ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις συμβατικές υποχρεώσειςτου παραγωγικού έργου το οποίο έχει αναλάβει με αποτέλεσμα την επιδείνωση των οικονομικών της… Οι συσσωρευμένες ζημιές της επιχείρησης φτάνουν στο 1,5 δισ ευρώ με το 1,4 δισ να έχει κεφαλαιοποιηθεί ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο πως ένας στους δύο εργαζομένους ζητά να αποχωρήσει με μετάταξη σε άλλον φορέα του ευρύτερου Δημοσίου”.
Στις 21 σελίδες της έκθεσης την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Realnews ο αντιναύαρχοςε.α Γ Ροΐδης καταγράφει 11 βασικά προβλήματα της εταιρείας τονίζοντας ότι παρά τις κρατικές ενισχύσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης το πλαίσιο δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα.
Συγκεκριμένα:
1. Παντελής έλλειψη κεφαλαίων κίνησης η οποία πρακτικά δεν επιτρέπει την κανονική εξέλιξη του παραγωγικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της.
2. Ελλειψη κατάλληλων για το είδος της εταιρείας νομοθετικών εργαλείων για την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών της σε ανθρώπινο δυναμικό.
3 .Δυσκολίες στην είσπραξη οφειλομένων από το Δημόσιο από τη μη διάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας η οποία χορηγείται νομοθετικά με μέριμνα της κυβέρνησης κατά περιόδους.
4. Αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών η οποία προκαλεί τεράστια εμπόδια στη διεκδίκηση προγραμμάτων στη διεθνή αγορά.
5 . Αδυναμία δανεισμού κεφαλαίων κίνησης 6 Δυσχέρειες στις έγκαιρες προμήθειες των πρώτων υλών και στην τακτική καταβολή της μισθοδοσίας.
7. Μειωμένη αποδοτικότητα της τεχνο-εφοδιαστικής αλυσίδας που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η αγορά γνωριζει την κατάσταση της εταιρείας και προεξοφλεί τους κινδύνους καθυστερημένων αποπληρωμών.
8 .Ανάγκη ολοκλήρωσης αναδιοργάνωσης εξορθολογιομού των εσωτερικών διαδικασιών.
9 .Απαιτούμενη βελτίωση της χαμηλής παραγωγικότητας
10. Μη διαθέσιμοι πόροι.
11 .Απώλεια εμπειρίας και τεχνογνωσίας λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού του τεχνικού προσωπικού σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσληψης έστω και ελάχιστου προσωπικού.
Ως ένα από τα κύρια προβλήματα περιγράφεται και η τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν στο εργοστασιακό συγκρότημα της Μάνδρας οι φονικές πλημμύρεςτου Νοεμβρίου του 2017.
Οι εργαζόμενοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατόρθωσαν να ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος του. Οι ζημιές έχουν επίσημα καταγραφεί και υπολογιστεί από το κράτος στα 9 εκατομμύρια ευρώ όμως παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση.
Τάσεις φυγής
Η δυσχερής κατάσταση στην εταιρεία προκαλεί τάσεις φυγής στους εργαζομένους και νέες ασφυκτικές καταστάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του κ Ροΐδη ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων το οποίο κινείται γύρω στο 50 έχοντας ερμηνεύσει τα προβλήματα της εταιρείας ως στίγμα αβεβαιότητας για το μέλλον της έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετακίνησή του σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο πιεστικό το πρόβλημα της συνέχειας της εταιρείας που είναι σχετικό με την ανανέωση των εργαζομένων και των στελεχών της. Το ζήτημα του αιτήματος του προσωπικού για μετατάξεις σε άλλους φορείς προκάλεσε ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τον κ Τραγάκη της Ν.Δ να καλεί την πολιτική ηγεσία να μην επιτρέψει τις μετατάξεις και τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ να υποστηρίζει ότι είναι φυσιολογικό να θέλουν να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι.
Κατά τον κ.Ροΐδη η βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας είναι εφικτή μόνο εφόσον ο ετήσιος κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ Με τα σημερινά δεδομένα και τα τόσα προβλήματα ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σήμερα ο κύκλος εργασιών φτάνει μόλις οτα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το κλίμα οτα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ Παφίλης περιγράφοντας τα συναισθήματα που ένιωσε κατά την τελευταία του επίσκεψη στα ΕΑΣ Την τελευταία φορά που είχα πάει γιατί ξαναπήγαμε στα ΕΑΣ είπα δεν μπορώ δεν αντέχω να ξαναέρχομαι μου έρχεται να βάλω τα κλάματα. Να βλέπεις έναν γίγαντα παρατημένο να φυτοζωεί να σαπίζει και να μην υπάρχει καμία παρέμβαση, είπε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.
Στη δική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π Ρήγας διέψευσε τις πληροφορίες περί ιδιωτικοποίησης του εργοστασίου στον Υμηττό και έκανε λόγο για δόγμα Ενιαίας Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία
μπορεί να προσφέρει. Στην έκθεση του ναυάρχου Ροΐδη υπάρχουν και δύο λόγοι που προκαλούν αίσθημα αισιοδοξίας α η ποιότητα των προϊόντων που παράγουν τα ΕΑΣ λόγω της μακράς παράδοσης και της υψηλής κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της και β το γεγονός ότι η εταιρεία έχει πετύχει μια μικρή βελτίωση της θέσης της ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της. ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου