Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Λύση χωρίς ταμπού» και η σημασία του ισραηλινού παράγοντα


| Εκτύπωση | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Μερικοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και ευρωβουλευτές διατυπώνουν θέσεις ως εάν να απευθύνονται σε ανθρώπους της Γης του Πυρός και όχι σε Ευρωπαίους πολίτες. Αίφνης, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, υποστήριξε λύση στο Κυπριακό «χωρίς ταμπού». Είπε πως οι συνομιλίες για το πρόβλημα πρέπει να επαναρχίσουν το ταχύτερον δυνατόν και η λύση να εξευρεθεί το συντομότερον.
Ο Φούλε, ενώ αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιμένει ότι για τη λύση δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού επειδή με αυτήν, είπε, θα διαμορφωθεί καλύτερο οικονομικό και ενεργειακό περιβάλλον. Από την άλλη, ο γνωστός πράσινος, τουρκοφρενής ευρωβουλευτής, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ συνέδεσε την επίλυση του οικονομικού προβλήματος με το Κυπριακό και με τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Κον Μπεντίτ εισέπραξε πληρωμένη απάντηση από την ευρωβουλευτίνα Ελένη Θεοχάρους, που του επισήμανε πως «γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει Τουρκία. Κρατήστε τις τουρκικές επενδύσεις για τις δικές σας χώρες». Και το κερασάκι; Προχθές, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις της είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία για τη δέσμευση του Προέδρου για λύση.
Τις τελευταίες εβδομάδες, δημοσιεύματα, κυρίως στον αμερικανικό και ειδικά στον βρετανικό Τύπο, υπέβαλλαν με ωμότητα πως, τώρα που η Κύπρος είναι γονατισμένη οικονομικά, είναι η χρυσή ευκαιρία για επιβολή λύσης στο Κυπριακό. Εξάλλου, διάφοροι, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, άρχισαν να οπτασιάζονται ένα νέο σχέδιο Ανάν, με το διπλό επιχείρημα. Πρώτον, ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε απέρριψε το σχέδιο Ανάν, απλώς λέγει ότι σέβεται την ετυμηγορία του 76% του κυπριακού Ελληνισμού. Δεύτερον, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειάς τους, οι Έλληνες θα αποδεχθούν ευκολότερα μια λύση «για να τελειώνουμε».
Και οι μεν και οι δε, εντός και εκτός Κύπρου, πρέπει να λάβουν υπόψη μερικά σημαντικά δεδομένα. Πρώτον, ναι, ο Αναστασιάδης παραμένει Αναν-ικός και, μετά την κρίση, αναξιόπιστος και αφερέγγυος. Εξαιτίας της αναξιοπιστίας του τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμα και επαναφορά νέου Ανάν. Δεύτερον, έχει μορφοποιηθεί μια ισχυρή αντιπολίτευση εναντίον του Προέδρου, που συγκεντρώνει ακόμα και πολλούς έκδηλα απογοητευμένους συναγερμικούς, λόγω των λαθών του Προέδρου. Τρίτον, όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα νέο Ανάν, ακόμα και ο ΔΗΣΥ. Τέταρτον, όλα τα κόμματα και η Κυβέρνηση έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Άρα, και να ήθελαν, δεν θα τολμήσουν να αποδεχθούν, έστω προς συζήτηση, ένα νέο Ανάν. Πέμπτον, επειδή οι πολίτες γονάτισαν οικονομικά, δεν σημαίνει πως θα γονατίσουν και πολιτικά. Τα κόμματα και οι πολιτικοί να μην ξεχνούν ποτέ τι συνέβη το 2004.
Τούτων δοθέντων, ας μην παροράται από κανέναν ο ισραηλινός παράγων. Είναι αυτονόητο πως η φίλη και σύμμαχος χώρα, το Ισραήλ, για λόγους γεωπολιτικούς και, κυρίως, για την ασφάλειά του, δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση στο Κυπριακό, που θα καθιστούσε την Τουρκία κυρίαρχο και ρυθμιστικό παράγοντα στον πολιτικό, οικονομικό και, κυρίως, στον ενεργειακό τομέα. Αυτή και μόνη η πιθανότητα θα ανατίναζε κυριολεκτικά και θα διέλυε τις ήδη στενότατες σχέσεις μας με το Ισραήλ, με ολέθριες επιπτώσεις για μας. Ακόμα και αν ο Αναστασιάδης δεχθεί ένα νέο Ανάν, οφείλει πρώτα να προσμετρήσει τις αντιδράσεις των φίλων Ισραηλινών και τις εντεύθεν καταστροφικές συνέπειες για μας. Δεν μπορεί να τις αγνοήσει ελαφρά τη καρδία. Δεν δικαιούται!                      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: