Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Αρχαία ελληνική νεκρόπολη στο Μπάρι της Ιταλίας


Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών για τη δημιουργία πάρκου σε προάστιο της πόλης Μπάρι στη νότια Ιταλία. Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές και εντόπισαν σε μια ασβεστολιθική πλαγιά, μια αρχαία ελληνική νεκρόπολη με δεκάδες τάφους, που χρονολογούνται στο διάστημα περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Luigi La Rocca, η αρχαία ελληνική νεκρόπολη βρέθηκε «κατά τη διάρκεια των εργασιών για την υλοποίηση δημόσιου κήπου, στο Ceglie del Campo, στον ΒΑ τομέα της αρχαίας ελληνικής πόλης Καιλίας (σημ. Ceglie Messapica), κοντά στον Lama Fitta και σχεδόν κοντά στα ελληνιστικά τείχη».

Οι περισσότερε ταφές ήταν άδειες, καθώς λεηλατήθηκαν στο παρελθόν κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών. Μόνο ένας από τους τάφους με θάλαμο μνημειωδών διαστάσεων, βρέθηκε ασύλητος. Στο εσωτερικό του είχε ταφεί μια γυναίκα σε ημι-συνεσταλμένη στάση. Χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και στο εσωτερικό της υπήρχαν αγγεία και ειδώλια τερακότας εξαιρετικής ποιότητας.
«Εμπλουτίζει με εξαιρετικό τρόπο τη γνώση μας για την κοινότητα των Φωκαέων, που ιδρύθηκε εδώ στην ελληνιστική περίοδο» ανέφερε ο επιθεωρητής.
«Ανάμεσα στα κτερίσματα ξεχωρίζει μια λήκυθος με ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία και με παράσταση του Νεοπτόλεμου και της Κασσάνδρας στην Τροία, καθώς και πήλινων ειδωλίων από τερακότα με μορφή μιας σφίγγας και της Αφροδίτης» εξήγησε.
Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης στο Palazzo Simi, στο Μπάρι.





mixanitouxronou                 ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ  ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: