Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Αποτιμώντας το έργο του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, μέσω μιας συνολικής ανασκόπησης


/, Ελλάδα, Κεντρικά, Προτεινόμενα/Αποτιμώντας το έργο του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, μέσω μιας συνολικής ανασκόπησης
Το 2018 αποτέλεσε κομβικό έτος κατά το οποίο ο Ε.Σ με μέριμνα του ΓΕΣ υλοποίησε πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις όντας ο ακρογωνιαίος λίθος της αποτρεπτικής πολιτικής της χώρας αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Με γνώμονα τα παραπάνω προχωρούμε σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχει δώσει κατά καιρούς στη δημοσιότητα το ΓΕΣ σε μια καταγραφή όλων εκείνων των δράσεων που για το έτος 2018 βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Δράσεις Επιχειρησιακής Αποτροπής-Εκπαίδευση
Μοναδική απάντηση στις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις και στην επεκτατική πολιτική της γείτονας χώρας αποτελεί η αξιόπιστη αποτροπή. Προχωρούμε σε μια ανασκόπηση όλων αυτών των δράσεων επιχειρησιακής αποτροπής. Είναι η απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Ε.Σ. Αποδεικνύεται ότι, από τη στιγμή που δεν είχαμε κάποια ανατροπή του status quo από τον αντίπαλο, ο αντικειμενικός σκοπός της ανατροπής έχει επιτευχθεί.
Για έτος 2018 ο Ε.Σ εξέπεμψε σαφές μήνυμα ισχύος όπως αποδεικνύουν τα παρακάτω στοιχεία. Εκτελέστηκαν περί τις 1200 ΤΑΜΣ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έλαβε χώρα στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΕΝ και του Δ’ Σώματος Στρατού. Δόθηκε ιδιαίτερη βάση στη νυχτερινή εκπαίδευση όλων των σχηματισμών και των κλιμακίων με εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλού ρεαλισμού. Φυσικά οι δράσεις επιχειρησιακής αποτροπής ήταν κάτι στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη βάση και βαρύτητα. Κατά τα δύο προηγούμενα έτη μολονότι οι προϋπολογισμοί του ΓΕΣ είχαν χαρακτήρα συρρίκνωσης σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τις δύο μείζονες διοικήσεις του Ε.Σ, την 1η Στρατιά και την ΑΣΔΕΝ.
Μέσα από το φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε κατά καιρούς το ΓΕΣ είναι εμφανές ότι, μεγάλο βάρος δόθηκε στην ρεαλιστική και εντατική εκπαίδευση του προσωπικού απέναντι σε κάθε είδος απειλών και συγκεκριμένα αυτών που μπορεί να έχουν περιορισμένα τοπικό και χαρακτήρα π.χ όπως συμβαίνει στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ με τα εκατοντάδες μικρονήσια και βραχονησίδες. Χωρίς φυσικά να διαφεύγει η προσοχή απέναντι σε κλασικές παραδοσιακές απειλές πολέμου υψηλής έντασης. Σε όλη την επικράτεια κυριάρχησε η λογική «Άπαντες, Παντού, τα Πάντα» (Όλο το προσωπικό να κάνει βολή, από όλες τις θέσεις, με όλα τα όπλα).
Ασκήσεις όπως η ΤΑΜΣ ΙΑΣΩΝ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ που αφορούν την προκατάληψη μικρονήσων είτε την ανακατάληψη επαναλήφθηκαν ξανά και ξανά με κύριο στοιχείο τη διακλαδικότητα, την αεροναυτική συνεργασία, τη δράση των ειδικών δυνάμεων και τα λοιπά Όπλα. Ο Α/ΓΕΣ μολονότι μη καταδρομέας έδωσε τεράστια βαρύτητα στη δράση των Ειδικών Δυνάμεων και των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα μέσα από κυριολεκτικά υπεράνθρωπες προσπάθειες το ΓΕΣ προχωρά στην απόκτηση σύγχρονων πλωτών ταχυπλόων για τους αμφίβιους καταδρομείς. Για πρώτη φορά επιτάχθηκαν εμπορικά πλοία για τη μεταφορά των ηπειρωτικών εφεδρειών στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.
Οι διαγωνισμοί που διεξήχθησαν για πρώτη φορά για την καλύτερη ανάδειξη του καλύτερου Ουλαμού Αρμάτων και Μ/Κ Διμοιρίας ΠΖ, απέδειξαν το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ενίσχυσαν την άμιλλα και το ηθικό του προσωπικού των Σχηματισμών. Η εντατική προετοιμασία μέσω της ευρείας χρησιμοποίησης των εξομοιωτών Αρμάτων και Πεζικού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σωστή προετοιμασία των συμμετεχόντων.
Το όπλο του Πυροβολικού με καταλυτική δράση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων απέκτησε νέες δυνατότητες ικανό να προσβάλει στόχους σε στρατηγικό βάθος στα μικρασιατικά παράλια μέσω της μεταφοράς ικανού αριθμού πυραυλικών συστημάτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. 
Τα προαναφερθέντα καλλιέργησαν μια σίγουρα και αυτοπεποίθηση στο προσωπικό με άμεσο επιχειρησιακό όφελος και αντίκτυπο. Οι συνεχείς περιοδείες του Α/ΓΕΣ ενίσχυσαν το ηθικό και απέδειξαν πως το ρητή «διοίκηση δια του παραδείγματος» είναι στο προσκήνιο. Ακόμα και στα πλέον ακριτικά νησιά ο Α/ΓΕΣ βρέθηκε ξανά και ξανά. Έμεινε με το προσωπικό, συνομίλησε με αυτό, κατέγραψε τις όποιες ανάγκες και άμεσα έδωσες λύσεις.
Εφεδρεία και Εθνοφυλακή
Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην εφεδρεία και την εθνοφυλακή με εξαιρετική αναβαθμισμένο ρόλο και παρουσία. Για πρώτη φορά στα χρονικά το 2018 κλήθηκαν 12.000 έφεδροι υπό τα όπλα, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Πάνω από 20.000 έφεδροι συμμετείχαν εθελοντικά δίχως Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης. Μόνον οι Δυνάμεις Εθνοφυλακής εκτέλεσαν περί τις 200 ΤΑΜΣ στις οποίες συμμετείχαν 7000 εθνοφύλακες σε Θράκη και νησιά. Οι Διευθύνσεις Επιστράτευσης και Εθνοφυλακής απέκτησαν ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητα του Στρατού Ξηράς.
Για τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και το επιτελείο του αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα η επικαιροποίηση όλων των υφιστάμενων σχεδίων με έμφαση στην εκτίμηση και αξιολόγηση νέου τύπου απειλών υβριδικού χαρακτήρα. Κομβικός είναι ο ρόλος που αποδίδεται στην Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή αναπόσπαστα κομμάτια του Στρατού Ξηράς.
Εξοπλιστικά
Έπειτα από πολλά χρόνια υπήρξε εξοπλιστική κινητικότητα με έμφαση στην Αεροπορία Στρατού αφού εξασφαλίστηκε σύγχρονο υλικό με ελάχιστα χρήματα. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior τα οποία έχουν ονομαστική αξία 550 εκατομμύρια δολάρια και ο Ε.Σ τα αποκτά με ψίχουλα με λιγότερο από 50 εκ. δολάρια. Ένα όπλο που έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρόσφατες επιχειρήσεις σε διάφορα πεδία μάχης και έχει αποδείξει την επιχειρησιακή του αξία. Η συμβολή των Kiowa κρίνεται καθοριστική για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδες και μικρονήσια.
 Η κατακόρυφη βελτίωση της αεροκίνησης με την απόκτηση των 10 Chinook έδωσε μεγάλη ανάσα στον Ε.Σ και στη βελτίωση της τακτικής ευελιξίας. Ταυτοχρόνως, με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο εκσυγχρονισμός των AH-64A Apache ώστε να παραμείνουν αξιόμαχα. Επίσης, μετά από την άρση πολιτικών κωλυμάτων δρομολογείται επιτέλους η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των Ελικοπτέρων ΝΗ90 (6η τροποποίηση) για την ενεργοποίηση των ακινητούντων Ελικοπτέρων.
Αποκτώνται νέα πυρομαχικά. Προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ο λόγος για τους αντιαρματικούς πυραύλους Hellfire AGM-114L και για τις συλλογές καθοδήγησης των ρουκετών Hydra, Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS). Αμφότερα θα επαυξήσουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα εν γένει των επιθετικών μας ελικοπτέρων δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χερσαίο αγώνα.
Επιπλέον προχωράει το πρόγραμμα απόκτησης νέων ταχυπλόων για τους Αμφίβιους Καταδρομείς, νέων αμφίβιων τεθωρακισμένων για τους Πεζοναύτες από τα αμερικανικά αποθέματα και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων πρόγραμμα αναβάθμιση των ατομικών υλικών.
Η Διεύθυνση Πεζικού υλοποιεί τον εκσυγχρονισμού του φορητού οπλισμού, απόκτησης νέων υλικών για τον πεζό μαχητή και προχωρά στην προσθήκη ασπιδίων σε όλα τα ΤΟΜΠ Μ113 που υπηρετούν στη περιοχή ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού.
Η Διεύθυνση Ιππικού-Τεθωρακισμένων αξιολογεί τη περίπτωση εκσυγχρονισμού των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard2HEL και Α4 με ενεργά συστήματα αυτοπροστασίας.
Η Διεύθυνση Διαβιβάσεων μελετά τρόπους βελτίωσης του υφιστάμενου τηλεπικοινωνιακού υλικού, αξιολογεί νέα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και θέτει στο επίκεντρο νέα συστήματα επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και κατάδειξης στόχων όπως είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Η Διεύθυνση Πυροβολικού ήδη εκκινεί τις διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμού ενός πρώτου ουλαμό τεσσάρων στοιχείων MLRS ενώ το δεύτερο πεδίο δράσης είναι η προοπτική αντικατάστασης των Α/Α συστημάτων OSA.
Ιδιαίτερα σημαντικό πως για πρώτη φορά συγκροτείται τμήμα καινοτομίας στο ΓΕΣ.
Κοινωνική Προσφορά
Η Α.Σ συμμετείχε ενεργά στους τομείς των αεροδιακομιδών εκτελώντας 300 περίπου αποστολές σώζοντας περισσότερο από 400 συνανθρώπους μας μέσα από βαριά και έκτακτα περιστατικά. Καταλυτικός ο ρόλος της Α.Σ στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών τόσο με πτήσεις πρόληψης όσο και στον τομέα της κατάσβεσης όπου και όποτε χρειαστεί. Ακόμα και σήμερα ο Στρατός συνδράμει σε στέγη και τροφή τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Παράλληλα, με αιχμή του δόρατος το Μηχανικό η κοινωνική προσφορά του Ε.Σ συνεχίστηκε και εντάθηκε προς την ελληνική κοινωνία δείχνοντας πως ο Ε.Σ είναι δίπλα της κάθε στιγμή σε έργα ειρήνης που βοηθούν την καθημερινότητά του. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς οι δράσεις του οποίου συμβάλλουν στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ενώ παράλληλα αποτελούν κριτήριο προσέλκυσης επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα για την ελληνική οικονομία.
Μέριμνα για το προσωπικό
Η μέριμνα για το προσωπικό αποτέλεσε έναν άλλο ενδιαφέροντα άξονα της δράσης του Α/ΓΕΣ. Με προσωπική παρέμβαση του Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή μετακινήθηκαν πέρσι πάνω από 200 ΕΠΟΠ που ήταν «εγκλωβισμένοι» στην παραμεθόριο για πάνω από 10 χρόνια χωρίς να το επιθυμούν. Μία τέτοια δράση εξ’ όσων γνωρίζουμε υλοποιηθεί και φέτος με αντίστοιχα νούμερα.  Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στο κατώτερο προσωπικό της άμεσης επικοινωνίας με τον Α/ΓΕΣ μέσω μιας απλής αναφοράς. Ως εκ τούτων κάθε Σάββατο πρωί ο Α/ΓΕΣ επικοινωνούσε με αρκετά στελέχη δίνοντας λύση σε πολλά προβλήματα .
Να αναφέρουμε επίσης την εντυπωσιακή αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών της ΣΣΕ μέσω χορηγιών, την ίδρυση του θεσμού Military Erasmus για τους Ευέλπιδες μέσα από συνεργασία με ξένα ιδρύματα και την κατακόρυφη βελτίωση των υποδομών του Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες προσπάθειες να βρεθούν χρήματα εκτός των καθιερωμένων όπως μέσω του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά οι μονάδες του Μηχανικού του Δ’   Σώματος Στρατού θα προμηθευτούν νέα μηχανήματα. Έλαβαν χώρα πολλές δωρεές. Ειδικότερα: από το Ίδρυμα Νιάρχος το οποίο αγόρασε δύο γραμμικούς επιταχυντές για το 401 ΓΣΝΑ με κόστος 5 εκατ ευρώ, την ανακαίνιση 5 κτηρίων λόχων των Ευελπίδων με κόστος 1,5 εκατ ευρώ και περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών της ΣΣΕ στα πρότυπα των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το West Point και το Monterrey. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στρατιωτικό Erasmus στα πρότυπα των Αμερικανών σπουδαστών του West Point το οποίο δίνει την ευκαιρία στους ευέλπιδες να αποκομίσουν εμπειρίες και γνώσεις. Υπήρξαν δεκάδες άλλες δωρεές όπως από το Ίδρυμα Λάτση για τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα και την ΣΣΕ, την εθνική τράπεζα με νέο υλικό υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων για το 401, την Eurobank και ετέρων ιδιωτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως εξασφαλίστηκε νέο υλικό όπως λέμβοι Ζοdiac για τις ειδικές δυνάμεις.
Κατασκευάστηκαν περί τα 130 νέα οικήματα σε νησιά και Θράκη και έλαβαν χώρα 830 ανακαινίσεις.
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού σε ποσοστό 99,2%. Η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια μέσω μνημονίων και πρωτοκόλλα είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο φέροντας τα πανεπιστήμια δίπλα στον Ε.Σ.
Το προσωπικό του Ε.Σ διατηρεί το ηθικό του στο ακέραιο με το προσωπικό να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία και την αμεροληψία με την οποία αυτή εφαρμόζει τις αποφάσεις Αξίζει να τονιστεί σύμφωνα με έρευνα του αρμόδιου φορέα (ΔΕΠΛΗ) για πρώτη φορά το προσωπικό πιστεύει σε υψηλό ποσοστό στην αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη ως προς τις αποφάσεις της ιεραρχίας που το αφορούν.
Πολιτικοστρατιωτική συνεργασίαΣτρατιωτική διπλωματία
Πολυδιάστατες ενέργειες καταβλήθηκαν και σε πολιτικό στρατιωτικό επίπεδο. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών και ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συνεκπαιδεύσεις ενώ η πρόσφατη γιγαντιαία κινητοποίηση της Αεροπορίας Στρατού που πέταξε στο επίπεδο της θάλασσας ως το Ισραήλ ήταν μια δράση η οποία απέδειξε το επίπεδο των στελεχών του Όπλου και φυσικά έστειλε το μήνυμα πως ο Ε.Σ διαθέτει τα μέση και φυσικά τη θέληση για να επιφέρει αποφασίστηκα πλήγματα μέσω κρίσιμων πολλαπλασιαστών ισχύος όπως τα επιθετικά ελικόπτερα και κατ’ επέκταση η Α.Σ.
Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρέθηκαν σε ιστορικό επίπεδο απόρροια όχι μόνον πολιτικών διεργασιών αλλά και στρατιωτικής διπλωματίας όπως αυτή υλοποιήθηκε από τον σημερινό Αρχηγό Στρατού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τουρκικό επιτελείο προβληματίστηκε σε μεγάλο βαθμό για την αποστολή ελληνικών απάτσι στη Κύπρο και το γεγονός της τολμηρής πτήσης τους ελάχιστα μέτρα πάνω από τα κύματα.
Ταυτοχρόνως, οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ αποτέλεσαν έναν έξυπνο τρόπο απόκτησης υλικού σε καλή κατάσταση και σε πολύ χαμηλή τιμή δείχνοντας πως η σχέση κόστους/ οφέλους υπήρξε ιδιαίτερα θετική για την ελληνική πλευρά.
Φυσικά όλα τα παραπάνω προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν. Η εξωστρέφεια για την οποία κατηγορήθηκε από κάποιους ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων δράσεων που υλοποιήθηκαν και όχι λόγια του αέρα.                                                                                                       ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: