Οι τελευταίες αποκαλύψει για μεγάλα σκάνδαλα και διασυνδέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την μαφία δείχνει πως το οικοδόμημα έχει σοβαρές ρωγμές που δεν φαίνεται να διορθώνονται στη συνεχεία, με σοβαρές συνέπειες για την ίδια την συνοχή της χώρας.
Αλλά για τον σοβαρό κίνδυνο της διάλυσης της Τουρκίας ήδη από το 2007 είχε προειδοποιήσει η ίδια η τουρκική μυστική υπηρεσία, η ΜΙΤ. Συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου 2007, η ΜΙΤ εξέδωσε επί τη ευκαιρία του τότε κλεισίματος ογδόντα χρόνων από την ημέρα της ίδρυσης της, μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά-έκθεση, η οποία έγινε αντικείμενο μεγάλων και συχνά θυελλωδών συζητήσεων στην γειτονική χώρα.
Ενδεικτικό του περιεχομένου, αλλά και του κλίματος που δημιούργησε αυτή η αναφορά της ΜΙΤ, είναι πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων εκείνη την μέρα της δημοσιοποίησης της. Χουριέτ , «Δεν φτάνει πια η τακτική βλέπε και πράξε», εννοώντας η μεγάλη τουρκική εφημερίδα, (με αφορμή την έκθεση της ΜΙΤ), ότι τα πράγματα, δηλαδή ο κίνδυνος διάλυσης της Τουρκίας, έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε απαιτούνται άμεσα μετρά αντιμετώπισης, Ραντικαλ, «Εκπληκτική παρέμβαση της ΜΙΤ», Ακσάμ, «Σε μεγάλο κίνδυνο το εθνικό κράτος», και η ισλαμική μεγάλης κυκλοφορίας, Ζαμαν, «Έκπληξη από την ΜΙΤ – Θα χάσουν την κυριαρχία τους πολλά κράτη γι’ αυτό πρέπει να ετοιμάσουμε την άμυνα μας».
Το όλο πνεύμα της αναφοράς της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, ήταν, εκτός των γενικότερων παρατηρήσεων που έκανε για τις παγκόσμιες αλλαγές, μια μεγάλη και πολυσήμαντη προειδοποίηση προς το τουρκικό καθεστώς. Σύμφωνα με την ΜΙΤ, η Τουρκία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της. Η απειλή της πλήρης κατάρρευσης του καθεστώτος, εν όψει διαδικασιών διαμελισμού της ίδιας της Τουρκίας, είναι άμεση.
Στην ίδια αναφορά, ο τότε αρχηγός της ΜΙΤ, Εμρέ Τανέρ, επισημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε κάθε ολιγωρία εκ μέρους της τουρκικής πλευράς θα είναι μοιραία, ακόμα και για την ύπαρξη της Τουρκίας σαν εθνικό κράτος με τα σημερινά γνωστά σύνορα. Ο Τανέρ υποστήριξε ότι βάση κάποιων κοσμοϊστορικών διαδικασιών που έχουν αρχίσει μετά το 1990 σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εθνικός χαρακτήρας πολλών κρατών έχει φτάσει στο τέλος του και οι εξελίξεις που αναμένονται, θα αλλάξουν ριζικά τον παγκόσμιο χάρτη σε βάρος όσων δεν έχουν κατανοήσει αυτές τι αλλαγές και αδυνατούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.
Ιδιαίτερα ο Τανέρ επισήμανε τις σημαντικότατες εξελίξεις στο άμεσο περίγυρο της Τουρκίας, δηλαδή Μέση Ανατολή, Καύκασο αλλά και Βαλκάνια, όπου, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκετε σε εξέλιξη μια γιγάντια διαδικασία ριζικής αλλαγής των συνόρων.
Σαν δε πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας, είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση αυτών των περιοχών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τις ταραχές στον Καύκασο και την Μέση Ανατολή. Στο καυτό αυτό περίγυρο, η Τουρκία διατρέχει άμεσους κινδύνους για την ιδία τη ακεραιότητα της. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση οργάνωση των αμυντικών της δυνατοτήτων για να προστατέψει τα σύνορα της, που ούτε λίγο ούτε πολύ απειλούνται άμεσα.
Αυτά τότε, ενώ σήμερα το φάσμα του εμφυλίου με τους Κούρδους να… περιμένουν στην γωνία, το τοπίο πράγματι μυρίζει έντονα μπαρούτι.
Το θέμα είναι εμείς τι θα κάνουμε.
*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος https://www.pronews.gr/opinion-makers/998192_apo-pote-i-mit-eihe-anaggeilei-tin-dialysi-tis-toyrkias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου