Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Κρατικοί… υδρογονάνθρακες


| ΕκτύπωσηΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Εξαγγέλλεται εντός των ημερών η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
Σύντομα η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο θα καθορίσει τη μακροχρόνια πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε ο Υπουργός Ενέργειας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ληφθούν και να εξαγγελθούν οι αποφάσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, που μετέδωσε το Sigmalive, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΦΑ και ITERA για την πρόταση για ενδιάμεση έλευση φυσικού αερίου. Οι αρμόδιοι εξετάζουν, παράλληλα, εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να είναι έτοιμοι, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την ITERA ναυαγήσουν, μεταξύ των οποίων και η πρόταση της εταιρείας Noble για έλευση φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα, καθημερινά καταφθάνουν διάφορες προτάσεις σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση λύση και τυγχάνουν εξέτασης από τους αρμοδίους.

Θέμα ημερών…
Ο Υπουργός Ενέργειας είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπία της Συμμαχίας των Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Γιώργο Λιλλήκα, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι το θέμα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, όσον αφορά τη διαμόρφωση των όρων εντολής της, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις και εξαγγελίες πολύ σύντομα, «ελπίζω μέσα στις επόμενες μέρες», όπως διευκρίνισε. Ανέφερε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις στα πιο σοβαρά θέματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή το Υπουργείο και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας. «Συμφωνούμε σε αρκετά από αυτά, συμφωνούμε και σε ποια πράγματα πρέπει να προσέξουμε, ακούσατε και τον κ. Λιλλήκα, που θεωρεί και ο ίδιος το τερματικό υγροποίησης ως τον ενδεδειγμένο τρόπο ρευστοποίησης του φυσικού μας πλούτου», σημείωσε.
Ενεργειακή στρατηγική
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επιπρόσθετα πως στο πλαίσιο της συνάντησης αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις και σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής, υποδεικνύοντας πως αποτελεί πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα καθορίσει τη μακροχρόνια πολιτική της Κυβέρνησης, μακριά από μικροπολιτικές και ανεξάρτητα με το ποια είναι η κυβέρνηση. Κληθείς να διευκρινίσει τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, με δεδομένη και τη λειτουργία της ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής θα λειτουργεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και δεν θα είναι τεχνοκρατικό. «Θα έχουν βέβαια τις τεχνοκρατικές ομάδες, για να μπορούν να φέρουν κάποιες απόψεις, αλλά ο σχεδιασμός που έχουμε είναι να είναι ακριβώς σε πολιτικό επίπεδο, για διαμόρφωση στρατηγικής όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και γενικότερα και σε θέματα ΑΠΕ και όλα τα υπόλοιπα που άπτονται της ενεργειακής στρατηγικής», εξήγησε.

Ενεργειακή ασφάλεια

Στις δικές του δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση και είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις, εκφράσαμε τη θέση μας ότι στηρίζουμε τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης και είμαστε αντίθετοι με την όποια ξένη πρόταση για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας», ανέφερε. Σημείωσε, ακόμη, πως συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των υποδομών. «Χαίρομαι γιατί η Κυβέρνηση μοιράζεται τις ανησυχίες μας και προβαίνει σε ενέργειες αναφορικά με την ασφάλεια της υποδομής, ιδιαίτερα μετά τις εμπειρίες από το ατύχημα στο Μαρί», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το ότι, όπως είπε, η Κυβέρνηση μελετά το όλο ζήτημα για ανασχεδιασμό της όλης περιοχής του ενεργειακού κέντρου.

Εθνική συναίνεση

Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της συνάντησης η Συμμαχία Πολιτών υπέβαλε προς τον Υπουργό Ενέργειας εισήγηση για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο θα έχει ως στόχο τον σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής για τα επόμενα 50 χρόνια, αλλά και την επίτευξη της εθνικής συναίνεσης στα θέματα ενέργειας. «Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ώρα αυτήν τη στιγμή να θέσουμε επί τάπητος όλα τα ενεργειακά ζητήματα και να σχεδιάσουμε από κοινού έτσι, ώστε να μην υπόκειται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις ή σε ουσιαστικές αλλαγές από τις επόμενες κυβερνήσεις, την εικόνα και την ενεργειακή Κύπρο που θέλουμε για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε.
Συνάντηση Προέδρου - Λιλλήκα για Ε.Σ.
Ερωτηθείς χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, κατά πόσον έλαβε κάποιαν απάντηση σε σχέση με το αίτημά του για συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, εξηγώντας, ωστόσο, πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως αναμένει ότι, με την επιστροφή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μελετήσει τη σχετική επιστολή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με βάση τα όσα λέχθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, επίκειται συνάντησή τους, για συζήτηση τόσο αυτού όσο και άλλων θεμάτων.
Ζώνες ασφάλειας στην ΑΟΖ
Εν τω μεταξύ, ρυθμιστικές πρόνοιες για την κήρυξη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχών ως ζωνών ασφάλειας γύρω από εγκαταστάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και στην υφαλοκρηπίδα παρέχει η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, που ομόφωνα ψήφισε χθες το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής. Μαζί με τον νόμο, η Βουλή ενέκρινε χωρίς καμία ένσταση και κανονισμούς, με τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης εξουσίας σε οποιονδήποτε Υπουργό, καθώς επίσης και της αρμοδιότητας εφαρμογής κανονισμών που αφορούν το ύψος των επιβαλλόμενων ποινών.
Οι ζώνες αυτές θα αφορούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, τις εγκαταστάσεις επί ή ύπερθεν της υφαλοκρηπίδας, είτε μονίμως είτε για καθορισμένο είτε για αόριστο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις επί ή ύπερθεν της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τις εργασίες που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις αυτές και τα πρόσωπα που εργοδοτούνται, ή διαμένουν στις εγκαταστάσεις.                                                                                             ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: