Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κρύβονται πίσω από φωνές


ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ Επιστρέψαμε στο σημείο μηδέν, καταγγέλλει ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς
Η τουρκική πλευρά επιδίδεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, λόγω της έλλειψης προόδου, παρουσιάζοντας προσκόλληση σε συγκλίσεις ή δήθεν συγκλίσεις του παρελθόντος


Οι φωνές του Κουντρέτ Οζερσάι, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών, αποσκοπούσαν στη συγκάλυψη της στάσης της τουρκικής πλευράς. Αυτήν την εκτίμηση διατύπωσε στη «Σημερινή» πηγή κοντά στις συνομιλίες. Η σπουδή των Τούρκων να κατηγορούν την ελληνική πλευρά για έλλειψη συνεργασίας, εξήγησε, εδράζεται στην αδυναμία τους να φέρουν στο τραπέζι λογικές και εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά.
Η απουσία προοπτικής επίτευξης συγκλίσεων, υπό αυτά τα δεδομένα, αναγκάζει την τουρκική πλευρά να επιδίδεται σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Σε συνδυασμό με την καινοφανή προσκόλλησή της σε συγκλίσεις ή δήθεν συγκλίσεις του παρελθόντος, φαίνεται πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του αδικημένου μέρους, σε μια διαδικασία χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Πίσω στο 2008
Σχολιάζοντας τη χθεσινή, πολύωρη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίζεται ως ουσιαστική αλλά όχι παραγωγική, ο Τ/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι υπήρξε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Όπως ισχυρίστηκε, πριν από τρία χρόνια, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε κάποια σημεία σε ό,τι αφορά την αστυνομία, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούσαν την ίση συμμετοχή στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στους άλλους θεσμούς εσωτερικής ασφάλειας, ενώ σήμερα η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται αυτές τις συγκλίσεις.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι σχεδόν σε όλα τα θέματα και κυρίως στο θέμα της αστυνομίας, «η τ/κ πλευρά προσπαθεί να φέρει τους Ε/κ από το 2008 στο 2014». Ανέφερε, δε, πως αν η ε/κ πλευρά συνεχίσει αυτήν τη στάση, τότε ζητήματα όπως η ίση εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ομοσπονδιακή αστυνομία, οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των αστυνομιών των συνιστωσών πολιτειών, ζητήματα στα οποία, όπως ισχυρίστηκε, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, επιστρέφουν στο σημείο απ' όπου ξεκίνησαν το 2008, δηλαδή σε σημείο μηδέν.

Εκτός στόχων
Ο Οζερσάι πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά επιμένει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν διακοπεί και πως ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι μόνο έτσι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσαν ΓΓ και Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για πρόοδο στις συνομιλίες πριν από την καλοκαιρινή διακοπή. Επανέλαβε ότι ενδεχόμενη παραγνώριση των συγκλίσεων σημαίνει επιστροφή στο 2008, αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει να προκύψει μομέντουμ από τη διαδικασία των συνομιλιών. «Το μομέντουμ από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια συνολική λύση με συγκεκριμένο σχέδιο.
Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στο 2008 και ούτε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αλλά βήματα προς τα εμπρός. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο, έναν οδικό χάρτη. Και αυτό προσπαθούμε ως τ/κ πλευρά να κάνουμε», δήλωσε. Κάλεσε, μάλιστα, τα ΗΕ, αν επιθυμούν πρόοδο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, να εμποδίσουν το να γυρίσει η διαδικασία πίσω στο 2008.

Η μουρμούρα συνεχίζεται
Τάση για μουρμούρα, πάντως, έχει και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος χθες κατάφερε να διασυνδέσει τη βιωσιμότητα της λύσης με τη διαδικασία πάρε-δώσε, στην οποία η τουρκική πλευρά δηλώνει πως επιδιώκει να εισέλθουμε το συντομότερο δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος οι συνομιλίες να εισέλθουν σε φάση πάρε-δώσε, εάν δεν εξαντληθεί πρώτα ο ουσιαστικός διάλογος, εφ' όλων των πτυχών του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού, για το οποίο η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται εξαιρετικά διστακτική.
Ο Έρογλου είπε ακόμη πως μέχρι τώρα δεν έχει δει ειλικρινή βούληση για λύση από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας την απόρριψη «συμφωνιών» του παρελθόντος. Επανέλαβε, δε, πως η Τουρκία είναι σημαντική για την Κύπρο, τους Τούρκους και τον αγώνα τους, και ισχυρίστηκε πως οι Τ/κ σήμερα είναι ευτυχισμένοι, σε ηρεμία και ασφάλεια.

ΜΟΕ με… εγγυήσεις και ψευδοβουλή
Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, ο Έρογλου δήλωσε πως πρέπει να είναι αμοιβαία και να δίνουν το μήνυμα της ενότητας για ένα καλύτερο μέλλον. Ανέφερε ότι η λύση εντός ενός έτους είναι πιθανή, αν η ε/κ πλευρά δεν παίζει με τον χρόνο. Κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι γίνεται πιο σκληρός από τον Δημήτρη Χριστόφια, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος εργάζεται για μια συμφωνία, που θα κάνει το μέλλον για τους Τ/κ φωτεινό και θα κάνει τους ανθρώπους να ζουν με ηρεμία και ασφάλεια κάτω από τις τουρκικές εγγυήσεις.
Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν έξι κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό και το εδαφικό, την υπηκοότητα, τις εγγυήσεις, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών είναι «απαράδεκτες». Συμπλήρωσε ότι όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους θα είναι και πολίτες του νέου συνεταιριστικού κράτους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την τ/κ πλευρά. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης απαραίτητες οι ντε φάκτο και αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, καθώς και η λήψη αποφάσεων από την ψευδοβουλή των κατεχομένων.

Καθορίστηκαν οι συναντήσεις
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης έγινε και ο καθορισμός των επόμενων συναντήσεων, τόσο σε επίπεδο Μαυρογιάννη-Οζερσάι όσο και σε επίπεδο Αναστασιάδη-Έρογλου. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, πέραν της συζήτησης θεμάτων εσωτερικής ασφάλειας, ιθαγένειας και θεμάτων που αφορούν τις αρχές εφαρμογής του νόμου, χθες συμφωνήθηκε πως οι επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Έρογλου θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 7 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω της ασθένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Οι ηγέτες θα συζητήσουν για τις τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, και την πορεία προς τα μπρος, περιλαμβανομένης της ουσίας και της μεθοδολογίας», δήλωσε ο Εκπρόσωπος των ΗΕ Μισέλ Μποναρντό, αναφορικά με την ατζέντα των συναντήσεων αυτών.

Οι δυο διαπραγματευτές θα ξανασυναντηθούν την 1η Ιουλίου, και ακολούθως, στις 9, 16 και 22 του μήνα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, στις δικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε και σε καλοκαιρινή χιαστί επίσκεψη των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, την οποία τοποθέτησε στις αρχές Αυγούστου. Πρόσθεσε πως στις 23 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον κ. Μαυρογιάννη και στις 26 Αυγούστου νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου. Έκανε επίσης λόγο και για άλλες συναντήσεις, αλλά και διπλωματία του «πήγαινε - έλα» με αντιπροσωπίες των ΗΕ και της ΕΕ.

Έρχεται στην Κύπρο
Πάντως χθες συνάντηση είχαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, πριν από την έναρξη της οποίας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο κατά τους προσεχείς μήνες. Ο Τζον Κέρι ανέφερε πως «εδώ και ένα χρονικό διάστημα συνομιλούμε για την Κύπρο σιωπηρά και ενδελεχώς. Θα συνεχίσουμε αυτήν τη συνομιλία. Θα πραγματοποιήσω επίσκεψη κάποια στιγμή τους προσεχείς μήνες, το συζητούμε». Χρησιμοποιώντας την ίδια γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κέρι χαρακτήρισε την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο», ιδιαίτερα υπό το φως των όσων συμβαίνουν στη Συρία και στο Ιράκ.

O Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε, στην αντιφώνησή του, πως ΗΠΑ και Τουρκία είναι σύμμαχοι. «Περνούμε μία πολύ δύσκολη διαδικασία στις γειτονικές προς την Τουρκία περιοχές και στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα είναι η στιγμή να διαβουλευόμαστε συχνότερα, να δρούμε μαζί ως στρατηγικοί σύμμαχοι», είπε.                                                                                                                      ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ        ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: