Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ!!! ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΨΕΙ...


Μετά την ιστορική Αγία Σοφία στη Νίκαια, όπου συνήλθε η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος και επαναλειτούργησε ως χώρος λατρείας των Μουσουλμάνων, τώρα έρχεται η ώρα για ένα ακόμα ιστορικό ναό, την περικαλλή Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα να ακολουθήσει την ίδια πορεία.
Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε βίντεο με τις τελικές προετοιμασίες από τις εργασίες για την μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. Στα τηλεοπτικά πλάνα φαίνονται ο μουσουλμανικός βωμός και ο άμβωνας της προσευχής, το δάπεδο του ναού έχει επενδυθεί με τάπητες για λειτουργικούς λόγους, ενώ οι αγιογραφίες της οροφής έχουν επενδυθεί με μεταλλικά ελάσματα προκειμένου να κρυφτούν από την κοινή θέα, μιας και η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει κάθε διακοσμητικό στοιχείο που δεν έχει ανεικονικό χαρακτήρα.
Το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, της Κομνήνειας περιόδου, έως σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο. Ωστόσο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στα τέλη του 2012 ανατράπηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βυζαντινού ναού επηρεάζοντας και την χρήση του ως μουσείου.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Άρειος Πάγος-Yargıtay) ακύρωσε, αφού κράτησε επί δεκαετίες σε εκκρεμότητα, απόφαση του Πρωτοδικείου της Τραπεζούντας, με την οποία είχε απορριφθεί αγωγή που ασκήθηκε το 1976 από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με αίτημα την «αποβολή» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως παρανόμου καταληψία του Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος, καί την απόδοση της κυριότητάς του στην ιδία.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό απεφάνθη μετά από 36 χρόνια ότι η κρίση του πρωτοβαθμίου πολιτικού Δικαστηρίου υπέρ της κυριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αγία Σοφία Τραπεζούντος δεν ήταν νομικώς ορθή, ακύρωσε την απόφασή του και ανέπεμψε την διαφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις της Τουρκικής Πολιτικής Δικονομίας, στο ίδιο Δικαστήριο για επανεκδίκαση, το οποίο τελικώς «απέβαλλε» το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας από το χώρο.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, της Κομνήνειας περιόδου τον Αύγουστο του 2012 κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στον Πόντο.

Πλέον ένα ερώτημα πλανάται στον αέρα. Μετά την Αγία Σοφία της Νίκαιας και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας τι μπορεί να έχει σειρά;

www.amen.gr          ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ      ΕΔΩ                                                                    ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: