Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ανθελληνικό Βουλγαρικό παραλήρημα

 

Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης γιορτάζουν σήμερα την εκδίωξη του ελληνικού στρατού από χωριά της Κερκίνης αναφερόμενα σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 1925, στο οποίο έλαβαν μέρος μέλη της ‘Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης’ -VMRO της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ ECHEDOROS.BLOG

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά: Ο κύριος στόχος των πολέμων για την εθνική ενοποίηση, στους οποίους ξεκίνησε η Βουλγαρία μεταξύ 1913 και 1918, ήταν η ένταξη της Μακεδονίας. Αν και κατοικείται κυρίως από Βούλγαρους, η Μακεδονία δεν ενδιαφέρει μόνο την πολιτική ελίτ στη Σόφια.

Τόσο στον Διασυμμαχικό όσο και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα έδωσαν σκληρές μάχες, επιχειρηματολογώντας για τον έλεγχο του μεριδίου της Μακεδονίας στο Αιγαίο. «Πριν από 99 χρόνια, τα αποσπάσματα του VMRO έσωσαν τον Πέτριτς από τα αρπακτικά χέρια της Ελλάδας», γράφει η βουλγαρική Bgnes.

Η απώλεια στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε στην κατάρρευση του ιδεώδους της ενοποίησης όλων των Βουλγάρων σε μια κοινή πατρίδα. Μόνο η Μακεδονία του Πιρίν παραμένει εντός της Βουλγαρίας, το Βαρδαρικο τμήμα (Βαρντάρσκα) παραμένει υπό σερβική σκλαβιά και η Μακεδονία στο Αιγαίο – υπό ελληνική κυριαρχία.

Ωστόσο, ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός είναι ότι οι ελληνικές φιλοδοξίες για κατάληψη βουλγαρικών εδαφών δεν τελείωσαν με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεχασμένο παράδειγμα αυτής της επεκτατικής πολιτικής της Αθήνας είναι το λεγόμενο «Περιστατικό στο Πέτριτς» του 1925.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ  ΠΗΓΗ                           

   ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ       

Δεν υπάρχουν σχόλια: