Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Στον Εύξεινο Πόντο βρέθηκε ακέραιο αρχαιοελληνικό καράβι 2.400 ετών! (βίντεο)

Μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι το συγκεκριμένο πλοίο το είχαν δει ζωγραφισμένο πάνω στη διάσημη ερυθρόμορφη στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ. Σε αυτό το υπέροχο αγγείο ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί να αντισταθεί στο τραγούδι των Σειρήνων. Όμως, χάρη τους ερευνητές που ανήκουν στην ομάδα Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), αναμένεται να έρθει στο φως ένα πλοίο παρόμοιο με αυτό που έχει απεικονιστεί στο αγγείο και το οποίο κατασκευάστηκε την ίδια περίπου περίοδο.
Το ναυάγιο που για αιώνες παρέμεινε στο βυθό του Εύξεινου Πόντου κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας θεωρείται ακόμα πιο σημαντικό μιας και πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο ακέραιο πλοίο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Η διεθνής αρχαιολογική ομάδα κατά τη διάρκεια της τριετούς αποστολής της στον Εύξεινο Πόντο ανακάλυψε πάνω από 60 ναυάγια, αλλά κανένα δεν είναι σαν το αρχαιοελληνικό «πλοίο του Οδυσσέα». Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το 23 μέτρων καράβι εντοπίστηκε το 2017, ωστόσο η ηλικία του επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα όταν χρονολογήθηκε με ραδιενεργό άνθρακα ένα κομμάτι που ανασύρθηκε από το βυθό.
Το ιστίο, το πηδάλιο και οι θέσεις των κωπηλατών είναι ακόμα στη θέση τους. Όπως εξήγησε η ομάδα των αρχαιολόγων, το ναυάγιο διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου. «Ένα καράβι από την Κλασική Εποχή, σχεδόν ακέραιο στο βυθό, σε μεγαλύτερο των 2χλμ. Είναι κάτι που δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα εύρημα που αλλάζει όσα γνωρίζουμε για τη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα στον αρχαίο κόσμο.

Το σημείο που βρέθηκε το ναυάγιο (πηγή: Guardian)

Η ​διάσημη ερυθρόμορφη στάμνος «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες»(πηγή: Guardian)
Το αρχαιοελληνικό πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό. Η ομάδα σκανάροντας το βυθό ανακάλυψε και εμπορικά σκάφη της Ρωμαϊκής Εποχής φορτωμένα με αμφορείς, και ένα κοζάκικο πλοίο του 17ου αιώνα. Όλες οι αποκαλύψεις περιλαμβάνονται σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από την ομάδα και το οποίο θα προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο στις 23 Οκτωβρίου                                                      ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ   ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: