Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Το Σχέδιο Ράμα για αφελληνισμό της Χειμάρρας


Το Σχέδιο Ράμα για αφελληνισμό της Χειμάρρας 
Του Νίκου Μελέτη
Ένα ακόμη βήμα στην συστηματική επιχείρηση της Αλβανικής κυβέρνησης για υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Χιμάρα, που οδηγεί και στον ολοκληρωτικό διωγμό του ελληνισμού της κρίσιμης αυτής περιοχής της Βορείου Ηπείρου, έγινε χθες, με την δημοσίευση μιας ακόμη Υπουργικής Απόφασης για το καθεστώς των περιουσιών που εντάσσονται στο κρατικό σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης».

Η Αλβανική κυβέρνηση πλήρως αποθρασυμένη και από το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2014 (όταν αναγνωρίσθηκε η Αλβανία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.) και μετά, δεν φρόντισαν να βάλουν το περιουσιακό της Ελληνικής Μειονότητας ως πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών και ευρωαλβανικών σχέσεων, έχει εκδώσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά υπουργικές αποφάσεις και τον νόμο 708 που ουσιαστικά οδηγούν στην δήμευση όλων των περιουσιών σε παραθαλάσσιες περιοχές φιλέτα με σκοπό να αποδοθούν σε φιλικά προς το Καθεστώς Ράμα επιχειρηματικά συμφέροντα για τουριστική αξιοποίηση.
Η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες από το Βουκουρέστι ο Αλέξης Τσίπρας προς την αλβανική πλευρά, επισείοντας συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έρχεται καθυστερημένα καθώς η Ελλάδα διαθέτει τα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά «εργαλεία» ώστε η κυβέρνηση Ράμα να σταματήσει την επιχείρηση εξόντωσης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τα οποία όμως απέφυγε να χρησιμοποιήσει, έχοντας εμπλακεί στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για «όλα» τα θέματα με την αλβανική πλευρά, όπου σε αυτή την διαδικασία υποβαθμίστηκε η σημασία του περιουσιακού.

Η Ομόνοια Χειμάρρας με ανακοίνωση της καλεί την Αλβανική κυβέρνηση να «αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες».

Η Ομόνοια απευθύνει όμως και έκκληση στην Ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.

Πάντως η απόφαση για μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας (η οποία το πιθανότερο είναι να προκληθεί από άλλες χώρες της ΕΕ λόγω της πολιτικής κατάστασης στα Τίρανα και της σχέσης του κράτους με το οργανωμένο έγκλημα) δεν είναι εύκολη για την Αθήνα, καθώς θα συμπαρασύρει και την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία, που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα Σκόπια.

Μέσα από τον δαίδαλο των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων ακόμη και κάποιος πολίτης που μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή της περιουσίας του κινδυνεύει να την χάσει από τις αντικρουόμενες διατάξεις, ενώ μείζον πρόβλημα αποτελεί η μη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο θα μπορούσε να γίνει προσφυγή για να ανατραπούν αυτές οι υπουργικές αποφάσεις και νόμοι.

Με βάση τον Νόμο 708 μεγάλες περιοχές που αποτυπώνονται σε χάρτες πουν έχουν δει την δημοσιότητα εντάσσονται ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού, σε σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης», οπότε ακόμη κι αν κάποιος αποκτήσει τίτλους θα είναι υποχρεωμένος να εκποιήσει την περιουσία του με εξευτελιστικό μάλιστα τίμημα. Για την περιοχή της Χιμάρας το τίμημα αυτό κυμαίνεται από 0,60 λεπτά έως 1,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σχεδόν 1.500 ευρώ το στρέμμα όταν η εμπορική αξία στα παραθαλάσσια οικόπεδα φθάνει τα 150.000 ευρώ.

Χθες 29 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση 172 (27/2/2019) σύμφωνα με την οποία ορίζεται η προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.

Όπως επισημαίνει η Ομόνοια Χειμάρρας σε ανακοίνωση της ,η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος.

Με βάση την μία ερμηνεία ,το αν δηλαδή δοθεί η πρώτη ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν τους τίτλους τους από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται περιουσία σε όσους δεν έχουν τίτλους στα χέρια τους, επειδή δεν έχουν πέραν των τίτλων όλα τα δικαιολογητικά, και όσοι είναι σε φάση δικαστικής διεκδίκησης των περιουσιών τους

Σύμφωνα με την άλλη ερμηνεία της απόφασης θα έχει το κράτος την προτεραιότητα για εγγραφή περιουσιών έναντι των πολιτών…

Ορίζεται επίσης ο τρόπος εγγραφής των περιουσιών που προορίζονται για «τουριστική αξιοποίηση», και προβλέπεται ότι η πρώτη εγγραφή της περιουσίας στο υποθηκοφυλακείο μπορεί να γίνει από τον ενδιαφερόμενο πολίτη «βάσει ισχύουσας νομοθεσίας», τίθενται όμως προϋποθέσεις στις οποίες ελάχιστοι ιδιοκτήτες μπορούν να ανταποκριθούν. Συγχρόνως όμως «ισχύουσα νομοθεσία» είναι η υπουργική απόφαση 137 όπου τον πρώτο λόγο στην εγγραφή περιουσιών έχει το κράτος και όποιος την έχει εγγράψει πρώτος. Τελικός κριτής όμως ο οποίος αποφασίζει σε ποιον ανήκει η περιουσία είναι το Υποθηκοφυλακείο, η απόφαση του οποίου δεν μπορεί να προσβληθεί άμεσα.

Η επιχείρηση υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στην Χιμάρα κορυφώνεται, τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες Δημοτικές Εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα βαθιάς πολιτικής κρίσης και πόλωσης ,και ενώ στην Χιμάρα με την στήριξη της Αντιπολίτευσης προβάλει ως ισχυρή υποψηφιότητα αυτή του προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που έχει πιθανότητες για νίκη επί του νυν δημάρχου ελληνικής καταγωγής μεν, αλλά στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που φέρεται να συμμετέχει ή πάντως να μην αντιδρά στο σχέδιο αυτό της υφαρπαγής των περιουσιών.            ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ      ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: