Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Συμπαραταχθείτε στα Ημικρατικά σεϊχάτα, για να μην… ξεπουληθούν


| Εκτύπωση| Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί έπρεπε να ανασυγκροτηθούν, να εκσυγχρονισθούν και να αναδιαρθρωθούν πριν από χρόνια. Όλοι, κυβερνήσεις, κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιλαμβάνονταν αυτήν την αναγκαιότητα για δύο κυρίως λόγους, εκτός πολλών άλλων. Πρώτον, για να μπορέσουν, οι περισσότεροι, να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να παραμείνουν στην αγορά. Δεύτερον, για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες σε ανεκτές τιμές. Τίποτε σχεδόν δεν έγινε.
Οι περισσότεροι Ημικρατικοί εξελίχθηκαν σε πολυπρόσωπους Γαργαντούες, με τη συνέργεια μιας εγκληματικής κομματοκρατίας, διά της ημετεροκρατίας και της ευνοιοκρατίας. Τα κόμματα ελέγχουν τους Ημικρατικούς ως εάν να αποτελούν… πατρικό φέουδο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν και πέτυχαν απολαβές βασιλικές και προκλητικές, εκβιάζοντας με τη δύναμη των μελών τους ανεύθυνες κυβερνήσεις και κόμματα. Φτάσαμε σήμερα, αρκετοί από τους οργανισμούς αυτούς να καταντήσουν πίθοι των Δαναϊδων.

Όλα τα ωραία, όμως, έχουν ένα τέλος. Με το Μνημόνιο που δέχτηκε ο Δ. Χριστόφιας και υπέγραψε ο Ν. Αναστασιάδης -παρά τις φανφαρόνικες δεσμεύσεις του στους εργαζόμενους των Ημικρατικών- τρεις από τους Οργανισμούς οδηγούνται προς ιδιωτικοποίηση. Ευθύς, οι συντεχνίες ενώθηκαν για να διασώσουν τα άγια και ιερά κεκτημένα τους, αυτά τα σεϊχάτα που δήθεν είναι κερδοφόροι οργανισμοί. Ναι, κερδοφόροι, αλλά σε βάρος των πολιτών-πελατών τους. Τα όποια κέρδη τους δεν τα απολαμβάνουν οι πολίτες-πελάτες τους, διά μειωμένων τελών και υπηρεσιών, αλλά το σπάταλο κράτος για να κλείνει τρύπες της δικής του ασωτίας.
Τις τελευταίες ημέρες, οι συντεχνίες της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ ξεσπάθωσαν. Με πανομοιότυπο λεκτικό προειδοποιούν, δηλ. απειλούν, την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αλλαγή του καθεστώτος των σεϊχάτων και λένε όχι σε ιδιωτικοποίηση, όχι σε μετοχοποίηση, όχι σε αποκρατικοποίηση, όχι σε στρατηγικό επενδυτή. Και οι εννιά συντεχνίες της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ καλούν τα κόμματα να μη συνεργήσουν στο κατ’ ισχυρισμόν ξεπούλημα των σεϊχάτων.
Διαφορετικά, προειδοποιούν, αν η Κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τις αξιώσεις των συντεχνιών, τότε θα βρει δυναμικά αντιμέτωπο σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το προσωπικό των Οργανισμών. Οι συντεχνίες της ΑΤΗΚ, σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητούν συμμετοχή στον διάλογο και διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος και των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τους.
Επίσης, απαιτούν άμεση αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της Αρχής. Η ΣΕΠΑΗΚ, με 5σέλιδη ανακοίνωσή της, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου της ΑΗΚ. Κατανοούμε τις ανησυχίες των εργαζομένων στους τρεις Ημικρατικούς Οργανισμούς. Όμως, δεν ακούσαμε από καμιά συντεχνία να δίνει εξηγήσεις για όσα σημεία και τέρατα συμβαίνουν στους Ημικρατικούς και καταγράφονται από τη Γενική Ελέγκτρια.
Δεν μας εξηγούν γιατί η ΑΗΚ χρειάζεται 150 διευθυντές και βοηθούς διευθυντές, με κλίμακες από Α12-Α16. Δεν μας εξηγούν τον καλπασμό των απολαβών των εργαζομένων και των ωφελημάτων τους σε αφόρητα ύψη. Δεν εξηγούν την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τα προκλητικά προνόμια, κεκτημένα από συνδικαλιστικούς εκβιασμούς προς την κομματοκρατία και προς ανεύθυνες κυβερνήσεις.
Τώρα, είτε αρέσει είτε όχι, η Τρόικα θα επιβάλει το νοικοκύρεμα που τρεμαλέες κυβερνήσεις απέφυγαν να κάνουν. Όσο για την έκκληση των 9 συντεχνιών προς τους δεινοπαθούντες πολίτες να συμπαραταχθούμε στον αγώνα τους, για να διατηρηθούν αλώβητα και αδιατάρακτα τα κεκτημένα τους, νομίζουμε ότι προσβάλλουν και υποτιμούν βάναυσα τη νοημοσύνη μας.               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: