Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Κ.Φαρσαλινός: «Ντροπή να μην γίνονται νεκροτομές σε αποθανόντες από COVID - Καμία απαγόρευση από κανέναν οργανισμό»

 


Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιατρός κι ερευνητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός τονίζει πως είναι ντροπή να μην γίνονται νεκροτομές στους αποθανόντες από κορωνοϊό. 

Η ανάρτηση του κ. Φαρσαλινού: 

«Διάβαζα ένα άρθρο για περιστατικό αιφνίδιου θανάτου στην Κύπρο, σε γυναίκα, αρκετές ημέρες αφού έκανε ήπια νόσο COVID-19 και αφού είχε αναρρώσει χωρίς να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο (είχε επιστρέψει και στην εργασία της μάλιστα). Με λύπη, απογοήτευση και αγανάκτηση  βλέπω ότι οι συγγενείς κάνουν αγώνα για να γίνει νεκροτομή αλλά οι ιατροδικαστές αρνούνται διότι σε μεταθανάτιο τεστ PCR βγήκε θετική στον ιό.

Πρόκειται για την ίδια αντιμετώπιση που έχουν και οι Έλληνες ιατροδικαστές, οι οποίοι μας ενημερώσουν μάλιστα με συνεντεύξεις εκπροσώπων τους ότι δεν πρέπει να γίνονται νεκροτομές σε αποθανόντες από COVID.

Αυτό είναι ψευδές, και αποτελεί ντροπή για τον επιστημονικό κλάδο.

Δεν υπάρχει από κανέναν οργανισμό απαγόρευση νεκροτομών σε θετικούς στον ιό αποθανόντες. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες για χρήση μέσων ατομικής προστασίας, αλλά δεν υπάρχει

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ και καμία σύσταση ότι δεν πρέπει να γίνονται νεκροτομές όταν πρέπει. Πολλοί μάλιστα κρίνουν ότι οι νεκροτομές είναι απαραίτητες και σημαντικές. 

Ακόμη και ο ΠΟΥ έχει εκδόσει αδρές οδηγίες, και φυσικά δεν αναφέρει πουθενά σύσταση να μην γίνονται νεκροτομές. 

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται νεκροτομή σε όλους όσους πεθαίνουν από COVID. Αλλά είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αρνούνται νεκροτομή σε αυτή την περίπτωση όπου ο θάνατος είναι ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΣ. Θα είναι μάλιστα παράνομο να δοθεί πιστοποιητικό θανάτου με αναγραφόμενη αιτία θανάτου για τη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι η αιτία θανάτου είναι άγνωστη. Η γυναίκα ΔΕΝ είχε νόσο COVID-19 διότι ήταν ασυμπτωματική και είχε επιστρέψει στην εργασία της (με βάση το ρεπορτάζ).

Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει, και ακόμη πιο λυπηρό και ντροπιαστικό ότι υποστηρίζεται και με δημόσιες τοποθετήσεις αυτή η τακτική....»

                         https://www.pronews.gr/ygeia/959234_kfarsalinos-ntropi-na-min-ginontai-nekrotomes-se-apothanontes-apo-covid-kamia

Δεν υπάρχουν σχόλια: