Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τουρκία, αρχαία Χαλκηδόνα: Η ελληνικότητα δεν κρύβεται, νέα ευρήματα


Αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον ταφικό τάφο της ελληνιστικής εποχής αποκαλύπτουν μυστικά για την πόλη της αρχαίας Χαλκηδόνας, η οποία βρίσκεται τώρα στα όρια της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης. Έλληνες άποικοι από τα Μέγαρα της Αττικής ίδρυσαν την πόλη της Χαλκηδόνας το 685 π.Χ. 

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Ο ελληνιστικός ταφικός τάφος αποτέφρωσης του 235-220 π.Χ. που περιείχε τα αποτεφρωμένα λείψανα τουλάχιστον ενός ατόμου βρέθηκε κάτω από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpaşa στην περιοχή Kadıköy της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η περιοχή ήταν μέρος της Χαλκηδόνας (Kadıköy) μιας αρχαίας θαλάσσιας πόλης της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο στη βόρεια ακτή της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στις εκβολές του Βοσπόρου.

Ο Noah Kaye, επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε στο LiveScience την εποχή που χτίστηκε ο τάφος «Η Χαλκηδόνα ήταν ένας ισχυρός παίκτης στη διεθνή πολιτική». Μεταξύ του 235 π.Χ. και του 220 π.Χ. η Χαλκηδόνα και το Βυζάντιο «επέβαλαν βαριά διόδια στα πλοία που περνούσαν από το στενό του Βοσπόρου, που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα». Αυτές οι δύο πόλεις που παράγουν μετρητά προστατεύονταν από την Πτολεμαϊκή δυναστεία της Αιγύπτου, η οποία παρείχε πλοία από το αιγυπτιακό ναυτικό.

Βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης , οι αρχαιολογικές ανασκαφές γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpasa έχουν αποκαλύψει τα θεμέλια πολλών κτιρίων από την αρχαία πόλη της Χαλκηδόνας, γνωστή και ως «Γη των Τυφλών». Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να σκάβουν σε αυτήν την περιοχή το 2018. Ένα άρθρο της Hurriyet Daily News του 2020 ανέφερε ότι πολλές ιστορικές δομές είχαν εντοπιστεί από την Οθωμανική, τη Βυζαντινή , την Ελληνιστική και την Κλασική εποχή.

Ενώ πολλά κτίρια έχουν ανασκαφεί στην αρχαία Χαλκηδόνα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μόνο μερικά αντικείμενα μέχρι στιγμής. Ο Ραχμί Ασάλ, διευθυντής των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στο τουρκικό κυβερνητικό πρακτορείο Anadolu ότι η πρόσφατη ανακάλυψη της σορού και των τάφων «θα μας δώσει πολλές πιο πολύτιμες γνώσεις για τα μυστικά της αρχαίας Χαλκηδόνας». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗhttps://www.defence-point.gr/news/toyrkia-archaia-chalkidona-i-ellinikotita-den-kryvetai-eyrimata?fbclid=IwAR3U6e4_gLTWQjj-Jo2v5uHuxJ9p7VOq5EDFKiFW9hbHhTU-G2Jz221dIHs

Δεν υπάρχουν σχόλια: