Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...


Αύριο Παρασκευή θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα για τις προθέσεις της Τρόικας έναντι της Κύπρου. Από τις πρώτες συναντήσεις και συζητήσεις, ωστόσο, οι τροϊκανοί έδωσαν το δικό τους στίγμα και είναι προφανές ποιο είναι το πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσουν ενόψει της κυπριακής ένταξης στον Μηχανισμό Στήριξης. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν και τουλάχιστον οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης δεν τις διαψεύδουν. Ως εκ τούτου, αυτό που προκύπτει από τα όσα μεταδίδονται, είναι πως από πλευράς Τρόικας τίθενται θέματα μείωσης μισθών στο δημόσιο τομέα, κούρεμα στις κοινωνικές παροχές και συντάξεις κυβερνητικών και μη καταβολή 13ου μισθού για φέτος.
Εάν όλα αυτά επιβεβαιώνονται, τότε είναι προφανές πως οι τροϊκανοί φτιάχνουν ένα σενάριο τρόμου. Αυτή είναι άλλωστε η μόνιμη συνταγή που προτείνουν. Παρουσιάζονται έτοιμοι να δώσουν το δάνειο, το ύψος του οποίου καθορίζουν οι ίδιοι και στη συνέχεια για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, διαμορφώνουν ένα πιεστικό πλαίσιο απαιτήσεων.
Είναι σαφές πως αναμένει την Κύπρο μια πολύ δύσκολη περίοδος. Χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων, της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα, αυτό που διαφαίνεται είναι πως το βασικό εργαλείο των δανειστών μας, είναι το ψαλίδι και βασικός άξονας πολιτικής το «κούρεμα». Ανεξαρτήτως πού θα κλείσει το «κούρεμα», εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι πως αυτός είναι ο στόχος και αυτό θα γίνει στο τέλος.
Τι κάνουμε;
Έχει σημασία η διαπραγματευτική ομάδα να πείσει για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Έχει σημασία να πεισθούν οι τροϊκανοί πως η παρατεταμένη ύφεση φρενάρει την ανάπτυξη. Έχει σημασία, να πεισθεί η Τρόικα ότι θα γίνουν αμέσως διορθωτικές κινήσεις με στόχο να αντιμετωπισθούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις. Οι ανισορροπίες στην οικονομία δεν είναι ασφαλώς σημερινές, όμως δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να παραμείνει ως έχει.
Δεν συμφωνούμεμε την άποψη ότι είναι ευκαιρία τώρα με τους τροϊκανούς να νοικοκυρευτούμε. Το θεωρούμε προσβλητικό και απαξιωτικό για την κοινωνία, τους πολίτες, να αναμένουμε ως χώρα ένα κλιμάκιο από τεχνοκράτες της Τρόικας να έλθουν για να μας βάλουν σε τάξη. Η Κύπρος έχει ζήσει και χειρότερες οικονομικές καταστάσεις μετά το 1974 και τα κατάφερε. Και τα κατάφερε κυρίως γιατί οι πολίτες αποφασιστικά και με επιμονή ξανακτίσανε την οικονομία. Και αυτή τη φορά μπορούμε. Με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα..                                                                                                                         .ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: