Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Γνώριζαν από τον Απρίλη του 1974


| Εκτύπωση  ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ

Ο ΜΑΡΙΝΟΣ Σιζόπουλος αποκάλυψε απόρρητο έγγραφο της διοίκησης Ναυτικού της Ελλάδας, στο οποίο υπάρχει έκθεση πληροφοριών ότι από τον Απρίλη του 1974 θα γινόταν αποβατική ενέργεια των Τούρκων.
Τρία νέα έγγραφα ρίχνουν φως στην τραγωδία της Κύπρου
Στα έγγραφα φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τον Απρίλη του 1974 εκείνοι που έπρεπε, σε Ελλάδα και Κύπρο, γνώριζαν τις τουρκικές κινήσεις και έδειχναν να μη λαμβάνουν τίποτα στα σοβαρά

Τρία νέα έγγραφα από αυτά που συγκέντρωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου αποκάλυψε στο «Σίγμα» ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος. Στα έγγραφα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τον Απρίλη του 1974 αυτοί που έπρεπε, σε Ελλάδα και Κύπρο, γνώριζαν τις τουρκικές κινήσεις και έδειχναν να μη λαμβάνουν τίποτα στα σοβαρά. Συγκεκριμένα, μετά το σάλο που προκάλεσε, 38 χρόνια μετά, η αποκάλυψη ότι οι χουντικοί στην Αθήνα γνώριζαν τα πάντα για την τουρκική εισβολή και επέδειξαν προκλητική αδιαφορία, αφήνοντας το νησί στην μπότα του Αττίλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη σε νέες αποκαλύψεις.

Αφού επιβεβαίωσε το έγγραφο το οποίο δημοσίευσε το διαδικτυακό περιοδικό «Onalert» γι’ άκρως απόρρητα έγγραφο-σήμα του ΓΕΕΦ προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, ημερομηνίας 17 Ιουλίου 1974, τόνισε ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουλίου ήταν συνεχείς προς το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τις τουρκικές κινήσεις και το ενδεχόμενο αποβατικής ενέργειας.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στην κατάθεση του τότε υπευθύνου του κλιμακίου της Ελληνικής ΚΥΠ στην Κύπρο Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη. «Από τον Απρίλη του 1974 διαβίβαζε συνεχώς στην Ελληνική Πρεσβεία, στο ΓΕΕΦ και στα κεντρικά γραφεία της ΚΥΠ στην Ελλάδα, πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στα νότια παράλια της Κύπρου, καθώς επίσης και για προετοιμασίες αποβατικής ενέργειας χωρίς να ληφθεί καθόλου υπόψη», ανέφερε.
Έκθεση πληροφοριών
Ο κ. Σιζόπουλος αποκάλυψε άλλο απόρρητο έγγραφο της διοίκησης Ναυτικού της Ελλάδας, στο οποίο υπάρχει έκθεση πληροφοριών ότι από τον Απρίλη του 1974 θα γινόταν αποβατική ενέργεια των Τούρκων. «Η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει, απ’ ό,τι φαίνεται με βάση τα στοιχεία, με την περίοδο κατά την οποία η τετρανδρία της ελληνικής χούντας είχε πάρει την απόφαση για τη διενέργεια του πραξικοπήματος προσδιορίζοντας ως χρόνο τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου», σημείωσε.
Επιπροσθέτως, αποκάλυψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο Νατοϊκοί κύκλοι είχαν εκ των προτέρων σχεδιάσει το δίδυμο έγκλημα. Είναι ημερομηνίας 12 Ιουλίου 1974, το υπογράφει ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς, και αναφέρει ότι μετά από επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της συμμαχίας από τον τότε υφιπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η συμμαχία συμφωνεί με την εισήγησή του ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με το Κυπριακό.

Κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα…

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου αναφέρθηκε και σε κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα που απέστειλε ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κοσμαδόπουλος, το οποίο αναφέρει ότι στις 5.45 το πρωί της 20ής Ιουλίου είχε κληθεί από τον Γκιουνές, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι η Τουρκία θα κάνει απόβαση. Σε κάποια από τις παραγράφους τονίζει ακριβώς ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν προτίθεται να ανοίξουν πυρ εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο, εάν και εφόσον τα ελληνικά στρατεύματα δεν πράξουν το ίδιο.
Ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε τέλος και σε τρίτο έγγραφο το οποίο είχε υποκλαπεί από το ΝΑΤΟ. Ήταν οδηγία των βρετανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και ενημέρωνε τη ΡΑΦ στο Ακρωτήρι πως έχει διαπιστωθεί πτήση ελληνικών μεταγωγικών αεροπλάνων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και αντίστροφα, με την εντολή ότι σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων πτήσεων να εφαρμοστούν κανόνες εμπλοκής.                                                                                                ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: