Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Κώστας Μελάς: «Ποιος ανταγωνισμός σε μια ολιγοπωλιακή οικονομία;» (Ηχητικό)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wGo1gTVGaKs?si=OgIKj9ClQHuBrPQI" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>

Όπως τονίζει ο καθηγητής, το 2025, όπως και το 2024, τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπερβούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος με βάση το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό, με τους έμμεσους φόροι να εξακολουθούν να βαρύνουν περισσότερο τους πολίτες

Ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματιστηριακής και Τραπεζικής στο Πάντειο, Κώστας Μελάς, αναλύει στον 98.4 βασικές πτυχές αλλά και επιλογές του οικονομικού επιτελείου, όπως αυτές διατυπώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025.

Όπως τονίζει, το 2025, όπως και το 2024, «τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπερβούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος με βάση το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Οι έμμεσοι φόροι θα εξακολουθήσουν να βαρύνουν περισσότερο τους πολίτες».

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (2025)  τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται στο 2,5% του χρόνου από 2,4% φέτος.

Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κι άλλο κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται και στην ακρίβεια. Ειδικότερα, από τα 66,247 δισ. ευρώ φέτος στα 68,721 δισ. ευρώ το 2025.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπερβούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, όπως έγινε και το 2024.

Κοιτάζοντας λεπτομερέστερα τους αριθμούς το τρέχον έτος, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ θα ανέλθουν σε 25,254 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.254 εκατ. ευρώ έναντι του 2024, και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων 23,876 δισ. ευρώ. 

Οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7.239 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.Οι έμμεσοι φόροι θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων βλέπουμε πως, ο ΦΠΑ από τα 24,4 δισ. ευρώ θα ανέβει στα 26,5 δισ. (αύξηση πάνω από 2 δισ. ευρώ). Συνολικά, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών θα φτάσουν στα 37,8 δισ. ευρώ, από τα 35,2 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μελάς σημειώνει πως «η προβλεπόμενη μεγέθυνση οφείλεται κατά βάση σε 3 παράγοντες, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που όμως δεν διαχέονται προς τα κάτω, τη μείωση της ανεργίας που όμως δεν αυξάνει την παραγωγικότητα, ούτε τους μισθούς, αλλά τον κύκλο παροχής υπηρεσιών, και την εισροή πόρων κατά βάση από το real estate. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε ένα παραγωγικό μοντέλο αλλά σε μια χώρα μεγέθυνσης των υπηρεσιών, που τουλάχιστον θα έπρεπε να κοιτάξουμε την ποιοτική τους αναβάθμιση».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, με αιχμές, ποιος ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες πλήρους ιδιωτικοποίησης σε μια χώρα με ολιγοπωλιακή οικονομία... https://www.neakriti.gr/oikonomia/2080175_kostas-melas-poios-antagonismos-se-mia-oligopoliaki-oikonomia-ihitiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: