Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ



4
 
Το «κόμμα του λαού» στην Κατοχή σκότωνε πολλούς - κυρίως Ελληνες που δεν συμφωνούσαν με την πολιτική του
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο
Ο Κίτσος Μαλτέζος (1921-1944) ήταν μια σπουδαία μορφή του 20ού αιώνα. Ο πρόωρος χαμός του -εκτιμούν πολλοί- στέρησε την πατρίδα μας από έναν πολιτικό ηγέτη ή πνευματικό φωτοδότη.
Ηταν τρισέγγονος του στρατηγού Μακρυγιάννη και απόγονος της οικογένειας Σκουζέ.
Το 1942, στην καρδιά της κατοχικής περιόδου, ήταν φοιτητής Νομικής και ήδη θαυμαζόταν από μεγαλύτερους και συνομηλίκους του ως «το καλύτερο μυαλό της γενιάς του».
Θέλοντας να κάνει τις ιδέες του πράξη, εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ), δηλαδή στο ΚΚΕ. Οι εσωκομματικές έριδες και η πνευματική αυτονομία και ανεξαρτησία του Μαλτέζου προκάλεσαν τη διαγραφή του από το ΚΚΕ και την οργάνωσή του το 1943.
Τότε προσχώρησε στην εθνικιστική αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΣ (Εθνικός Σύνδεσμος Ανωτάτων Σχολών). Την 1η Φεβρουαρίου 1944 ο Κίτσος Μαλτέζος δολοφονήθηκε σε ενέδρα του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας (του νεανικού βραχίονα της ΟΠΛΑ) μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Στις 12/11/2013 προβλήθηκε στο Mega συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Λεωνίδας Κύρκος λίγο πριν από τον θάνατό του (τον Αύγουστο του 2011) στον τότε δημοσιογράφο και μετέπειτα βουλευτή Σταύρο Θεοδωράκη. Ο Κύρκος είχε διατελέσει αρχηγός του ΚΚΕ Εσωτερικού. Τα χρόνια της Κατοχής και του συμμοριτοπολέμου ήταν μέλος του ΚΚΕ και ελασίτης.
Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ο δημοσιογράφος τον ερωτά: «Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε πιο κοντά σε αντιπάλους σας, παρά σε συντρόφους σας;»
Ο Κύρκος απάντησε: «Σπάνιες, υπήρξαν όμως. Η πιο κραυγαλέα ήταν όταν ένας φίλος και σύντροφος δολοφόνησε μπροστά στα μάτια μου τον φοιτητή Κίτσο Μακρυγιάννη - Μαλτέζο, έναν λαμπρό νέο, φοιτητή Νομικής.
Ο Εμφύλιος ήταν γεμάτος από τέτοια περιστατικά». Το βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση https://youtu.be/NY2a-nw71fE.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ακούγοντας αυτή τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τη δολοφονία του Μαλτέζου, φαίνεται ότι δεν υπέβαλε τις δέουσες ερωτήσεις στον Κύρκο, ώστε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το στυγερό έγκλημα των κομμουνιστών.
Μπορεί και να τις έκανε, αλλά οι απαντήσεις του Κύρκου δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό…

           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: