Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε χθες μια επίσημη οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Μαυροβουνίου. Το Σχέδιο οριοθέτησης πραγματοποιήθηκε από την κρατική επιτροπή συνόρων του Κοσόβου, που ασχολείται με την σήμανση και συντήρηση των κρατικών συνόρων.
Το κείμενο της έγκρισης εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Βαλκανική Υπηρεσία Ενημέρωσης (IBNA), ανέφερε ΄΄Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτροπή βασίσθηκε για την οριοθέτηση στο σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας του 1974, το οποίο καθόριζε ως σύνορα του Κοσόβου τα διοικητικά όρια μεταξύ των επαρχιών και των δήμων, στα οποία ήταν καταχωρημένα και τα ιδιοκτησιακά δεδομένα. Αυτή η βάση είχε χρησιμοποιηθεί το 2007 στην αναλυτική πρόταση του απεσταλμένου των ΗΕ, Martti Ahtisaari αλλά και στο σύνταγμα του Κοσόβου το 2008΄΄.



Σύμφωνα με το Αμερικανικό ΥΠΕΞ,  μελετώντας χάρτες της περιοχής από το 1940 μέχρι σήμερα καθώς και αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν από την επιτροπή συνόρων του Κοσόβου, διαπιστώθηκε η ακρίβεια και ορθότητα της οριοθέτησης των συνόρων του Κοσόβου με το Μαυροβούνιο.
Η κοινά αποδεκτή οριοθέτηση των συνόρων του Κοσόβου αποτελεί προϋπόθεση για το καθεστώς βίζας της ΕΕ και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη του σε αυτή.
Θεωρούμε και φυσικά το σημερινό μας άρθρο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι, όλα στα Βαλκάνια τυγχάνουν της έγκρισης των ΗΠΑ. Αναρωτιόμαστε βέβαια για δύο πράγματα, αφενός αν για την οριοθέτηση των συνόρων Κοσόβου – Σερβίας υπάρχει σύγκληση απόψεων, που από όσο γνωρίζουμε δεν υφίσταται οπότε σίγουρα το θέμα αυτό θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βουνό για την Σερβία και αφετέρου αφού μελετάνε τόσο πολύ αυτούς τους χάρτες και σκέφτονται πως θα είναι τα μελλοντικά σύνορα στα Βαλκάνια, δεν βλέπουν ότι η περιοχή της FYROM λεγόταν Βαρντάσκα ώστε να επανορθώσουν το λάθος της αναγνώρισης που κάνανε στο παρελθόν. Βέβαια μάλλον η ανάγνωση των χαρτών δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε περίπτωση.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο