Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το καθεστώς της φρίκης των Ερυθρών Χμερ μέσα από δέκα φωτογραφίες

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου πριν 17 χρόνια πέθανε ο Πολ Ποτ, ο άνθρωπος που σε ελάχιστα χρόνια διακυβέρνησης από το 1975-1979, ο Πολ Ποτ πρόλαβε να εξοντώσει περίπου το 20% του πληθυσμού της Καμπότζης.
Οι μαζικές εκτελέσεις όσων δεν χωρούσαν στην κοινωνία που ευαγγελίστηκε και οιμεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στην οικονομία και τους τρόπους παραγωγής έμελλε να φέρουν μια σειρά δεινών που μόνο με γενοκτονία μπορούν να παρομοιαστούν.
Ήταν στις 17 Απριλίου 1975 όταν η η Πνομ Πενχ πέφτει στα χέρια των Ερυθρών Χμερ, με τον Σαλόθ Σαρ να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός τους: μετονομάζεται σε «Πολ Ποτ»(το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε τόσο καιρό) και αναγορεύει τon εαυτό του σε «Νο 1 Σύντροφο».
Ολοι οι κάτοικοι των πόλεων στάλθηκαν αναγκαστικά στα χωράφια για να «εξαγνιστούν»’οπου δούλευαν μέρα και νύχτα για ενα συσσίτιο με λίγο ρύζι. Εκλεισαν τα πάντα: τράπεζες, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια νέα «αγροτική ουτοπία». Οι αντιφρονούντες στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι πρακτικές του Πολ Ποτ θα κόστιζαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων που κινείται από 1 εως 3 εκ.
Το 1979, η Καμπότζη, υπό τον Πολ Ποτ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισβάλλει στο γειτονικό Βιετνάμ, ο ίδιος αναγκάστηκε να διαφύγει από τη χώρα, ενώ το καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει κατέρρευσε. Εως το 1998 χρησιμοποιώντας ως βάση τη ζούγκλα στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης προσπάθησε να οργανώσει αντάρτικο αγώνα, χωρίς όμως επιτυχία.
Τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1998, η σύζυγος του Πολ Ποτ ανακοίνωνε τον θάνατό του: ο δικτάτορας πέθανε στον ύπνο του, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς, αν και οι φημες ότι δηλητηριάστηκε παραμένουν. Η σορός του αποτεφρώθηκε και διασκορπίστηκε στο γειτονικό δάσος.
  • Μια γυναίκα κλαίει δίπλα σε ένα νεκρό σώμα, στις 17 Απριλίου 1975 στην Πνομ Πενχ, την ώρα που οι Ερυθροί Χμερ εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Καμπότζης.
  •  
     
    Μια αποθήκη βενζίνης καίγεται την ώρα που οι κάτοικοι στους δρόμους της Πνομ Πενχ, έχουν βγει στους δρόμους ενώ οι Ερυθροί Χμερ μπαίνουν στην πρωτεύουσα στις 17 Απριλίου 1975.
  •  
     
    Νεαροί αντάρτες μπαίνουν στην Πνομ Πενχ. Η πρωτεύουσα της Καμπότζης παραδόθηκε μετά από τρεισήμισι μήνες πολιορκίας των δυνάμεων του Πολ Ποτ.
  •  
     
    Μεταφορά όλμων από νεαρούς αντάρτες.
  •  
     
    Πέμπτη 31 του Οκτώβρη, 2013. Δίκη του Nuon Chea που ήταν επικεφαλής ιδεολόγος των Ερυθρών Χμερ και Νο 2 ηγέτης. Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
  •  
     
    Μια γυναίκα τοποθετεί μια προσφορά σε μια τεφροδόχο πίσω μια σειρά από ανθρώπινα κρανία κατά τη διάρκεια της «Ημέρας του μίσους».
  •  
     
    Τουρίστες βλέπουν κρανία ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αρχηγίας Πολ Ποτ.
  •  
     
    Φωτογραφία ταυτότητας του Poch Younly. Είχε κρατήσει μυστικό ημερολόγιο εξιστορώντας τη ζωή στην χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος.
  •  
     
    Τρύπια κρανία ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από σφυριά ή σφαίρες.
  •  
     
    Ένας άνδρας καθαρίζει ένα κρανίο κοντά σε ένα μαζικό τάφο στο στρατόπεδο βασανιστηρίων Chaung Ek.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: