Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Μέχρι 60% ίσως το κούρεμα


| Εκτύπωση ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ

Το ακριβές ποσοστό θα φανεί από τη νέα αξιολόγηση
Η Κεντρική απέστειλε στην Τρόικα τους όρους εντολής για ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή, για νέα μελέτη των ισολογισμών των Τράπεζών Κύπρου και Λαϊκής

Mέχρι και στο 60% είναι δυνατόν να ανέλθει το ποσοστό κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, ακόμα και μετά την απόφαση του περασμένου Σαββάτου για περιορισμό των εξαιρέσεων των ανασφάλιστων καταθετών. Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς και με το κούρεμα επιπρόσθετων κατηγοριών καταθετών, το ποσοστό ανέρχεται στο 40% ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας από αξιόπιστες πηγές, το συνολικό κούρεμα θα διαπιστωθεί μετά και τη νέα αξιολόγηση του ισολογισμού των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής που θα γίνει από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή.

Στην Τρόικα οι όροι εντολής
Ήδη η Κεντρική Τράπεζα έχει ετοιμάσει τους όρους εντολής για την επιλογή του εξωτερικού ελεγκτή και τους απέστειλε στην Τρόικα. Μόλις εγκριθούν η Κεντρική θα προχωρήσει με διαγωνισμό για την επιλογή του ανεξάρτητου οίκου, ώστε να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η επαναξιολόγηση για να είναι έτοιμη πριν από το τέλος Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα και με το μνημόνιο, το οποίο η Κύπρος συμφώνησε με την Τρόικα, θα πρέπει να είναι έτοιμη η επαναξιολογήση του ισολογισμού ώστε να καταστεί δυνατό να αποφασισθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος.

Τι λέει το μνημόνιο

Μετά την επαναξιολόγηση, αναφέρεται στο μνημόνιο, και αν χρειαστεί, θα γίνει επιπρόσθετη μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές κατηγορίας Α (κούρεμα βασικά), ώστε να διασφαλισθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για βασικά ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 9%. Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επιπρόσθετα κεφάλαια, τότε αυτά θα επιστραφούν στους καταθέτες, κατ’ αναλογίαν.
Το παγωμένο μαξιλάρι
Όπως είναι γνωστό, σήμερα το ποσοστό κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται στο 37,5% συν 22,5% παγωμένο ποσοστό ευελιξίας, το γνωστό μαξιλάρι. Το 22,5% είναι δυνατόν να ξεπαγώσει ανάλογα με τις ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου, που θα διαφανούν μετά την επαναξιολόγηση του ανεξάρτητου εξωτερικού ελεγκτή. Αν τα δύο ποσοστά προστεθούν, τότε το σύνολο ανεβάζει το ποσοστό του κουρέματος στο 60%.
Πάντως η μείωση των εξαιρέσεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες, μέχρι και το περασμένο Σάββατο, βρίσκονταν εκτός της λίστας του κουρέματος.
Αντιδρούν οι ασφαλιστικές
Χθες, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου τονίζει ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αναθεώρηση των εξαιρέσεων και σημειώνει ότι:
-Στόχος του διατάγματος της 29ης Μαρτίου ήταν ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις δύο επηρεαζόμενες τράπεζες και η μη μετάδοσή τους στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα, του οποίου ο ασφαλιστικός τομέας είναι μέρος και ανέκαθεν έτσι αντιμετωπιζόταν από το κράτος. Συνεπώς εύλογα εγείρεται το ερώτημα γιατί να τύχει τώρα διαφορετικής μεταχείρισης από όλα τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που έχουν πλήρως προστατευθεί με τα διατάγματα που τελικά εκδόθηκαν; Οι επιμέρους απόψεις του Συνδέσμου σε σχέση με την αναθεώρηση έχουν κατατεθεί εγκαίρως ενώπιων των αρμόδιων Αρχών.
-Παρά τις επιφυλάξεις του Συνδέσμου, το κοινό θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως ενήργησαν γρήγορα και αποτελεσματικά από την πρώτη μέρα της απόφασης του Eurogroup, έτσι και τώρα με ψυχραιμία και υπευθυνότητα θα διαχειριστούν την απομείωση των καταθέσεων που τα νέα διατάγματα επιβάλλουν καθώς και όλα τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν, με κριτήριο το μακροπρόθεσμο συμφέρον των ασφαλισμένων πολιτών και με στόχο τον περιορισμό των οποιωνδήποτε συνεπειών στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Να παρακολουθούνται οι μονάδες
Για τα επενδυτικά ταμεία των ασφαλειών συνδεδεμένων με επενδύσεις (Unit Linked), ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι δεν επηρεάζονται όλα στον ίδιο βαθμό. Το κάθε ασφαλιστικό ταμείο επενδύει σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία, ανάλογα με την επενδυτική πολιτική του, όπως αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, ακίνητη περιουσία, καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες κ.τ.λ., τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Tο κοινό καλείται να παρακολουθεί τις αξίες των επενδυτικών μονάδων που δημοσιεύονται ανελλιπώς κάθε μήνα για κάθε ασφαλιστικό ταμείο και να αποτείνεται στον ασφαλιστή του ή στη ασφαλιστική του εταιρεία, ώστε να ενημερώνεται σωστά σε ό,τι έχει σχέση με το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του και να παίρνει ανάλογα τις αποφάσεις του.
Τέλος, ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση για άρση όλων των περιορισμών στις συναλλαγές των ασφαλιστικών εταιρειών στο εσωτερικό, ώστε έγκαιρα οι ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους. «Μετά και την έκδοση του διατάγματος για τις ασφαλιστικές εταιρείες», τονίζεται, «δεν υπάρχει κανένας λόγος για συνέχιση των περιορισμών αυτών», καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Η Universal Life απορροφά το κούρεμα
Στο μεταξύ, η Universal Life, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα απορροφήσει το κούρεμα, καλύπτοντάς το από ίδια κεφάλαια.
«Μέσα από την αποτελεσματική διασπορά των επενδυτικών κινδύνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Universal Life έχει καταφέρει να προστατεύσει τα επενδυτικά ταμεία και τους ασφαλισμένους της από τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της οικονομικής κρίσης που έπληξαν την Κύπρο. Λόγω αυτής ακριβώς της συνετής διαχείρισης, οι απώλειες από την απομείωση των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, μετά και το νέο διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 21 Απριλίου, δεν ξεπερνούν το 0,1% του ενεργητικού των επηρεαζόμενων επενδυτικών ταμείων της εταιρείας. Το μικρό μέγεθος της ζημιάς και η γενικότερη ευρωστία της εταιρείας επιτρέπουν στη Universal Life να επωμιστεί η ίδια το κόστος της απομείωσης, καλύπτοντάς το από ίδια κεφάλαια».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι η κίνηση αυτή στέλνει ευρύτερα μηνύματα αξιοπιστίας και σταθερότητας, ενώ τονίζεται ότι «η Universal Life θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να υπηρετεί την ασφαλιστική βιομηχανία του τόπου, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαχρονικής αξίας της ασφάλισης και στηρίζοντας την κυπριακή οικονομία και κοινωνία».                                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: