στον κρίσιμο τομέα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προέβησαν, επίσης, σε ανασκόπηση στρατηγικών και επιχειρησιακών θεμάτων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο Υπουργείων και την επικαιροποίηση επιχειρησιακών δεδομένων που έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους στη ΝΑ Μεσόγειο.

Συζήτησαν, παράλληλα, τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και στον τομέα έρευνας και διάσωσης, ενώ συμφωνήθηκε όπως ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλος εγείρει το θέμα της υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επί θύραις επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα, εγγυητής της ανεξαρτησίας της Κύπρου
«Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που αναμένονται τον προσεχή Οκτώβρη», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, επαναβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ. Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες οικονομικές δυσκολίες και αν υπάρχουν, παραμένει κατ’ εξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΑΜ, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που θα προσφέρει η Αθήνα όσον αφορά την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, για την υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, η οποία, όπως είπε, θα είναι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Αναβαθμίζονται οι σχέσεις
Ο κ. Φωτίο, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, και στον αγώνα της για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της έχει την Ελλάδα μόνιμο, σταθερό και ανιδιοτελή συμπαραστάτη». Ελλάδα και Κύπρος, είπε ο κ. Φωτίου, καλούνται, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, να επανασχεδιάσουν και να επικαιροποιήσουν την αμυντική τους συνεργασία, καθώς και στη βάση των νέων προοπτικών που αναδεικνύονται μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ο Κύπριος ΥΠΑΜ τόνισε, περαιτέρω, ότι «η αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και κανένας εκβιασμός, καμία αμφισβήτηση δεν θα σταματήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών». Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι η προσπάθεια δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και ζήτησε έμπρακτα τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια.
Μήνυμα προς την Άγκυρα
Σε ερώτηση όσον αφορά την πολιτική που θα σχεδιαστεί απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις δηλώσεις της Άγκυρας όσον αφορά το Κυπριακό και το ενδεχόμενο προσπάθειας σύνδεσης της οικονομικής κρίσης με το κυπριακό ζήτημα, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι αμφισβητήσεις και οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας είναι πολύ τακτικές και ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό «με κάθε καλή διάθεση, αφού γίνει σωστή προετοιμασία ασφαλώς, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι «αν νομίζουν κάποιοι ότι, ενόψει της οικονομικής κρίσης είμαστε ευάλωτοι και θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα, νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους». Όσον αφορά, τέλος, την πρακτική ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας εν καιρώ Μνημονίου, ο κ. Φωτίου διεμήνυσε ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να αποδυναμωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και δεν θα το επιτρέψουμε».
Ενισχύεται η αμυντική θωράκιση
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επίλυση του Κυπριακού θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ αναφερόμενος, τέλος, στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Έλληνας ΥΠΑΜ επισήμανε ότι «έχουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εδώ και πάρα πολύν καιρό είναι σε εξέλιξη, πολλά από αυτά τα προγράμματα ήδη υλοποιούνται και άλλα που θα ακολουθήσουν έτσι, ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική θωράκιση του νησιού».
Κοινός ο αγώνας του Ελληνισμού
Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και η οικονομική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Φώτη Φωτίου. Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κάρολος Παπούλιας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών ως «το σύμβολο ενότητας του Ελληνισμού» και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν τα λάθη του 1974. Ο Πρόεδρος Παπούλιας, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «ο αγώνας του Ελληνισμού είναι κοινός αγώνας, η τύχη και το μέλλον της Κύπρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνδέεται με την τύχη και το μέλλον της Ελληνικής Δημοκρατίας, και νομίζω ότι σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον».                                                   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: