Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12


Κύπρος: Άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12
Η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ άναψε την Πέμπτη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου τεστ παραγωγής που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης.
Το φυσικό αέριο βγήκε στην επιφάνεια χωρίς προβλήματα, ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία οι βαλβίδες και οι τεχνικοί αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.

Η παραγωγική δοκιμή διήρκησε πέντε ημέρες πέντε μέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 ξεκίνησε τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.
Σχετικά με όσα ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι το πολυσυζητημένο άναμμα της φλόγας γίνεται καθαρά για λόγους ασφαλείας, ενώ η φλόγα θα ανάβει ή θα σβήνει αναλόγως τους είδους του τεστ που θα γίνεται. Σε ορισμένα τεστ, όπως εξήγησε, κλείνουν τις βαλβίδες και αφήνουν το φυσικό αέριο μέσα στον σωλήνα και όχι στην ατμόσφαιρα, επομένως σβήνει η φλόγα. Άλλα τεστ όπως το τεστ ροής απαιτεί να τρέχει φυσικό αέριο συνέχεια στην ατμόσφαιρα, επομένως θα ανάβει η φλόγα συνέχεια και ούτω ο καθεξής.
Ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου αναμένονται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.
Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για τη δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν έναν μήνα.

Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.
Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης.

Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/345954/kypros-anapse-i-floga-sto-oikopedo-12#ixzz2etn5Gd5R

                            ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: