59
Με τα έθιμα των Ελλήνων ασχολήθηκε στο τελευταίο λιβελογράφημα του ο περιβόητος «Ιός» της πάλαι ποτέ αγαπημένης τρομοκρατών – πλην εκλειπούσας – «Ελευθεροτυπίας», που τώρα έχει μεταφερθεί στην φυλλάδα «Εφημερίδα των Φωτομοντάζ». Βεβαίως δεν πρόκειται για μία καταγραφή και εξιστόρηση των ελληνικών εθίμων, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τα βάθη της αρχαιότητας. Το άρθρο – λίβελος τιτλοφορείται «Το Πάσχα του Μίσους» και απηχεί τις παραινέσεις του State Department των ΗΠΑ και διάφορων άλλων ανθελληνικών οργανώσεων.
Στο στόχαστρο του “Ιού” τίθεται το έθιμο της «καύσης του Ιούδα», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «βάρβαρο έθιμο», που προφανώς «πρέπει να καταργηθεί». Στη προσπάθειά τους οι συντάκτες του να πείσουν περί των επιχειρημάτων τους βγάζουν ως περίπου «ναζιστή» τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος στο διήγημά του, «Παιδική Πασχαλιά», γράφει:
«Το απόγευμα πάλιν, αφού εψάλη η Β' Ανάστασις κι έγινεν η Αγάπη, εξήλθαν όλοι εις την πλατείαν κι εθεώντο την πυρπόλησιν του Εβραίου. Τι άσχημος και τι ευμορφοκαμωμένος που ήτον ο Εβραίος! Είχε μίαν χύτραν ως κεφαλήν, είχε και λινάρι ως γένειον. Εφερε και ζεύγος γυαλιά (η Μόρφω τα ενεθυμείτο όλα) όμοια μ' εκείνα, που φορεί η γραία μάμμη, όταν ράπτη ή εμβαλώνη τα παλαιά ρούχα της. Είχε κι ένα σακκούλι ή πουγγί κρεμασμένον εις το αριστερόν πλευρόν του. Εφόρει μακριά μακριά φορέματα, παρδαλά, ραβδωτά! Και αφού τον εκρέμασαν υψηλά-υψηλά, έως επτά οργυιάς επάνω, ήρχισαν οι άνδρες να τον μαστίζουν, να τον τουφεκίζουν όλοι, έως ότου τον έκαυσαν».
Δεν είναι βεβαίως καθόλου τυχαίο πως την ίδια παραίνεση με τον «Ιό», περί καταργήσεως ενός ελληνικού εθίμου, την είχε κάνει και το αμερικανικό State Department: «Ο ΕΟΤ συνεχίζει να προβάλλει στον ιστότοπό του πασχαλινές παραδόσεις όπως η καύση ενός ομοιώματος του Ιούδα σε ορισμένα νησιά, κάτι που είναι γνωστό ως "κάψιμο του Εβραίου", με αποτέλεσμα να ενισχύονται το μίσος και ο φανατισμός εναντίον των Εβραίων» (U.S. Department of State, «Report on Global Anti-Semitism», 5.1.2005).
Όμως προ ολίγων ημερών ο Ψαρράς είχε συνέντευξη από έναν υπάλληλο της οικογένειας Rothschild. Με βάση τα λεγόμενα του εν λόγω, αφήνοντας να περάσουν δύο εβδομάδες για «ξεκάρφωμα», γράφτηκε το εν λόγω μισελληνικό άρθρο του Ψαρρά. Ας δούμε, όμως, μία σύμπτωση της Ιστορίας. «Το έτος 1849, η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίζει για πρώτη φορά, την απαγόρευση του πασχαλινού εθίμου, του καψίματος του Ιούδα, εξαιτίας της επίσκεψης του εβραίου Rothschild». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιβλήθηκε η απαγόρευση του εν λόγω ελληνικού εθίμου, λόγω του Rothschild. Τώρα ξεκινώντας από μία συνέντευξη ενός υπαλλήλου του Rothschild, ο Ψαρράς γράφει άρθρο που ζητάει την κατάργηση αυτού του εθίμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου