Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Διοργάνωση 54ης συνάντηση της Ομάδας Εφαρμογής του Στρατιωτικού Erasmus (EMILYO)

 


Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα από τις 04 έως 05 Μαΐου 2022, η 54η  συνάντηση της Ομάδας Εφαρμογής του Στρατιωτικού Erasmus (EMILYO), με 65 συμμετέχοντες από 15 Χώρες. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Ακαδημία Άμυνας και Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου  Ασφαλείας και Άμυνας. Η έναρξη της συνάντησης έγινε στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, ο οποίος προέβη σε σύντομο χαιρετισμό.

Η πρωτοβουλία EMILYO αφορά στην εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Στρατιωτικών Σχολών των Κρατών Μελών (ΚΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με στόχο την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ενόπλων δυνάμεων των ΚΜ και τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφαλείας και άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος διοργανώνει σε ετήσια βάση από το 2015 εκπαιδευτική ενότητα για την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η οποία έχει συμπεριληφθεί στην ύλη κοινού ευρωπαϊκού  εξαμήνου των Στρατιωτικών Σχολών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για διάφορα θέματα σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις των πρωτοβουλιών μέσα από τις διάφορες δράσεις που περιλαμβάνουν, η αξιολόγηση και ένταξη νέων κοινών εκπαιδευτικών ενοτήτων, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός για μελλοντικές δράσεις και συναντήσεις της Ομάδας Εφαρμογής.

Ο Αρχηγός της ΕΦ στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της εν λόγω πρωτοβουλίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας άμυνας, καθότι φέρνει σε επαφή τα αυριανά στελέχη των ΕΔ των ΚΜ μέσα από τις δράσεις και κοινές εκπαιδεύσεις από το καιρό που είναι σπουδαστές στης Στρατιωτικές Σχολές.  Αναφέρθηκε επίσης, στην ουσιαστική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και ευρύτερα στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι τα ΚΜ, πρέπει να παρακολουθούν και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στο διεθνές σκηνικό, έτσι ώστε οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν για αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων να είναι πάντα επίκαιρη. Προς αυτή τη κατεύθυνση σημείωσε, η πρόσφατη έγκριση της Στρατηγικής Πυξίδας, θα δώσει μια νέα ώθηση στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Το πρώτο και σημαντικό βήμα έχει γίνει κατέληξε και η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην υλοποίηση του επιπέδου φιλοδοξίας που καθορίζει η Στρατηγική Πυξίδα, ώστε η πολιτική βούληση και  στόχοι που περιλαμβάνει να μετατραπούν σε πράξεις και δυνατότητες, οι οποίες θα καταστήσουν την ΕΕ αξιόπιστο και αυτόνομο συνεισφορέα ασφαλείας επ’ ωφέλεια των ΚΜ της, αλλά και του Διεθνούς Συστήματος Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: