Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Κυπριακό… ντα


| Εκτύπωση  Σημερινή

ΤΟ 73% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία επιθυμούν το 55% των πολιτών, καθώς δηλώνουν πως θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε πιο στενή σχέση με τη χώρα


Υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας τάσσεται η πλειοψηφία των Κυπρίων, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η Κυριακάτικη «Σημερινή».
Αν και το 42% των πολιτών πιστεύουν πως θα πρέπει να έχουμε εξίσου στενή σχέση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, το 55% θεωρούν πως πρέπει να επιδιώξουμε στενότερη σχέση με τη Μόσχα. Επτά στους δέκα Κυπρίους είναι, μάλιστα, ανοιχτοί στην παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κατά της τρομοκρατίας, με το 37% να επιθυμούν την παραχώρηση στρατιωτικής βάσης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τρεις στους πέντε πολίτες θα αισθάνονταν μεγαλύτερη ασφάλεια, εάν υπήρχε στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο νησί.

Ταυτότητα έρευνας

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας,
Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή»,
Ημερομηνία διεξαγωγής: 16-17 Δεκεμβρίου 2015,
Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές περιοχές,
Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+,
Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα,
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία,
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Δεν επηρεάστηκαν τόσο

Παρά την αύξηση της έντασης στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, οι Κύπριοι δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι το αίσθημα ασφάλειάς τους παραμένει το ίδιο, ενώ δύο στους πέντε αισθάνονται πως έχει μειωθεί.

Ψηφίζουν Ρωσία

Αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία επιθυμούν το 55% των πολιτών, καθώς δηλώνουν πως θα πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε πιο στενή σχέση με τη χώρα. Τέσσερεις στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουμε το ίδιο στενή σχέση και με τη Ρωσική Ομοσπονδία και με τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 3% θα ήθελαν να δουν στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.

Συντριπτικό «ναι»

Το 73% των πολιτών τάσσονται υπέρ της παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει στη γειτονική Συρία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών. Αντίθετη γνώμη έχουν το 27%.

Προσφέρουν ασφάλεια

Η ετοιμότητα των Κυπρίων να προσφέρουν στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Μόσχα φαίνεται να σχετίζεται και με το αίσθημα ασφάλειάς τους, καθώς το 66% δηλώνουν ότι θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς εάν υπήρχε στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στο νησί. Αρνητικά τοποθετούνται οι πολίτες σε ποσοστό 34%.

Σε πολλά επίπεδα

Οι Κύπριοι είναι, πάντως, ανοιχτοί στην παραχώρηση διευκολύνσεων προς τη Ρωσία σε πολλά επίπεδα. Το 37% δηλώνουν, μάλιστα, ότι θα ήθελαν να προσφέρουμε στη Μόσχα στρατιωτική βάση. Το 36% τάσσονται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και το 35% υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης λιμανιών και αεροδρομίων. Το 23% των Κυπρίων επιθυμούν την παραχώρηση δυνατοτήτων ανεφοδιασμού στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την εκκένωση πληθυσμού, υπέρ τάσσονται το 12%, ενώ 3% πιστεύουν πως πρέπει να δώσουμε στη Μόσχα όποια διευκόλυνση ζητήσει.

Σωστή η αντίδραση

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ρωσίας στην κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία, οι Κύπριοι, σε ποσοστό 72%, θεωρούν ότι ήταν ήπια και λογική και ορθώς δεν ενεπλάκη σε θερμό επεισόδιο. Μόνο το 15% πιστεύουν ότι ήταν σκληρή, με υπερβολικά μέτρα, ενώ το 13% την εκλαμβάνουν ως ένδειξη αδυναμίας, καθώς εκτιμούν ότι θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερα μέτρα.

Διιστάμενες απόψεις

Οι απόψεις των Κυπρίων, πάντως, ποικίλλουν, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Το 28% θεωρούν αυτό το σενάριο πολύ πιθανό και το 29% αρκετά. Στην αντίπερα όχθη, το 27% πιστεύουν ότι είναι λίγο πιθανό και το 16% πως δεν είναι καθόλου πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Να κοπιάσουν

Οκτώ στους δέκα Κυπρίους πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να εμπλακούν ρωσικές εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετη άποψη έχουν μόνο το 19%.                                                                                                                     ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ      ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: