Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

«Make America great again»: Ανθίζει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ – Μειώνονται τα επιδόματα, αυξάνονται δουλειές και μισθοί

Η οικονομική πολιτική Τραμπ φαίνεται να αποδίδει σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, ωφελώντας προτίστως τους επιχειρηματίες.
του Άρη Δημόπουλου

Σε συνέχεια πρόσφατου άρθρου μας για το «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης Τραμπ, τα καλά νέα για την πληγωμένη αμερικανική οικονομία δεν τελειώνουν.
Η 8ετία του Μπαράκ Ομπάμα, που συνέπεσε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, σημαδεύτηκε αναμφισβήτητα από μία ακατανόητη πολιτική αύξηση των φόρων και των πάσης φύσεως επιδομάτων.
Πολλές επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) αναγκάστηκαν είτε να κλείσουν είτε να…μεταναστεύσουν σε χώρες με πολύ ευνοϊκότερη φορολογία.
Έτσι μία ολόκληρη «στρατιά» ανέργων και νεόπτωχων δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις λίγα χρόνια στις ΗΠΑ, οδηγώντας τον αριθμό των επιδομάτων ανεργίας σε εκρηκτική άνοδο.


Σήμερα, δύο χρόνια μετά την μάλλον ανέλπιστη εκλογή Τραμπ, η αγορά εργασίας «ανθίζει» και πάλι στις ΗΠΑ.
Η έκθεση εργασίας του Σεπτεμβρίου που κυκλοφόρησε σήμερα δείχνει την πραγματική ανάπτυξη στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται συνεχώς, φτάνοντας στο χαμηλό 49 ετών (!!),  3,7%.
Το προηγούμενο ρεκόρ της κυβέρνησης Τραμπ σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο με 3,9% καταγεγραμμένη ανεργία στις ΗΠΑ.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι μέσοι εβδομαδιαίοι μισθοί σημείωσαν άνοδο 3,4% σε σχέση με πέρυσι.
Συνολικά, ο μέσος αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργούνται κάθε μήνα είναι 16% υψηλότερος από πέρυσι!
Είναι λογικό μαζί με τις θέσεις εργασίας να μειώνονται ανάλογα και οι αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Είναι γεγονός πως όλο και λιγότεροι Αμερικάνοι εξαρτώνται πλέον από τα επιδόματα του κράτους.
Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι Δημοκρατικοί (της αντίπαλης παράταξης του Ντ.Τραμπ), οι οποίοι χαρακτήριζαν ως «επικίνδυνη για τη χώρα» την flat μείωση των φόρων στις ΗΠΑ. 
Ωστόσο η διαφορά πλέον γίνεται ορατή στις τσέπες κάθε Αμερικανού πολίτη, κάτι που γυρνάει την πλάστιγγα υπέρ του Τραμπ. 
Ας θυμηθούμε βέβαια τι έλεγε η αντίπαλη του Αμερικανού προέδρου στις εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον, όσο αφορά τους φόρους και την αγορά εργασίας.           ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ     ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: