Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κομματοκρατία και Δημόσια Υπηρεσία


| Εκτύπωση  Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ούτε λέξη για τον άθλιο, διαλυτικό, υπονομευτικό και καταστρεπτικό ρόλο της κομματοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία

Πώς είναι δυνατόν, στη Δημόσια Υπηρεσία το 98% των υπαλλήλων να κρίνονται από τους αξιολογούντες προϊσταμένους τους ως «εξαίρετοι»; Ούτε στις πιο διεφθαρμένες και υπανάπτυκτες χώρες δεν παρατηρείται τέτοιας έκτασης εμπαιγμός της νοημοσύνης των ίδιων των υπαλλήλων και ύστερα των πολιτών. Αυτά συμβαίνουν στη δήθεν ευρωπαϊκή Κύπρο. Προχθές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε πέντε άξονες για τη μεταρρύθμιση της Δημ. Υπηρεσίας. Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός κράτους που να λειτουργεί στους ρυθμούς της εποχής, ικανού να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αδράξει τις ευκαιρίες. «Ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη κράτος. Ένα κράτος αξιοπρέπειας που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του. Ένα κράτος, το οποίο θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα αποφεύγει τις άσκοπες δαπάνες, θα δρα με όρους αποτελέσματος και κοινωνικής προσφοράς».
Τι ωραίες εξαγγελίες… Τι καταπληκτικές προθέσεις… Μένει, βέβαια, να καταδειχθεί στην πράξη πώς αυτή η εν πολλαίς αδυναμίαις και αμαρτίαις περιπεσούσα Δημ. Υπηρεσία θα καταφέρει να εκσυγχρονιστεί και να εισέλθει, επιτέλους, στον 21ο αιώνα. Ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε την ΠΑΣΥΔΥ να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση για την επιτυχία της προσπάθειας. Όμως, ο ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης αμφισβητεί τη νομιμότητα του διορισμού της Επιτρόπου για τη Μεταρρύθμιση της Δημ. Υπηρεσίας. Φαίνεται πως έχει δίκαιο στην αντίδρασή του. Ο διορισμός της Επιτρόπου ανακοινώθηκε και μετά ο Γεν. Εισαγγελέας κλήθηκε να επευλογήσει μιαν έκδηλα παράνομη ενέργεια της Κυβέρνησης. Ο Γλ. Χατζηπέτρου δήλωσε πως η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεργαστεί, αλλά «χωρίς Επιτρόπους». «Πάντοτε είμαστε υπέρ του διαλόγου. Πιστεύω, χωρίς Επιτρόπους, που είναι αχρείαστοι και είναι αχρείαστος και σαν θεσμός, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο με την εμπειρογνωμοσύνη που έχει το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με το ΥΠ.ΟΙΚ. θα μπορούσαμε να δώσουμε λύσεις από μόνοι μας», είπε.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη, κρίσιμης σημασίας, πτυχή, που συνιστά την πεμπτουσία της επιτυχίας ή αποτυχίας του εγχειρήματος για τη Δημ. Υπηρεσία. Ο Ν. Αναστασιάδης δεν ανέφερε πώς θα αντιμετωπίσει και πώς θα πατάξει την αήττητη, μέχρι στιγμής, κομματοκρατία που, ως Λερναία Ύδρα, λυμαίνεται τη Δημ. Υπηρεσία, τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμα και αυτή η Κυβέρνηση, που διακηρύσσει σε όποιον θέλει να την πιστέψει ότι θέλει να προάγει τους ικανούς και τους άξιους, ανεξάρτητα από κομματική ή ιδεολογική προσκόλληση, διορίζει μόνο δικούς της. Κραυγαλέο παράδειγμα: Ο στενός προεδρικός περίγυρος, που αποτελείται από κομματικούς παρατρεχάμενους, Αναν-ικούς ομοϊδεάτες του Ν. Αναστασιάδη και κομματικά εμβόλιμους. Πού είναι οι λαμπροί νέοι, στους οποίους προεκλογικά απευθύνθηκε ο Πρόεδρος και δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους;
Η Δημ. Υπηρεσία διαθέτει ικανότατα και άξια στελέχη. Χάνονται ή δεν αξιοποιούνται επειδή δεν ανήκουν σε κομματικούς χώρους. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα, η Δημ. Υπηρεσία υποφέρει. Επί Χριστόφια είχαμε τους ΑΚΕΛικούς ερυθροφρουρούς, που ήταν οι πράκτορες της Επαγρύπνησης και της κομμουνιστικής κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε τους κεντροδεξιούς γαλάζιους φρουρούς. Κοιτάξτε γύρω σας, στα υπουργεία, στις υπηρεσίες, κτλ. Σε τελευταία ανάλυση, τον πολίτη δεν ενδιαφέρει αν ένας δημ. υπάλληλος είναι κόκκινος, γαλάζιος, πράσινος ή βένετος. Τον ενδιαφέρει να τον εξυπηρετεί και να μη τον ταλαιπωρεί με συμπεριφορές και νοοτροπίες, που δεν συνάδουν προς ένα ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς, έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε και ως πολίτες και ως Δημ. Υπηρεσία.
Θέλουμε να σημειώσουμε και το εξής: Όσους άξονες και αν η Κυβέρνηση εξαγγείλει και όσα σχέδια και συσκέψεις και αν κάνει, θα αποτύχει αν δεν καταφέρει πρώτα να αλλάξει, να αναμορφώσει και να εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι καλοί οι τρανταχτοί τίτλοι σπουδών, αλλά… νομίζουμε πως η Δημ. Υπηρεσία χρειάζεται να εντρυφήσει σε ένα «σαβουάρ βιβρ» μιας νέας νοοτροπίας, νέας αντίληψης του ρόλου και της αποστολής της, μιας εκτίναξής της προς τα εμπρός με ενθουσιασμό και αγάπη για τον τόπο. Άλλωστε, δεν είναι αυτή η αποστολή της; Να υπηρετεί, όχι να βασανίζει τον τόπο και τον πολίτη. Έχουμε την άποψη ότι όλα μπορούν να γίνουν. Μόνο που ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να βάζει το αμάξι μπροστά από τα άλογα. Ούτε λέξη για τον άθλιο, διαλυτικό, υπονομευτικό και καταστρεπτικό ρόλο της κομματοκρατίας στη Δημόσια Υπηρεσία. Εμφανώς δεν ήθελε να φτύσει στα μούτρα του…                             πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: